Dziś kopytka z sosem grzybowym...
Kopytka z sosem grzybowym
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
2 szt jajek
sól
SOS :30 dag świeżych grzybów
1 szt cebuli
3 dag masła
1/2 szklanki śmietany
majeranek
sól, pieprz
Przepis
Sos : grzyby oczyścić, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Masło stopić w rondlu, włożyć cebulę i udusić; następnie włożyć grzyby, oprószyć solą, dusić 20 minut.
Wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać, zagotować.
Kopytka: ziemniaki umyć.
Wrzucić na osolony wrzątek, ugotować, odcedzić.
Kiedy ziemniaki ostygną, obrać je z łupinek i zemleć w maszynce.
Ziemniaki, mąkę, jajko i szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować wałek, spłaszczyć.
Ukośnie odcinać małe kluski.
Zagotować garnek wody, wsypać łyżkę soli.
Kopytka wrzucać partiami, gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową od razu na talerze.
Sos grzybowy podgrzać i polać nim kopytka. Smacznego!
Ps. ja grzyby wcześniej podgotowuję w wodzie ok 40 min i dodaję takie do cebulki. Jeśli chodzi o ten przepis, to nie dodam majeranku
Kopytka z sosem grzybowym
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
2 szt jajek
sól
SOS :30 dag świeżych grzybów
1 szt cebuli
3 dag masła
1/2 szklanki śmietany
majeranek
sól, pieprz
Przepis
Sos : grzyby oczyścić, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Masło stopić w rondlu, włożyć cebulę i udusić; następnie włożyć grzyby, oprószyć solą, dusić 20 minut.
Wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać, zagotować.
Kopytka: ziemniaki umyć.
Wrzucić na osolony wrzątek, ugotować, odcedzić.
Kiedy ziemniaki ostygną, obrać je z łupinek i zemleć w maszynce.
Ziemniaki, mąkę, jajko i szczyptę soli zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować wałek, spłaszczyć.
Ukośnie odcinać małe kluski.
Zagotować garnek wody, wsypać łyżkę soli.
Kopytka wrzucać partiami, gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową od razu na talerze.
Sos grzybowy podgrzać i polać nim kopytka. Smacznego!
Ps. ja grzyby wcześniej podgotowuję w wodzie ok 40 min i dodaję takie do cebulki. Jeśli chodzi o ten przepis, to nie dodam majeranku
Ostatnia edycja: