reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Pewnie sporo z Was zna BLOK czekoladowy! :-)
składniki:

masło
pół szklanki wody
szklanka lub pół szklanki cukru (ja najczesciej dodaje tak ok3/4 szklanki)
cukier waniliowy
3 łyżki czubate kakao
3 szklanki mleka w proszku
3/4 opakowania herbatników lub bakalie, orzechy

Masło topimy w garnku dodając do niego wodę i cukier/cukier waniliowy - dobrze mieszamy aby sie rozpuścił (nie możemy tego jednak zagotować) odstawiamy do ostygnięcia
Następnie dodajemy kakao (mieszamy) i mleko w proszku - dobrze mieszamy
a na samym końcu
to co lubimy - ja dodaje same herbatniki
na święta robię z bakaliami - czasem dolewam amaretto

wkładamy do jakiejkolwiek formy i odstawiamy do schłodzenia - to lubi niskie temperatury
spokojnie też nasze pociechy moga to jeść :-) o ile podajecie już im słodycze

<Mniam mniam ja kupuje tali blok...chyba musze sama sprobowac zrobic....:tak::tak::tak::tak:
 
reklama
wklejam bo jest nico inny od poprzedniego przepisu a bardzo prosty w przygotowaniu

Składniki:
  • 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem daję również kokosowe lub śmietankowe)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 250 g masła
  • około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
  • warstwę krakersów
  • krem
  • warstwę krakersów
  • krem
  • warstwę krakersów
  • krem
  • posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
 
Kurczak Nigelli:-D

2 nóżki kurczaka, ze skórą
2 udka kurczaka, ze skórą
3- 4 szklanki mleka
2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia
1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli
¾ szklanki mąka
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 jajko

ostra papryka, vegeta

Do miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.

Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.


Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę,vegete, paprykę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.


Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.


Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.
 
Laski jak robicie żurek na święta?? Ja wiem, że jest dużo przepisów w necie ale może macie jakiś swój super przepis... Podzielcie się.....
 
reklama
a ja lubię żurek na żeberkach wędzonych, z dodatkiem chrzanu i troszkę czosnku, oczywiście obowiązkowo z kiełbasą wiejską :tak:
 
Do góry