Agatkas
Mamusia Zuzolka
Racuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym:
Sosik robię następująco:
- cebulkę na maśle zeszklić
- dodać pieczarki
- dusić 15-20min
- zagęścić około łyżką mąki (na oko oczywiście zależy ile pieczarek)
- dodać śmietanę (ja używam Ramy do sosów)
Racuszki:
- 1kg ziemniaków ugotować, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę
- dodać 10 dag mąki, 4 łyżki śmietany, trochę soli, 4 żółtka - wymieszać
- białka ubić z odrobiną soli i domieszać do ciasta
- na patelni rozgrzać masło z olejem
- łyżką nabierać ciasto i smażyć małe placuszki na jasnozłoty kolor
Racuszki polać obficie sosikiem i danie gotowe
Smacznego:-)
Sosik robię następująco:
- cebulkę na maśle zeszklić
- dodać pieczarki
- dusić 15-20min
- zagęścić około łyżką mąki (na oko oczywiście zależy ile pieczarek)
- dodać śmietanę (ja używam Ramy do sosów)
Racuszki:
- 1kg ziemniaków ugotować, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę
- dodać 10 dag mąki, 4 łyżki śmietany, trochę soli, 4 żółtka - wymieszać
- białka ubić z odrobiną soli i domieszać do ciasta
- na patelni rozgrzać masło z olejem
- łyżką nabierać ciasto i smażyć małe placuszki na jasnozłoty kolor
Racuszki polać obficie sosikiem i danie gotowe
Smacznego:-)