reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Hej!!
Ja dziś pierogi leniwe zapodam... Jestem w trakcie robienia...
Robię w/g następującego przepisu:
PIEROGI LENIWE
Składniki
50 dag białego sera
2 szklanki maki
4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
2 jajka
masło do polania bulka tarta , śmietana, cukier

Przepis
ziemniaki przegnieść przez praskę na stolnice przesiać make dodać ser i przegniecione ziemniaki oraz jajka wszystko zagnieść i wyrobić na jednolita masę
z takiego ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka delikatnie płaszczymy i tniemy w raby
do wrzącej leciutko osolonej wody wrzucamy partiami gotujemy minutę od momentu wypłynięcia
z czym to jesć hmm.. ja lubię z roztopionym masełkiem i posypuję je cukrem
można również bułeczkę tartą zrumienić na masełku polać nią kluseczki i posypać cukrem
można podać je ze śmietaną cukrem i cynamonem polecam te wszystkie wersje można się tym dobrze najeść a wcale się przy nich nie napracujemy bardzo szybko się je robi
smacznego!!!:):)

Mmmmm uwielbiam leniwe a nigdy ich nie robiłam.:) Teraz jak mam przepis to już nie mam wymówki:)
Agatkas.... PYYYYCHAAAA!!! Polecam!! Mój mąż był uszczęśliwiony:tak: :-D Tylko, że jak ja robiłam, to dodałam ok. 1,5 łyżki octu do ciasta (skropiłam przed ugniataniem) - on udoskonalił smak.
Jak będziesz robić, to podziel się opinią;-)

Madzienka przepis super, lasagne doskonała. Mąż wniebowziety na rekach mnie nosił tak mu smakowała, polecam innym:-)

Ja dziś zapodaję gulasz sojowy (tak jak wcześniej obiecałam...)
Podam Wam 4 przepisy:

GULASZ SOJOWY

Składniki :
paczka kostki sojowej
szklanka bulinu warzywnego
25-30 dag pieczarek
2 marchewki
pietruszka , pół selera
1 cebula
2 papryki czerwone
pieprz , sól , pół łyżeczki papryki słodkiej
łyżka słodkiej śmietany
łyżka mąki
Sposób przygotowania :
Kostkę sojową zalac gorącą wodą , po 15 minutach odcedzić i drobno pokroić. Pieczarki pokroić i podsmażyć z drobno posiekana cebulą.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczach dodać do pieczarek i cebuli , smażyć jeszcze chwilkę. Dodać pokrojoną koste sojową oraz paprykę, zalać bulionem i dusić wszystko pod przykryciem 30 -35 minut. Pod koniec dodać śmietane z mąką , pieprz , sól , słodka paprykę wymieszać.
Podawać z makaronem , ryżem , lub pieczywem.
Przepis można udoskonalić według własnych upodobań
Smacznego !

GULASZ SOJOWY Z POMIDORAMI

Składniki

4 kotlety sojowe z paczki,
1 szklanka czerwonej fasoli,
1/2 puszki kukurydzy,
cebula czerwona,
1 marchew,
1 papryka czerwona,
przecier pomidorowy,
sól,
pieprz,
papryka ostra,
wegeta,
oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania

Kotlety ugotować według przepisu na opakowaniu, następpnie pokroić je w kostkę. Fasolę, marchew pokrojoną w ćwiartki, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zeszkloną cebulę, doprawić solą, pieprzem, zmieloną papryką ostrą oraz wegetą. Ugotować do miękkości, na końcu dodać przecier pomidorowy, wymieszać.

Gulasz inaczej….
Składniki:
4 kotlety sojowe z paczki,
szklanka czerwonej fasoli,
pół puszki kukurydzy,
cebula czerwona,
1 marchew,
1 papryka czerwona,
przecier pomidorowy,
sól, pieprz,
papryka ostra, wegeta .
Sposób wykonania:
Kotlety gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, po ich ugotowaniu kroimy je w kostkę ok. 1 cm. Fasolę gotujemy na małym ogniu. Po 15 min. dodajemy do fasoli kolejno: marchew pokrojoną w ćwiartki, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zeszkloną cebulkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną papryką ostrą oraz wegetą. Gotujemy, do miękkości warzyw,a na końcu dodajemy przecier pomidorowy

GULASZ SOJOWY CHILI

Składniki:
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 puszka kukurydzy
1-2 cebule
czosnek (ile się lubi :)
chili w strączku lub w proszku
trochę oleju
kostka sojowa 2-3 garście
po łyżeczce: papryka, curry, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
Zamoczyć kostkę sojową, może być w wodzie, a może w wywarze; cebulkę, czosnek i chili (bez pestek) podsmażyć na oleju; dodać pomidorki z sosem; fasolkę i kukurydzę przepłukać na sicie i też dodać; odcedzoną kostkę sojową przyprawić i zamieszać, trochę poddusić i gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Pyszne z każdą kaszą, ja dla równowagi i koloru polecam pęczak :) SMACZNEGO!

Ja dziś wykonam przepis nr.1 (włoszczyzna + pieczarki).
Myślę, że będzie przepyszny.
Lecz nic straconego!!! Już niebawem mogę zrobić te inne...

Ostatnia edycja:
reklama
Wykonałam wczoraj ten gulasz!!! Przepyszny! Naprawdę polecam (ten pierwszy)!!:-p
Słuchajcie, zamiast sojowej kostki można użyć kotlety sojowe - które się kroi po ugotowaniu) To obojętne.
A jak nie macie sojowych, czy nie lubicie - to polecam pierś z kurczaka pokroić w cieniutkie paseczki, podsmażyć i dodać!!!

Do góry