reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
Hej dziewczyny, nieśmiało się witam. Nie mierzyłam bety ale byłam dziś na wizycie. Wg OM 6 tyg 0 dni, wg USG 5.5 tyg - zarodek 2mm, brak serduszka. Mam nadzieję że jeszcze się pojawi :) wiem że wczesna wizyta ale tak zwolnił się termin. 😀 jestem mocno obstawiona lekami bp jestem po 2ch stratach.
Moooocno trzymam kciuki za nas wszystkie ✊
Spokojnie ma czas się pojawić :)
Tzn serduszko zapewne jest ale musi mieć pewien rozmiar by usg je zobaczyło - zazwyczaj najszybciej przy 3mm się to udaje więc minęliście się z tym o jakiś dzień :)
Kiedy kolejna wizyta?

Spokojnie ma czas się pojawić :)
Tzn serduszko zapewne jest ale musi mieć pewien rozmiar by usg je zobaczyło - zazwyczaj najszybciej przy 3mm się to udaje więc minęliście się z tym o jakiś dzień :)
Kiedy kolejna wizyta?
Tez mam taką nadzieję, tym bardziej że moje cykle są dłuższe niż 28 dni. 😀 kolejna w przyszły czwartek lub piątek, mają dzwonić 😀

Nie zawsze warto podnosić progesteron bo i różnie z ciążą może być.

Może być zdrowa, a progesteron będzie rosnąć.
Może jest pozamaciczna a organizm stara się ją poronić i przyjmowac progesteron to w tej sytuacji strzał w kolano. Progesteron poniżej 8 jest już markerem CP (ale zdarza się tez w zdrowych ciążach taki !!!) a Ty masz bliski tej granicy.
Może to być chora ciaza - zarodek z wadą genetyczną który poronić się powinien i walczenie z tym to proszenie się o problemy.

Jedyny przypadek kiedy progesteron należy brać to niedomoga lutealna - masz taką historię? (Plamienia przed okresami, rożna długość cykli, krótki czas od owu do okresu, poronienia właśnie w 4-5 tyg)

Zbadaj betę i progesteron po 48 h - jeśli beta rośnie nieprawidłowo lub będzie spadać to przyjmowanie progesteronu jest bez sensu. Jeśli będzie rosła ładnie to skonsultuj się z lekarzem i jeśli będzie można potwierdzić że ciaza jest w macicy - być może zaproponuje progesteron (chociaż np moja dr jest bardzo z tym ostrożna z powodów wyżej wymienionych)
O moj Boże… nie wiedziałam o tych wadach :O ja miałam zajebiscie niski bo 6,95 w 5 tyg. Ale zażywałam progesteron i teraz bije serce ale nic mi lekarka nie mówiła ze mogą być jakieś wady rozwojowe :O mówiła ze nie ma na coś takiego badań … chyba muszę skonsultować z innym lekarzem.

O moj Boże… nie wiedziałam o tych wadach :O ja miałam zajebiscie niski bo 6,95 w 5 tyg. Ale zażywałam progesteron i teraz bije serce ale nic mi lekarka nie mówiła ze mogą być jakieś wady rozwojowe :O mówiła ze nie ma na coś takiego badań … chyba muszę skonsultować z innym lekarzem.

Z wadami jest tak że te które powodowałyby poronienia wczesnych ciąż są zazwyczaj krytyczne - 0:1. Tyle że przyjmowaniem duphastonu przy takich wadach można wywołać poronienie zatrzymane - serce nie bije, ciąża jest martwa a organizm ją utrzymuje przez stymulację hormonem który powinien spaść i spowodować oczyszczenie macicy.

Sam progesteron nie spowoduje że ciąża z chorym zarodkiem z wadą krytyczną będzie się dalej rozwijała (spowoduje że nie rozwijająca się ciąża będzie „trwała”) więc o to bym się nie martwiła jeśli serduszko bije :)

Miałaś bardzo niski progesteron ale i takie w zerowych ciążach się zdarzają :)

reklama
Do góry