reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Racuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym:

Sosik robię następująco:
- cebulkę na maśle zeszklić
- dodać pieczarki
- dusić 15-20min
- zagęścić około łyżką mąki (na oko oczywiście zależy ile pieczarek)
- dodać śmietanę (ja używam Ramy do sosów)

Racuszki:
- 1kg ziemniaków ugotować, odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę
- dodać 10 dag mąki, 4 łyżki śmietany, trochę soli, 4 żółtka - wymieszać
- białka ubić z odrobiną soli i domieszać do ciasta
- na patelni rozgrzać masło z olejem
- łyżką nabierać ciasto i smażyć małe placuszki na jasnozłoty kolor:)

Racuszki polać obficie sosikiem i danie gotowe:)


Smacznego:-)
 
reklama
Makaron z serem na słodko:

1. gotujemy makaron - jak dla dzieci to polecam są takie różne kolorowe:) - tylko nie jakiś cienki tylko np. rurki, kolanka, kokardki itp.
2. makaron odsmażamy na patelni na dużej ilości masełka - tak żeby przeszedł maślanym smakiem i zapachem
3. ser biały twaróg półtłusty lub tłusty ( taki bardziej suchy) mieszamy z cukrem i cynamonem (polecam Cukier Cynamonowy z firmy Diamant, taki w brązowym pudełeczku - ja kupuję go w Billi) - tak żeby było słodko:)
4. mieszamy ciepły makaron z patelni z tym słodkim serem i możemy szamać:)

Smacznego:)
 
Sałatka kalafiorowa:

Różyczki kalafiora wrzucić na osolony wrzątek i chwilkę podgotować, tak na półtwardo, przerzucić do miseczki. Jak ostygnie dosypać posiekany koperek i 2-4 ząbki czosnku (w zalezności, kto ile lubi), ja robie wyciskaczką, ale można tez posiekać.
Mieszam trochę oleju, sól, pieprz, kwasek cytrynowy i cukier i polewam tym kalafior.

W ten sam sposób przygotowuję też fasolkę szparagową, uwielbim szczególnie do grilla.
 
reklama
bliźniaki - i kto by pomyślał, że to takie proste :-) Nawet ja - taka sierota kulinarna - temu podołam :-D
 
Do góry