reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Ja mam na 16:20, siedzę już pod gabinetem, bo za szybko przyjechaliśmy, oczywiście sto myśli na sekundę, ale mąż mi ciągle mówi "czym Ty się martwisz, przecież wszystko będzie dobrze" 😍 Oby ten jego optymizm miał dobre przyciąganie. Trzymajcie kciuki 🥰

reklama
Dziewczyny, w ostatniej chwili znalazłam termin na usg genetyczne na dzisiaj u tej ginekolog, u której chciałam, tylko w innej klinice. Miałam iść w przyszłym tygodniu, ale maluszek co usg przyspieszał ze wzrostem i nie chciałam iść w skończonym 13 tyg.
W każdym razie jestem już po usg prenatalnym. Na 97% będzie dziewczynka, wszystko jest ok, gin nie miała się do czego przyczepić 😭😍♥️
Za kilka dni mam jeszcze dostać wynik Sanco, ale już teraz kamień spadł mi z serca. Co za ulga 😭

Dziewczyny, w ostatniej chwili znalazłam termin na usg genetyczne na dzisiaj u tej ginekolog, u której chciałam, tylko w innej klinice. Miałam iść w przyszłym tygodniu, ale maluszek co usg przyspieszał ze wzrostem i nie chciałam iść w skończonym 13 tyg.
W każdym razie jestem już po usg prenatalnym. Na 97% będzie dziewczynka, wszystko jest ok, gin nie miała się do czego przyczepić 😭😍♥️
Za kilka dni mam jeszcze dostać wynik Sanco, ale już teraz kamień spadł mi z serca. Co za ulga 😭
Super! 🥰 To teraz możesz odetchnąć :) To rozumiem, że wykreślić Cię z 31.05?

Ja mam na 16:20, siedzę już pod gabinetem, bo za szybko przyjechaliśmy, oczywiście sto myśli na sekundę, ale mąż mi ciągle mówi "czym Ty się martwisz, przecież wszystko będzie dobrze" 😍 Oby ten jego optymizm miał dobre przyciąganie. Trzymajcie kciuki 🥰
Męża trzeba się słuchać, mądrze prawi! ;)

Dziewczyny, ja już po wizycie.
Jestem wku****na.
Zaczęłam zastanawiać się nad zmianą lekarza. Prenatalne wczoraj robiłam na NFZ. Dzisiejsza wizyta prywatnie. Niepotrzebnie wydane pieniądze. Nie zrobił usg; kolejną wizytę chciałam mieć wcześniej, niż za miesiąc, żeby mieć pewność, że wszystko jest ok to stwierdził, że nie ma takiej potrzeby. Wspomniałam o usg 3d to powiedział, że po II trymestrze (ok. 27-28 tyg.) można coś zobaczyć "bardziej szczegółowo". Wizyta trwała jakieś 10 min., nie dowiedziałam się nic więcej, niż wiedziałam przed wizytą.
Wow, to co on w ogóle zrobił na tej wizycie?

Co do farbowania włosów itd to osobiście uważam, że lepiej być po tej bezpiecznej stronie. Ale łatwo mi mówić, bo na codzień pomykam bez makijażu a na wyjścia w bardzo delikatnym (taka niewystrzałowa uroda). Tipsy mi się nie podobają, a włosy farbuję raz na kilka lat jak mam ochotę zaszaleć :) Jedyne, co farbuję, to brwi, ale teraz w ciąży odpuściłam.
Z drugiej strony, żeby nie było aż tak święcie, to nadal używam kremu UV z filtrami chemicznymi zamiast mineralnego, jem czasem wątróbkę i zaraz też nawdycham się oparów z farby, bo remont domu zaczęty i trzeba skończyć 🤷‍♀️
ja też maluje się tylko do pracy, farbuje raz na pół roku , hybrydy i żele nie robię bo mnie wkurzają, za szybko mi paznokcie rosna. Z jedzeniem uważam ale bez przesady. Wszystko jak kto co lubi ale z umiarem. To jest tylko 9 miesięcy.
Jak mowa o farbowaniu moja koleżanka kilka miesięcy po otwarciu swojego salonu fryzjerskiego zaszła w ciążę nie mogła sobie pozwolić na pracownika i na zamknięcie salonu ze względu na kredyt do 8 miesiąca musiała pracować codziennie miała kontakt z farbami, trwałymi i lakierami. Jak robiła keratynę to aż płakała ale nie miała wyjścia dziecko urodziło się zdrowe w normalnej wadze. Jeżeli dziecko jest zdrowe i silne to nie zaszkodzi mu nic. Trzeba uważać fakt, ale nie popadajmy w paranoję.
ja też mam koleżankę fryzjerkę. I ona robi babcia ta trwała i też mówi że się w ciąży tego amoniaku nawdychała ale co miała zrobić? Robiła na własny rachunek, a po pierwszej ciazy duzo klientów straciła i chciała tego uniknąć w kolejnej

A ja dziewczyny już zaczynam panikować przed wizytą, a gdzie tam 19 ?

