ANIA2608
Szczęśliwa żona i mamusia
- Dołączył(a)
- 29 Kwiecień 2008
- Postów
- 4 280
Gołąbki dla Tygrysa
-kapusta
-mięso mielone (ja robię z 80 dkg)
-2 paczuszki ryżu
-sól,pieprz,wegeta
-cebula
-czosnek
Kapustkę wkładasz do dużego gara i zalewasz woda.Gotujesz tak długo aż liście zaczną troszkę odchodzić.Z gotowej kapusty wykrajasz kaczan i powoli zdejmujesz liście tak żeby ich nie porwać.
Gotujesz ryż.
Do mięsa dodajesz startą na tarce dużą cebulę i rozgnieciony czosnek.Ja daję 5,6 ząbków.Pieprzysz,solisz.Dodajesz ryż i mieszasz.
Z każdego liścia odkrajasz twardy kaczan,mięso formujesz w kuleczki i zawijasz gołąbki.
Garnek wykładasz na spodzie liśćmi.Układasz ciasno gołąbki i zalewasz wywarem z kapusty tak żeby zakrywał pierwszą warstwę gołąbków.Na wierzch kładziesz liście kapusty i nastawiasz garnek na mały ogień.Woda musi się zacząć gotować i tak około godzinki tylko żeby spód się nie przypalił.
Smacznego:-)
-kapusta
-mięso mielone (ja robię z 80 dkg)
-2 paczuszki ryżu
-sól,pieprz,wegeta
-cebula
-czosnek
Kapustkę wkładasz do dużego gara i zalewasz woda.Gotujesz tak długo aż liście zaczną troszkę odchodzić.Z gotowej kapusty wykrajasz kaczan i powoli zdejmujesz liście tak żeby ich nie porwać.
Gotujesz ryż.
Do mięsa dodajesz startą na tarce dużą cebulę i rozgnieciony czosnek.Ja daję 5,6 ząbków.Pieprzysz,solisz.Dodajesz ryż i mieszasz.
Z każdego liścia odkrajasz twardy kaczan,mięso formujesz w kuleczki i zawijasz gołąbki.
Garnek wykładasz na spodzie liśćmi.Układasz ciasno gołąbki i zalewasz wywarem z kapusty tak żeby zakrywał pierwszą warstwę gołąbków.Na wierzch kładziesz liście kapusty i nastawiasz garnek na mały ogień.Woda musi się zacząć gotować i tak około godzinki tylko żeby spód się nie przypalił.
Smacznego:-)