reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2024

Ok, to czemu na logikę genetyczne zaleca się na tygodnie 11 do 14, ale de facto oznacza to 11+1 do 14+0 ? Idąc ta logika 11 tydzień to powinno być badanie od 10+0 do 10+6 a nie od 11+1 a gwarantuje że nikt się nie podejmie genetyczne w 10+cokolwiek.
Wydaje mi się, że napisałam, że dla Lekarza są ważne SKOŃCZONE tygodnie i badania genetyczne robimy w SKOŃCZONYCH TYGODNIACH i zawsze każdy lekarz mi to powtarzał. Zawsze są widełki 11+0 do 13+6. Co dalej nie zmienia faktu, że 12+5 to skończony 12 tydzień i 5 dni z 13 tygodnia już za nami, więc kobieta jest w 13 tygodniu ciąży, bo on dalej trwa, a ma za sobą 12 tygodni i 5 dni, co na tym etapie jest bardzo istotne i zawsze u lekarza podajemy dokładnie skończone tygodnie i zaczęte dni, a nie same skończone tygodnie. Sama dla siebie może mówić, że jest na końcówce 13 tygodnia, bo tak właśnie jest :)

reklama
Wydaje mi się, że napisałam, że dla Lekarza są ważne SKOŃCZONE tygodnie i badania genetyczne robimy w SKOŃCZONYCH TYGODNIACH i zawsze każdy lekarz mi to powtarzał. Zawsze są widełki 11+0 do 13+6. Co dalej nie zmienia faktu, że 12+5 to skończony 12 tydzień i 5 dni z 13 tygodnia już za nami, więc kobieta jest w 13 tygodniu ciąży, bo on dalej trwa, a ma za sobą 12 tygodni i 5 dni, co na tym etapie jest bardzo istotne i zawsze u lekarza podajemy dokładnie skończone tygodnie i zaczęte dni, a nie same skończone tygodnie. Sama dla siebie może mówić, że jest na końcówce 13 tygodnia, bo tak właśnie jest :)
Ok, teraz lepiej rozumiem :D Chodziło mi głównie o to, że wiele dziewczyn ma właśnie błędne przekonanie że skoro teoretycznie 10+4 można mówić że już trwa 11 tydzień to mogą iść w tych dniach na genetyczne :)

Ok, teraz lepiej rozumiem :D Chodziło mi głównie o to, że wiele dziewczyn ma właśnie błędne przekonanie że skoro teoretycznie 10+4 można mówić że już trwa 11 tydzień to mogą iść w tych dniach na genetyczne :)
Niestety nie, przy badaniach genetycznych trzeba patrzeć na skończone tygodnie, dlatego też często przy umawianiu na prenatalne badania w rejestracji pytają o termin porodu i sami określają, kiedy jest najlepszy moment na badania😀

Dokładnie tak jest. Jest coś takiego jak zaczęte tygodnie i skończone tygodnie. 12+5 to skończony 12 TC i zaczęty 13 TC.
To tak samo jak z latami.
Dziecko, które ma 2 lata i 7 miesięcy, ma skończone 2 lata i zaczęło 3 rok życia. :)

Ja prenatalne mam 6.06 to będzie 12+2, też uważam, że 12+0 - 12+6 to najlepszy czas, bo jest tak idealnie po środku 😁 widełek.

Mąż chce powiedzieć swoim rodzicom w swoje urodziny dwa dni później, jak wszystko będzie ok. :) On już by chciał mówić, ale ja go powstrzymuję. 🤣

Hej. Ja nie napisze nic nowego, ale mdłości jeszcze bardziej mi się nasiliły, a już myślałam, że to niemożliwe. Mimo iż wyje że szczęścia, że mam tego małego ciorta w brzuchu już mnie mega męczą te objawy ciążowe. Myślę, że ten tydzień do końca będzie najgorszy. Ledwo żyję. Do tego chyba jakaś infekcja, bo boli mnie gardło i mi ciężko na klatce. Jest ciepło, a ja się telepie. Nie wiem czy od hormonów czy od przeziębienia. Miłego dnia.

reklama
370zł 🙄 plus ewentualne badania
Nic, a raczej 20 złotych miesięcznie za pakiet z Medicover, tam mam wszystkie badania plus prenatalne u lekarza z certyfikatem fmf.

Równocześnie prowadzę ciążę na NFZ, a prywatnie dobieram sobie badania i wizyty jak coś mnie nurtuje

Do góry