reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
RYBA PO GRECKU:

[FONT=trebuchet ms,geneva]filety rybne (ja uwielbiam łososia, ale każda jest dobra, fajny jest też efekt, jak są różne rodzaje rybek wyfiletowanych),[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]4 średnie marchweki, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]2 średnie pietruszki,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]mały seler , [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]2 cebule , [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]słoiczek koncentratu pomdorowego,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]pomidory z puszku pokrojone w kostkę, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]1 liść laurowy, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]kilka ziaren pieprzu, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]sól, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]2 ziarenka ziela angielskiego ,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]olej do smażenia, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]cukier
[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy, pieprzymy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - mieszamy i jak zmiękną to dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, ziele angielskie i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą (ale ja wolę jak warzywa są zwartej konsystencji raczej). Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia i przegryzienia się. Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Ja uwielbiam na ciepło, ale na zimno też jest cudowna.[/FONT]

Na wigilię dla siebie zamierzam zrobić łososia na parze i starkować warzywa ugotowane też na parze (bez cebulki, bo jednak działą wzdymająco), wymieszać z koncentratem, albo sosem pomidorowym bez dodatków.
 
RYBA PO GRECKU:

[FONT=trebuchet ms,geneva]filety rybne (ja uwielbiam łososia, ale każda jest dobra, fajny jest też efekt, jak są różne rodzaje rybek wyfiletowanych),[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]4 średnie marchweki, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]2 średnie pietruszki,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]mały seler , [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]2 cebule , [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]słoiczek koncentratu pomdorowego,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]pomidory z puszku pokrojone w kostkę, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]1 liść laurowy, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]kilka ziaren pieprzu, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]sól, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]2 ziarenka ziela angielskiego ,[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]olej do smażenia, [/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]cukier
[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy, pieprzymy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.[/FONT]
[FONT=trebuchet ms,geneva]W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - mieszamy i jak zmiękną to dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe, ziele angielskie i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą (ale ja wolę jak warzywa są zwartej konsystencji raczej). Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia i przegryzienia się. Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Ja uwielbiam na ciepło, ale na zimno też jest cudowna.[/FONT]

Na wigilię dla siebie zamierzam zrobić łososia na parze i starkować warzywa ugotowane też na parze (bez cebulki, bo jednak działą wzdymająco), wymieszać z koncentratem, albo sosem pomidorowym bez dodatków.
A rybkę smażysz obtoczoną w jajku i bułce czy w samej mące??
 
Ja też tylko w mące, czasem nawet wolę rybę na parze robioną dodać, bo ja w ogóle żadko smażę.. jakoś nie lubię.
 
Przeczytane w najnowszym "Twoim dziecku":
WIGILIA KARMIĄCEJ MAMY
W ten wyjątkowy wieczór na stole pojawi sie kapusta, mak, grzyby, suszone owoce. Nie jest to dla ciebie idealne menu. Sprawdz, co możesz zjeśc bez ryzyka, że skończy się to u malca kolką ub wzdęciami.
Czekałaś cały rok, by spóbowac dwunastu tradycyjnych dań. Niestety, jeśli niedawno urodziłaś i dopiero zaczęłaś karmic, będziesz musiała z niektórych smakołyków zrezygnowac, inne nieco zmodyfikowac:
RYBA W GALARECIE
Przygotuj ją z ryb morskich(np.z łososia), bo zawierają dużo jodu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i....jedz do woli. Nie doprawiaj jednak galarety na ostro.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Pozwól sobie na niewielka ilośc tego przysmaku. Dla ciebie najlepsza będzie sałatka z gotowanymi buraczkami, jabłkami, posypana natka pietruszki(zródło żelaza i wit C). Cebulę-dodaj ją tylko do smaku-sparz wrzątkiem albo zastąp odrobiną czerwonej. Możesz użyc nieco oleju z winogron,słonecznikowego lub domowego majonezu(gotowane żółtko plus olej).
ZUPA GRZYBOWA
Choc jest pyszna, przejdz do następnego dania, bo jest zbyt ciężkostrawna.
BARSZCZ CZERWONY
Jest lekkostrawny, zawiera dużo soli mineralnych i błonnika. Nie jedz kiszonego barszczu. Całe buraki umyj, pokrój, dodaj cebulę, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu. Dopraw sokiem z kwaśnych jabłek.
USZKA Z GRZYBAMI
Pozwól sobie tylko na jeden taki pierożek. Grzyby, nawet dobrze ugotowane, są ciężkostrawne. Poza tym do nadzienia dodaje sie także podsmażoną cebulkę. Takie połączenie wywołałoby u malca wzdęcia lub kolkę. Najlepiej ulep sobie uszka bez nadzienia.
 
POSTNE PIEROGI
Choc pachną smakowicie, nie nakładaj ich na talerz. Jeśli uwielbiasz pierogi, przygotuj specjalnie dla siebie porcję z nadzieniem innym niż kapusta i grzyby, np. z kaszy gryczanej lub ziemniaczano-serowym, szpinakowym. Będą równie smaczne, ale też lekkostrawne( nie podsmażaj ich-możesz je podpiec). Jeśli zauważyłaś, że maluch reaguje alergicznie, gdy zjesz nabiał, nie dodawaj sera.
KARP SMAŻONY
Lepszy byłby filet z łososia lub pstrąg-ugotowany na parze lub upieczony w folii. To doskonałe zródło białka oraz wapnia.
PIERNIK, KEKS, MAKOWIEC
Odrobina każdego z tych ciast nie zaszkodzi, jeśli są domowego wypieku(bez sztucznych aromatów).
KLUSKI Z MAKIEM
Teraz możesz połasuchowac. Pod warunkiem, że w tym daniu nie będzie za dużo maku, zamiast miodu użyjesz cukru, a orzechy zastąpisz migdałami(pobudzają laktację). Dorzuc rodzynki, figi, morele-mają nezbędne dla ciebie żelazo.
KISIEL ŻURAWINOWY
Możesz go jeśc bez ograniczeń. Żurawiny działają przeciwbakteryjnie oraz mają wiele witamin(A, C oraz B).
KOMPOT Z SUSZU
Suszone jabłka, gruszki, śliwki, figi, morele to zródło mikroelementów. Poprawiają trawienie, ale gdy zjesz ich za dużo, mogą zadziałac przeczyszczająco(co odczujesz i ty, i dziecko). Owoce koniecznie sparz i umyj.
 
Ja to się poważnie zastanawiam czy nie przeżucic przez święta małej na modyfikowane mleko żeby można sobie było na wszystko pozwolic.Bo trochę głupio będzie przygotowywac te smakołyki dla reszty rodziny i nie móc nawet spróbowac
 
reklama
Do góry