reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Racuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym:

Sosik robię następująco:
- cebulkę na maśle zeszklić
- dodać pieczarki
- dusić 15-20min
- zagęścić około łyżką mąki (na oko oczywiście zależy ile pieczarek)
- dodać śmietanę (ja używam Ramy do sosów)

Racuszki:
- 1kg ziemniaków ugotować, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę
- dodać 10 dag mąki, 4 łyżki śmietany, trochę soli, 4 żółtka - wymieszać
- białka ubić z odrobiną soli i domieszać do ciasta
- na patelni rozgrzać masło z olejem
- łyżką nabierać ciasto i smażyć małe placuszki na jasnozłoty kolor:)

Racuszki polać obficie sosikiem i danie gotowe:)

Smacznego:-)

reklama
Makaron z serem na słodko:

1. gotujemy makaron - jak dla dzieci to polecam są takie różne kolorowe:) - tylko nie jakiś cienki tylko np. rurki, kolanka, kokardki itp.
2. makaron odsmażamy na patelni na dużej ilości masełka - tak żeby przeszedł maślanym smakiem i zapachem
3. ser biały twaróg półtłusty lub tłusty ( taki bardziej suchy) mieszamy z cukrem i cynamonem (polecam Cukier Cynamonowy z firmy Diamant, taki w brązowym pudełeczku - ja kupuję go w Billi) - tak żeby było słodko:)
4. mieszamy ciepły makaron z patelni z tym słodkim serem i możemy szamać:)

Smacznego:)

Sałatka kalafiorowa:

Różyczki kalafiora wrzucić na osolony wrzątek i chwilkę podgotować, tak na półtwardo, przerzucić do miseczki. Jak ostygnie dosypać posiekany koperek i 2-4 ząbki czosnku (w zalezności, kto ile lubi), ja robie wyciskaczką, ale można tez posiekać.
Mieszam trochę oleju, sól, pieprz, kwasek cytrynowy i cukier i polewam tym kalafior.

W ten sam sposób przygotowuję też fasolkę szparagową, uwielbim szczególnie do grilla.

reklama
bliźniaki - i kto by pomyślał, że to takie proste :-) Nawet ja - taka sierota kulinarna - temu podołam :-D

Do góry