reklama
Myszqa
Fanka BB :)
A proszę bardzo:
Gotuję makaronik - właściwie najlepszy byłby tagliatelle ale penne też może być.
Pierś kurczaka w paseczki i usmażyć.
Szpinak - wczoraj akurat użyłam mrożonego ale raczej nie polecam taka papka z tego wychodzi, lepszy jest świeży. Szpinak podsmażam na patelni na masełku z czosnkiem i na koniec serek - mozzarelle i czekać aż się troszkę rozpuści albo fetę i też chwile pomieszać ze szpinakiem żeby troszkę puściła smaczku na szpinak.
Pomiąchać razem i jeść :-)
Robię równiez czasami tartę z kruchego ciasta a jak mi się nie chce robić to z francuskiego i daje ten sam zestaw czyli szpinak+feta+kurczak i jeszcze jajko na twardo - i zapiekam. I tez jest pycha.
Gotuję makaronik - właściwie najlepszy byłby tagliatelle ale penne też może być.
Pierś kurczaka w paseczki i usmażyć.
Szpinak - wczoraj akurat użyłam mrożonego ale raczej nie polecam taka papka z tego wychodzi, lepszy jest świeży. Szpinak podsmażam na patelni na masełku z czosnkiem i na koniec serek - mozzarelle i czekać aż się troszkę rozpuści albo fetę i też chwile pomieszać ze szpinakiem żeby troszkę puściła smaczku na szpinak.
Pomiąchać razem i jeść :-)
Robię równiez czasami tartę z kruchego ciasta a jak mi się nie chce robić to z francuskiego i daje ten sam zestaw czyli szpinak+feta+kurczak i jeszcze jajko na twardo - i zapiekam. I tez jest pycha.
Dzięki dziewczynki za przepisy na leczo...u nas daniem popisowym jest tradycyjna lasagnemężulek specjalizuje się w jej robieniujak jesteście zainteresowane piszcie to przeklepię go...
Ja dzisiaj smażę rybkę na obiad z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapustki, mniam mniam...
Ja dzisiaj smażę rybkę na obiad z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapustki, mniam mniam...
Agatkas
Mamusia Zuzolka
Ja poproszę ten przepis na lasagne!!!!!!
Kluskawawa
Fanka BB :)
Ja ostatnio namiętnie trenuje rosołek, jest to zupka którą moge zawsze i wszędzie jeść, a dobry sprawdzony i przetrenowany przepis przyda się na czas karmienia Zośki :-)
Ja ostatnio namiętnie trenuje rosołek, jest to zupka którą moge zawsze i wszędzie jeść, a dobry sprawdzony i przetrenowany przepis przyda się na czas karmienia Zośki :-)
Kluskawa czekam na przepis...uwielniam rosół
Kluskawawa
Fanka BB :)
Kluskawa czekam na przepis...uwielniam rosół
Madzienka tu nawet nie o przepis chodzi tylko bardziej o sposób przyrządzania, zauważyłem że dobry rosół cierpliwości wymaga i sporo czasu, po krótce opisze jak ja rosołek robie:
1. Wrzucam umyte mięsko i tu najlepiej wiejską kure lub koguta, ale ja niestety z miasta więc staram się kupić skrzydełka lub nóżki z kurcząt z wypasu wolnego (ostatnio znalazłem takowe w auchan), ale dorzucam też kawałek szpondra lub mostka lub też innego mięska wołowego by dodać rosołkowi charakteru.
2. Gotuje to na jak najmniejszym ogniu (tak by tylko leciutko bulgotało) i zbieram na bieżąco szum - około hhhmmmm 1,5h?? strzelam dodaje na tym etapie troche zmielonego świżo pieprzu oraz maggi
3. Dodaje warzywka i tak: marchewka, por, seler, pietruszka i koniecznie cebula przekrojona na pół i przypalona nad ogniem (stronami przeciętymi), jeśli ktoś nie ma gazu można na patelni podsmażyć ale bez oleju!!!
