reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
Oj spróbuję się jutro do niego wcisnąć
8
Z wadami jest tak że te które powodowałyby poronienia wczesnych ciąż są zazwyczaj krytyczne - 0:1. Tyle że przyjmowaniem duphastonu przy takich wadach można wywołać poronienie zatrzymane - serce nie bije, ciąża jest martwa a organizm ją utrzymuje przez stymulację hormonem który powinien spaść i spowodować oczyszczenie macicy.

Sam progesteron nie spowoduje że ciąża z chorym zarodkiem z wadą krytyczną będzie się dalej rozwijała (spowoduje że nie rozwijająca się ciąża będzie „trwała”) więc o to bym się nie martwiła jeśli serduszko bije :)

Miałaś bardzo niski progesteron ale i takie w zerowych ciążach się zdarzają :)
Czyli... jeżeli w poprzedniej ciąży serce dziecka przestało bić w 8 tygodniu, najprawdopodobniej gdyby nie duphaston poroniłabym je sama, a tak musiałam mieć zabieg w 10 tygodniu, bo organizm sam się nie oczyścił?

Szczerze? Gdybym miała taką wiedzę, to wolałabym go nie brać...

W poprzedniej ciąży dostałam duphaston bez żadnych badań.

W tej, myśląc, że to mi pomoże, i idąc wcześniejszym tokiem myślenia lekarza, zaczęłam brać sama (wizyta lekarska dopiero za kilka dni). Źle? Przerwać? Tylko czy nagłe przerwanie nie spowoduje skutków ubocznych?

Po łyżeczkowaniu miałam dwudniowe plamienia przed każdą miesiaczką. Progesteron badałam raz, w 22 dniu szczęśliwego cyklu - był na poziomie 22. Czy tym duphastonem moglam sobie wyrządzić wiecej szkody niż pożytku?

8

Czyli... jeżeli w poprzedniej ciąży serce dziecka przestało bić w 8 tygodniu, najprawdopodobniej gdyby nie duphaston poroniłabym je sama, a tak musiałam mieć zabieg w 10 tygodniu, bo organizm sam się nie oczyścił?

W tej, myśląc, że to mi pomoże, i idąc wcześniejszym tokiem myślenia lekarza, zaczęłam brać sama (wizyta lekarska dopiero za kilka dni). Źle? Przerwać? Tylko czy nagłe przerwanie nie spowoduje skutków ubocznych?

Po łyżeczkowaniu miałam dwudniowe plamienia przed każdą miesiaczką. Progesteron badałam raz, w 22 dniu szczęśliwego cyklu - był na poziomie 22. Czy tym duphastonem moglam sobie wyrządzić wiecej szkody niż pożytku?
Bardzo Prawdopodobne - duphaston po prostu może utrzymywać martwą ciąże.

Jeśli już bierzesz - nie powinnaś odstawiać do 15 tyg chyba ze zbadasz progesteron i lekarz będzie z tym ok

8

poronienie zatrzymane zdarza się ie i bez brania progesteronu
Mogło to podtrzymac martwa ciąże ale nie musiało i również podobnie bu się skończyło
Nigdy na 100 % nie ma pewności

poronienie zatrzymane zdarza się ie i bez brania progesteronu
Mogło to podtrzymac martwa ciąże ale nie musiało i również podobnie bu się skończyło
Nigdy na 100 % nie ma pewności
Oczywiście, poronienie zatrzymane się zdarza(błąd organizmu) ale już przyjmowanie progesteronu po prostu w przypadku poronienia to zatrzymanie wywołuje. Zresztą wiele kobiet z zatrzymaniem na duphastonie jest, nie bez powodu się odstawia i daje organizmowi tydzień-dwa na reakcje

Oczywiście, poronienie zatrzymane się zdarza(błąd organizmu) ale już przyjmowanie progesteronu po prostu w przypadku poronienia to zatrzymanie wywołuje. Zresztą wiele kobiet z zatrzymaniem na duphastonie jest, nie bez powodu się odstawia i daje organizmowi tydzień-dwa na reakcje
Tak w przypadku poronienia jest już taka groźba
Jednak wolałam dopisać że jest to również rodzaj poronienia jaki jak najbardziej się zdarza i jest częsty przy nie braniu progesteronu także
U nas się go nie przepisuje często a jest dużo przypadków i wcale nie powiedziałabym że mniej

reklama
Dzień dobry kobietki ☀️ Zapowiada się kolejny "nudny " dzień... Oby tak dalej!
Pięknie!! Gratulacje! ❤️
Hej dziewczyny, nieśmiało się witam. Nie mierzyłam bety ale byłam dziś na wizycie. Wg OM 6 tyg 0 dni, wg USG 5.5 tyg - zarodek 2mm, brak serduszka. Mam nadzieję że jeszcze się pojawi :) wiem że wczesna wizyta ale tak zwolnił się termin. 😀 jestem mocno obstawiona lekami bp jestem po 2ch stratach.
Moooocno trzymam kciuki za nas wszystkie ✊
Witamy! ❤️Ja mam wizytę na 6t+3 dni ale nie jestem 100% pewna terminu owulacji, więc też może wyjść jak u Ciebie. Ale to nic, najważniejsze, że maluszek rośnie!
becze ze szczęścia! Suuuuper ❤️❤️❤️❤️❤️ czekam na raporty w piątek! Ja ide jutro i aż mnie wszystko chodzi ze stresu…
Trzymam mocno kciuki za Twoje wyniki!! Nie stresuj się, wszystko będzie super! ❤️
Bardzo dobrze!!!!

Ja właśnie pierwsze🤮
Biedaczysko, mam nadzieję, że dziś już się poprawiło. Może Cię pocieszy że te mdłości i wymioty to prawdopodobnie znak, że beta wysoka (przynajmniej z tego, co czytałam) ❤️
Z wadami jest tak że te które powodowałyby poronienia wczesnych ciąż są zazwyczaj krytyczne - 0:1. Tyle że przyjmowaniem duphastonu przy takich wadach można wywołać poronienie zatrzymane - serce nie bije, ciąża jest martwa a organizm ją utrzymuje przez stymulację hormonem który powinien spaść i spowodować oczyszczenie macicy.
@kasiaa91 Jak ja się cieszę, że trafiłam do wątku akurat z Tobą! Twoja wiedza jest imponująca i nauczymy się tu wszystkie naprawdę sporo. Pisz jak najwięcej! ❤️

Cześć dziewczyny. Można dołączyć? Test w sobotę pozytywny, beta badana dwukrotnie z prawidłowym przyrostem. Termin wypada na polowe grudnia. Wizyta za dwa tygodnie i mam nadzieję, ze będzie wszystko ok do tego czasu :)
Witamy, gratulacje!! Na pewno będzie dobrze, beta przyrasta, dbaj o siebie, nie stresuj się i pamiętaj o kwasie foliowym i cholinie ❤️

Spokojnego dnia wszystkim! Jak ja się już nie mogę doczekać prawdziwej wiosny...

Do góry