kokusia31
mamusia dwóch łobuzic
Obiecana lista:
PRODUKTY ZALECANE W CZASIE KARMIENIA PIERSIĄ:
1.Produkty zbożowe:
-pieczywo jasne czerstwe
-razowe żytnie i pszenne bez dodatków ziaren
2.Mleko i produkty mleczne:
-mleko słodkie i zsiadłe(nieprzekwaszone)
-ser twarogowy
-ser topiony jeśli nie ma uczulenia na mleko i jego składniki
3.Jajka
4.Mięso, wędliny, ryby:
-mięso chude:wołowina,młoda cięlęcina,chudy schab, kurczaki
-ryby:dorsz, leszcz, płastuga, sola
-wędliny:chuda szynka, polędwica, chuda kiełbasa, szynkowa, parówki odtłuszczone
5.Tłuszcze:
-masło
-oleje roślinne: sojowe, rzepakowe, słonecznikowe
-oliwa z oliwek
-śmietanka
6. Ziemniaki:
-gotowane i w postaci puree
7. Warzywa:
-marchew
-buraki
-dynia
-szpinak
-warzywa z wody oprószone mąką z dodatkiem świerzego masła bez zasmażek
na surowo:
-marchew
-zielona sałata
-pomidory bez skórki
8.Owoce:
-jabłka
-owoce jagodowe: maliny,porzeczki czarne, jagody w formie przecierów i soków
9.Cukier i słodycze:
-cukier
-dżemy bez pestek
-przetwory owocowe z dowolnych owoców
-kompoty
-galaretki
10.Przyprawy:
tylko łagodne
-sól
-sok z cytryny
-cukier
-koperek
-wanilia
11.Zupy:
-kleiki
-krupniki z dowolnych kasz
-zupy owocowe przetarte
-zupy warzywne czyste( pomidorowa,barszcz)
-zupy zagęszczane zawiesina z mąki-bez zasmażek
12.Potrawy mięsne i rybne:
-gotowane
-duszone bez uprzedniego podsmażania
-pieczone w folii
-potrawki
-pulpety
13.Potrawy z mąki i kasz:
-kasze gotowane na sypko
-budynie z kasz z dodatkiem mięsa,warzyw i owoców
-leniwe pierogi
14.Sosy:
o łagodnym smaku
-zaprawiane zawiesiny z mąki i mleka
-koperkowy
-cytrynowy
-jarzynowy
-pomidorowy
-waniliowy
15.Desery:
-kompoty
-kisiele
-musy
-galaretki z dozwolonych owoców
16. Napoje:
-mleko
-kawa zbożowa z mlekiem
-herbata
-sok pomidorowy
-napój z owoców dzikiej róży.
Lista rzeczy niedozwolonych wkrótce.
PRODUKTY ZALECANE W CZASIE KARMIENIA PIERSIĄ:
1.Produkty zbożowe:
-pieczywo jasne czerstwe
-razowe żytnie i pszenne bez dodatków ziaren
2.Mleko i produkty mleczne:
-mleko słodkie i zsiadłe(nieprzekwaszone)
-ser twarogowy
-ser topiony jeśli nie ma uczulenia na mleko i jego składniki
3.Jajka
4.Mięso, wędliny, ryby:
-mięso chude:wołowina,młoda cięlęcina,chudy schab, kurczaki
-ryby:dorsz, leszcz, płastuga, sola
-wędliny:chuda szynka, polędwica, chuda kiełbasa, szynkowa, parówki odtłuszczone
5.Tłuszcze:
-masło
-oleje roślinne: sojowe, rzepakowe, słonecznikowe
-oliwa z oliwek
-śmietanka
6. Ziemniaki:
-gotowane i w postaci puree
7. Warzywa:
-marchew
-buraki
-dynia
-szpinak
-warzywa z wody oprószone mąką z dodatkiem świerzego masła bez zasmażek
na surowo:
-marchew
-zielona sałata
-pomidory bez skórki
8.Owoce:
-jabłka
-owoce jagodowe: maliny,porzeczki czarne, jagody w formie przecierów i soków
9.Cukier i słodycze:
-cukier
-dżemy bez pestek
-przetwory owocowe z dowolnych owoców
-kompoty
-galaretki
10.Przyprawy:
tylko łagodne
-sól
-sok z cytryny
-cukier
-koperek
-wanilia
11.Zupy:
-kleiki
-krupniki z dowolnych kasz
-zupy owocowe przetarte
-zupy warzywne czyste( pomidorowa,barszcz)
-zupy zagęszczane zawiesina z mąki-bez zasmażek
12.Potrawy mięsne i rybne:
-gotowane
-duszone bez uprzedniego podsmażania
-pieczone w folii
-potrawki
-pulpety
13.Potrawy z mąki i kasz:
-kasze gotowane na sypko
-budynie z kasz z dodatkiem mięsa,warzyw i owoców
-leniwe pierogi
14.Sosy:
o łagodnym smaku
-zaprawiane zawiesiny z mąki i mleka
-koperkowy
-cytrynowy
-jarzynowy
-pomidorowy
-waniliowy
15.Desery:
-kompoty
-kisiele
-musy
-galaretki z dozwolonych owoców
16. Napoje:
-mleko
-kawa zbożowa z mlekiem
-herbata
-sok pomidorowy
-napój z owoców dzikiej róży.
Lista rzeczy niedozwolonych wkrótce.