Dziewczyny, ja już po wizycie.
Jestem wku****na.
Zaczęłam zastanawiać się nad zmianą lekarza. Prenatalne wczoraj robiłam na NFZ. Dzisiejsza wizyta prywatnie. Niepotrzebnie wydane pieniądze. Nie zrobił usg; kolejną wizytę chciałam mieć wcześniej, niż za miesiąc, żeby mieć pewność, że wszystko jest ok to stwierdził, że nie ma takiej potrzeby. Wspomniałam o usg 3d to powiedział, że po II trymestrze (ok. 27-28 tyg.) można coś zobaczyć "bardziej szczegółowo". Wizyta trwała jakieś 10 min., nie dowiedziałam się nic więcej, niż wiedziałam przed wizytą.
Czyli właściwie tylko skasował kasę? Ile te 10 min kosztowało?

Usg 3d faktycznie robi się najczęßciej między 28 a 30 tc bo wtedy wychodzą najlepsze zdjęcia (kwestia przyrostu tkanki tłuszczowej). Ale ginka u której robiłam usg w poprzedniej ciąży "nie robi takiego " mimo że to kwestia wciśnięcia jednego przycisku na aparacie do usg 😑

Dziewczyny,
Byłam na wizycie. Krwawienie ustało pozostały skurcze i plamienie. Z dzieckiem Ok, serce pięknie bije. Dostałam Encorton 5mg i plaquenil z racji na chorobę autoimmunologiczną. Mam się oszczędzać i zobaczymy co mi pisane…. Więcej zrobić nie mogę

Pomiary (waga, ciśnienie), sprawdził wyniki, uzupełnił kartę ciąży, kilku/kilkudziesięciu sekundowe badanie na fotelu (nie wiem, czy sprawdzał szyjkę czy co robił) i generalnie na tym koniec.
Powiedziałam, że miałam nadzieję dowiedzieć się czegoś więcej, niż na wczorajszych prenatalnych (tam np. nie poruszono tematu płci); chciałam jakieś ładne zdjęcie 3d akbo przynajmniej popatrzeć (ostatnio właśnie robił usg 3d. Myślałam, że to standard w jego gabinecie - wizyty nie są darmowe), jednak się mocno rozczarowałam.

Czyli właściwie tylko skasował kasę? Ile te 10 min kosztowało?

Usg 3d faktycznie robi się najczęßciej między 28 a 30 tc bo wtedy wychodzą najlepsze zdjęcia (kwestia przyrostu tkanki tłuszczowej). Ale ginka u której robiłam usg w poprzedniej ciąży "nie robi takiego " mimo że to kwestia wciśnięcia jednego przycisku na aparacie do usg 😑
Te 10 min. (jak nie mniej) kosztowało 200 zł.
Jeśli chodzi o 3d - poprzednio pokazywał mi dzieciaczka w 3d i fotkę też dał (usg dopochwowe). Obraz w 3d jest o wiele wyraźniejszy, takie jest moje odczucie.
Dzisiejsza wizyta po prostu zbędna.

Dziewczyny,
Byłam na wizycie. Krwawienie ustało pozostały skurcze i plamienie. Z dzieckiem Ok, serce pięknie bije. Dostałam Encorton 5mg i plaquenil z racji na chorobę autoimmunologiczną. Mam się oszczędzać i zobaczymy co mi pisane…. Więcej zrobić nie mogę
Super wieści!! ❤️ Kurczę współczuję Ci takiego stresu... Dobrze, że się trochę uspokoiło. To teraz łóżko, herbatka i Netflix :)

reklama
Super! 🥰 To teraz możesz odetchnąć :) To rozumiem, że wykreślić Cię z 31.05?

Męża trzeba się słuchać, mądrze prawi! ;)

tak, miałam właśnie pisać w tej sprawie ☺️ dziękuję!

Mam do Was pytanie odnośnie liczenia tygodni/dni ciąży. Do piątkowego usg liczyłam 11+1 (wg owulacji i poprzednich usg), a maluszek nadrobił 2 dni i był długi na 11+3. Dzisiaj utrzymał tempo wzrostu względem poprzedniego usg, czyli crl odpowiadało 12+0. Z tego, co powiedziała dzisiaj ginekolog, ten termin się już nie zmieni. Czy liczyłybyście od teraz 12+0 wg usg (a w zasadzie dwóch ostatnich), czy 11+5, czyli tak jak z owulacji? Z OM od początku nie liczyłam, bo znam dokładną datę owu. Maluch ma 5,5cm.

Jeszcze dodam, że oczywiście czytałam Wasze posty, ale w ostatnich dniach byłam tak sparaliżowana strachem, że nie byłam w stanie odezwać się słowem. Dzisiaj nie mogłam jeść, spałam z 4h. Nigdy nie miałam tak wysokiego tętna spoczynkowego. Mam nadzieję, że to na razie koniec nerwów 🙏🏼

Życzę wszystkim dziewczynom samych dobrych informacji ♥️

Rozumiem, że niedługo przechodzimy na prywatną grupę? Gdzieś przeczytałam, że musimy zebrać wszystkie nazwy kont i wysłać je do administracji. Może ustalmy jakiś dzień typu 1 czerwca?

Do góry