reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Pewnie sporo z Was zna BLOK czekoladowy! :-)
składniki:

masło
pół szklanki wody
szklanka lub pół szklanki cukru (ja najczesciej dodaje tak ok3/4 szklanki)
cukier waniliowy
3 łyżki czubate kakao
3 szklanki mleka w proszku
3/4 opakowania herbatników lub bakalie, orzechy

Masło topimy w garnku dodając do niego wodę i cukier/cukier waniliowy - dobrze mieszamy aby sie rozpuścił (nie możemy tego jednak zagotować) odstawiamy do ostygnięcia
Następnie dodajemy kakao (mieszamy) i mleko w proszku - dobrze mieszamy
a na samym końcu
to co lubimy - ja dodaje same herbatniki
na święta robię z bakaliami - czasem dolewam amaretto

wkładamy do jakiejkolwiek formy i odstawiamy do schłodzenia - to lubi niskie temperatury
spokojnie też nasze pociechy moga to jeść :-) o ile podajecie już im słodycze

<Mniam mniam ja kupuje tali blok...chyba musze sama sprobowac zrobic....:tak::tak::tak::tak:
 
reklama
wklejam bo jest nico inny od poprzedniego przepisu a bardzo prosty w przygotowaniu

Składniki:
  • 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem daję również kokosowe lub śmietankowe)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 250 g masła
  • około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
  • warstwę krakersów
  • krem
  • warstwę krakersów
  • krem
  • warstwę krakersów
  • krem
  • posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
 
Kurczak Nigelli:-D

2 nóżki kurczaka, ze skórą
2 udka kurczaka, ze skórą
3- 4 szklanki mleka
2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia
1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli
¾ szklanki mąka
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 jajko

ostra papryka, vegeta

Do miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.

Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.


Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę,vegete, paprykę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.


Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.


Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.
 
Laski jak robicie żurek na święta?? Ja wiem, że jest dużo przepisów w necie ale może macie jakiś swój super przepis... Podzielcie się.....
 
reklama
a ja lubię żurek na żeberkach wędzonych, z dodatkiem chrzanu i troszkę czosnku, oczywiście obowiązkowo z kiełbasą wiejską :tak:
 
Do góry