reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

wiem że może tak sie stac dlatego nie mówię że napewno tak zrobię. Zresztą jeśli ta będzie tak uparta jak Martyna to nawet nie będzie chciała na smoczek spojrzec. Szkoda mi tylko tych wszystkich przysmaków. Ale co tam co roku rodzic nie będę a wigilii jeszcze troche przede mną:-D
 
reklama
Anoli ucierasz ok 2 kg ziemniakow jak na placki ziemniaczane dodajesz jajka cebule czosnek:-D make pieprz sol vegete i wykladasz ciasto do brytwanki takiej sredniej wielkosci i pieczesz to ok 2 godzin w piekarniku. wczesniej trzeba forme wysmarowac jakims tluszczem zeby placek sie nie przypalil:tak:

wolowinke kroisz w kostke i podsmarzasz ja na patelni my to robimy z cebula gdyz kochamy cebule:-D nastepnie dodajesz pokrojona w kostke papryke czerwona, zolta , zielona ( zeby bylo kolorowo, ale mozna sama czerwona), kabaczek lub cukinie rowniez pokrojone w kostke. jak wszystko bedzie w miare usmarzone dodajesz na koncu taki sos Knorra w sloiczku meksykanski. a i zamiast wolowinki mozna piersi z kurczaka.

jak placej jest upieczony wykladasz kawalek na tarzez i polewasz tym sosikiem;-) a potem to juz niebo w gebie:-D:-D
 
Pierniczki świąteczne :-)

Niby przepis na 100 pierniczków - nie liczyłam nigdy ile wychodzi.
Chociaż może to dziś zrobie :-)

150g masła
250g miodu
200g nierafinowanego cukru
150ml śmietany
10g proszku do pieczenia
500g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki rozgniecionych goździków
1 łyżeczka imbiru
albo gotowe przyprawy do pierników - chociaz moim zdaniem są gorsze niż własna mieszanka

1. Masło, miód i cukier wymieszać i podgrzewać w rondelku stale mieszając - cukier musi się rozpuścić. Mase ostudzić

2. Letnią masę wymieszać ze śmietaną, przyprawami i proszkiem do pieczenia + mąka -----> taka ilość jaką tylko masa będzie w stanie wchłonąć

3. Wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć i ostawić na noc.

4. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić pierniczki, piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ew. wysmarowanej tłuszczem temp. 200 C ok. 5 minut.

Najsmaczniejsze są jak poleżą sobie 3-4 tygodnie w blaszanym pojemniczku.
Chociaż bywały i takie święta na które pierniczki nie doczekały :-)
 
Anoli ucierasz ok 2 kg ziemniakow jak na placki ziemniaczane dodajesz jajka cebule czosnek:-D make pieprz sol vegete i wykladasz ciasto do brytwanki takiej sredniej wielkosci i pieczesz to ok 2 godzin w piekarniku. wczesniej trzeba forme wysmarowac jakims tluszczem zeby placek sie nie przypalil:tak:

wolowinke kroisz w kostke i podsmarzasz ja na patelni my to robimy z cebula gdyz kochamy cebule:-D nastepnie dodajesz pokrojona w kostke papryke czerwona, zolta , zielona ( zeby bylo kolorowo, ale mozna sama czerwona), kabaczek lub cukinie rowniez pokrojone w kostke. jak wszystko bedzie w miare usmarzone dodajesz na koncu taki sos Knorra w sloiczku meksykanski. a i zamiast wolowinki mozna piersi z kurczaka.

jak placej jest upieczony wykladasz kawalek na tarzez i polewasz tym sosikiem;-) a potem to juz niebo w gebie:-D:-D

Dziekuje jeszcze raz i jak tylko znajde tutaj polski sos meksykanski tobede próbowac:-)
 
Ponieważ zbliżają się Święta no a nie wiadomo kiedy która z nas będzie następna no i nie wiadomo jak będzie później z czasem, to już teraz podaję przepis na najwspanialsze ciasteczka :-) Można je przygotować podobno wcześniej i trzymać tak jak pierniki w puszce metalowej, ale ja przyznam, że zawsze robię na ostatnią chwilę i z podwójnej porcji ciasta w obawie, że nie dotrwają do Świąt :-D Zazwyczaj już na drugi dzień Świąt i tak ich nie ma :-p Jedna porcja to wg przepisu ok. 50 szt. ale też nigdy nie liczyłam :-D

ROŻKI BAKALIOWE
Składniki:
30 dag mąki, 13 dg cukru, 20 dag masła, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 10 dag łupanych orzechów włoskich, 13 dag rodzynek, 10 dag wiórków czekoladowych (ja po prostu ścieram czekoladę mleczną na tarce), 1 jajko, 1 białko, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli, mąka do posypania blatu.

Wyrobić mąkę, mielone laskowe orzechy, cukier, cukier waniliowy, jajko, sól i zimny tłuszcz na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1/2 godziny. Zmieszać orzechy, rodzynki, wiórki czekoladowe. Rozwałkować ciasto na blacie na grubość 1/2 cm. Wyciąć koła o średnicy 6 cm. Posmarować białkiem. Na połowę każdego ciasteczka nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia (orzechy, rodzynki i wiórki czekoladowe). Zawinąć drugą połowę (ja po prostu składam jakby na pół :-)) tworząc rożek. Poukładać ciastka na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem (ja ten cukier sobie daruję, bo bez niego są wyśmienite).
 
reklama
Agawar szybciutka sałatka dla Ciebie...tylko nie wiem czy lubisz tuńczyka i na słodko...ale polecam jest pycha..

Sałatka z tuńczyka

2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( jak będzie w oleju to tez sie nic nie stanie)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
garść rodzynek
majonez

Z jednej puszki odlać sos a drugą w całości wlac do miski. dodac kukurydze i pokrojonego w kostkę ananasa, do tego wczesniej sparzone rodzynki. Dodac majonezu do smaku.

SMACZNEGO
 
Do góry