reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Ciasteczka proteinowe.

150g serka homo naturalnego
2 łyżki mąki kukurydzianej
jajko
można dosać otręby (ja dodaję)

słodzik - do smaku.
ew. cynamon.

Ja muszę je jeszcze wypróbować z kawą rozpuszczalną, bo z cynamonem pycha.

Wszystkie składniki mieszamy.
Układamy na papierze do pieczenia małe ciasteczka. Na kładę łyżeczką.

Piec 15-20 min. w 180 stopniach.

Ciasteczka proteinowe.

150g serka homo naturalnego
2 łyżki mąki kukurydzianej
jajko
można dosać otręby (ja dodaję)

słodzik - do smaku.
ew. cynamon.

Ja muszę je jeszcze wypróbować z kawą rozpuszczalną, bo z cynamonem pycha.

Wszystkie składniki mieszamy.
Układamy na papierze do pieczenia małe ciasteczka. Na kładę łyżeczką.

Piec 15-20 min. w 180 stopniach.

Dziekuję Ci bardzo!!!! Jesteś wielka!!!!:)

Faworki
pół kg mąki,
3 żółtka,
mała śmietana,
pół kostki margaryny lub masła,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (ja dałam proszek do pieczenia)

Zagniatasz ciasto, rozwałkowujesz, wycinasz prostokąty, robisz w nich nacięcie i przekładasz, robiąc takiego jakby zawijasa, smażysz na gorącym tłuszczu, potem na recznik papierowy, żeby trochę osączyc i posypujesz cukrem pudrem.
Smacznego

\a to moj przepis na faworki:tak:

Składniki
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu lub wodeczki
sól do smaku

cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet lub wódeczkę, śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna .

ocet lub wodeczka dodawana jest do ciasta w takim celu aby tłuszcz nie wsiąkał w ciasto ja jeszcze to tłuszczu nie rozgrzanego dodaje ociupinke wodeczki:zawstydzona/y::-p

Ostatnia edycja:
Pewnie sporo z Was zna BLOK czekoladowy! :-)
składniki:

masło
pół szklanki wody
szklanka lub pół szklanki cukru (ja najczesciej dodaje tak ok3/4 szklanki)
cukier waniliowy
3 łyżki czubate kakao
3 szklanki mleka w proszku
3/4 opakowania herbatników lub bakalie, orzechy

Masło topimy w garnku dodając do niego wodę i cukier/cukier waniliowy - dobrze mieszamy aby sie rozpuścił (nie możemy tego jednak zagotować) odstawiamy do ostygnięcia
Następnie dodajemy kakao (mieszamy) i mleko w proszku - dobrze mieszamy
a na samym końcu
to co lubimy - ja dodaje same herbatniki
na święta robię z bakaliami - czasem dolewam amaretto

wkładamy do jakiejkolwiek formy i odstawiamy do schłodzenia - to lubi niskie temperatury
spokojnie też nasze pociechy moga to jeść :-) o ile podajecie już im słodycze

reklama
- ciastka pepitki
- mleko skondensowane słodzone w puszce lun gotowe krówka w puszce
- krem na karpatkę z delecty
- 3 kremówki i smietan -fix

Jeżeli kupujesz mleko w puszce skondensowane słodzone to gotujesz je 4 godz :szok:, jeżeli gotowe krówka to tylko podgrzewasz w garnku z wodą w tych puszkach zamknietych (otwierając uważaj bo takie gorące, ciśnienie też jest niezłe).
Krem karpatka robisz według przepisu na opakowaniu. czyli 400ml mleka miksujesz z tym proszkiem i gotowe.

Na blaszkę wykładam ciasteczka pepitki, na to kłade zrobiony krem na karpatkę na to mleko podgrzane krówka (ciężko się nakłada) na to znowu ciasteczka poukładane i na to ubitą kremówkę , na wierzch pokrószone ciasteczka.

Łatwe jak barszcz a taaaaakie pyyyyyszne :tak:

Oczywiście placek do lodówki

Ostatnia edycja:
Do góry