4. Warzywka z wywarem mięsnym gotuje kolejne 1,5-2 godziny.
5. Przyprawiam: kilka 3-4 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, oraz kilka ziaren ziela angielskiego i to sobie błogo bulgocze
Pamiętajcie najważniejsze by to nawet na chwile nie zagotowało się tak "dynamicznie" musi się cały czas lekko tylko bulgotać wtedy obiecuje że jest najlepszy i oczywiście nie przykrywamy podczas gotowania wogóle, jak mi się coś przypomni to dopisze
SMACZNEGO
ps. uwaga jestem absolwentem technikum gastronomicznego także racej nie otruje was
Hej ja właśnie zjadłam zupę ogórkowąale była pyszna, taka kwaśna....
Ale juz wracam do lasagne....
A więc
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego(ja z reguły kupuje łopatke i sama mielę)
60 dkg pieczarek
2 sosy bolognese w torebkach (polecam Knorra z chili-pycha jeden taki i jeden zwykły)
1 sos napoli w torebce
ser żółty-twardy, ilość wedle uznania ja lubię dużo sera...
makaron do lasagne - polecam Lubellę, wypróbowałam wiele firm, ten jest najlepszy(i nie dlatego że z mojego miasta)
Mięsko podsmażam na niedużej ilości oleju/oliwy, na oddzielnej patelni - na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki i czekam aż puszcza wode i podsmażą się, na koniec dodaję do nich -dla smaku-wegetę albo jakieś ziarenko smaku..
Sosy wszystkie trzy robie wg przepisu na opakowaniu z tym że w 1,5 porcji wody - ok.0,5l i czekam aż zagotuja sie...później dodaje do nich mięsko i pieczarki...nadzienie mamy gotowe
Makaron (po 2-3 płaty) wrzucam na wrzatek na chwilkę żeby był mniej twardy...
i układam w naczyniu żaroodpornym(wczesniej nasmarowanym oliwą)...
Warstwa makaronu(żeby przykryła całe dno)
Miesko z sosem i pieczarkami
Cienka warstwa startego sera(pomaga posklejać)
Makaron
Mięsko
Ser
itd...
Nam z reguły wychodzą 3 warstwy...na sam wierzch duuuuużo startego sera...
W piekarniku ok. pól godziny(jeśli makaron wczesniej wrzucicie do wrzątku to na pewno wystarczy)
Nastepnie wyjmujemy lasagne z piekarnika i jakieś 10 minut zostawiamy ja
A później to już tylko smacznego!!!!!
P.S. Mam nadzieję że jasno to napisałam, jakoś dzisiaj weny brak
Ale juz wracam do lasagne....
A więc
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego(ja z reguły kupuje łopatke i sama mielę)
60 dkg pieczarek
2 sosy bolognese w torebkach (polecam Knorra z chili-pycha jeden taki i jeden zwykły)
1 sos napoli w torebce
ser żółty-twardy, ilość wedle uznania ja lubię dużo sera...
makaron do lasagne - polecam Lubellę, wypróbowałam wiele firm, ten jest najlepszy(i nie dlatego że z mojego miasta)
Mięsko podsmażam na niedużej ilości oleju/oliwy, na oddzielnej patelni - na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki i czekam aż puszcza wode i podsmażą się, na koniec dodaję do nich -dla smaku-wegetę albo jakieś ziarenko smaku..
Sosy wszystkie trzy robie wg przepisu na opakowaniu z tym że w 1,5 porcji wody - ok.0,5l i czekam aż zagotuja sie...później dodaje do nich mięsko i pieczarki...nadzienie mamy gotowe
Makaron (po 2-3 płaty) wrzucam na wrzatek na chwilkę żeby był mniej twardy...
i układam w naczyniu żaroodpornym(wczesniej nasmarowanym oliwą)...
Warstwa makaronu(żeby przykryła całe dno)
Miesko z sosem i pieczarkami
Cienka warstwa startego sera(pomaga posklejać)
Makaron
Mięsko
Ser
itd...
Nam z reguły wychodzą 3 warstwy...na sam wierzch duuuuużo startego sera...
W piekarniku ok. pól godziny(jeśli makaron wczesniej wrzucicie do wrzątku to na pewno wystarczy)
Nastepnie wyjmujemy lasagne z piekarnika i jakieś 10 minut zostawiamy ja
A później to już tylko smacznego!!!!!
P.S. Mam nadzieję że jasno to napisałam, jakoś dzisiaj weny brak
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 60
- Wyświetleń
- 10 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 11 tys
- Odpowiedzi
- 669
- Wyświetleń
- 33 tys
Podziel się: