reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

ja według jednej apki też mam dziś 12+0 ale według drugiej 12+1. Także jedziemy b tym samym wózku. A jak samopoczucie w 12 tygodniu? Ja rano mega mdłości, a teraz czuję się jak na karuzeli. Ale to może z emocji.
A dziekuje, nienajgorzej :) Mdlosci juz praktycznie nie mam, ale nadal w wiekszosc dni nie mam na nic apetytu (za to czesto wilczy glod). W tym momencie najbardziej upierdliwym objawem sa odplywy energii w ciagu dnia, drzemka musi byc i koniec.
Damy rade 💪

reklama
trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze! Trzeba być dobrej myśli. Ale dobrze, ze mówi lekarz, ze jedna nerka tez pozwala normalnie funkcjonować. Jednak trzymam kciuki, żeby za 3 tygodnie AIE ukazała! ❤️ bądź dobrej myśli!
dzięki, nie wiem jakie są szanse, ze się pokaże, ale pewnie nie takie cuda się zdarzają na usg… ten lekarz jest bardzo stonowany i nie straszy na zapas - w poprzedniej ciąży byłam u niego z synkiem, zdiagnozował nam prawostronny luk aorty i bardzo uspokajał ze można z tym żyć całe życie bez żadnych objawow i najprawdopodobniej skonczy się u nas na kilku kontrolach kardiologicznych - i miał racje, jego słowa się sprawdziły wiec oby teraz tez tak było…

Hej, ja już po prenatalnych. Niestety moje pragnienie żeby tym razem nie było żadnych anomalii nie spełniło się - na usg była widoczna tylko jedna nerka. Lekarz kazał przyjść za 3 tyg na kontrole, bo czasami ta nerka jest trochę niżej umiejscowiona i się chowa - ale nie robię sobie dużych nadziei. Powiedział tez że jedna nerka wystarcza do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju - i oby tak było, ale strasznie się boję, ze coś będzie nie tak z ta druga nerka. Poza tym - wszystko dobrze, najprawdopodobniej będzie drugi synek :)
Kochana, mojej najlepszej kumpeli przy usg lekarz powiedział ze nie może znaleść jednej nogi a noga to już konkretny kawałek ciałka, synek po 3 tyg przy usg pokazał druga noge i jest cały piękny i zdrowy myśle ze nerka która teraz ma pare mm mogła się trochę schować i nie ma się co martwić na zapas :) chociaż rozumiem twoje nerwy moja kumpela tez 3 tyg się martwiła :)

Nic mi się nie wydaje, ale w przeciwieństwie do kremu/ balsamu do ciała, nie farbuje się włosów codziennie 🤷‍♀️
no właśnie, robimy to sporadycznie. Ja też mam zamiar zafarbować za miesiąc i porodu wytrzymają. A chce być ładna.na lato, żeby siwe w słońcu nie błyszczały🤣 paznokcie nie robię bo mi się nie chce, tylko mamie i siostrze robię hybrydy raz w miesiącu. Mi się wydaje że tu chodzi o długotrwały kontakt. To jest tak samo jak że stresem. Stres krótkotrwały nie prlwadzi do poronienia ale długotrwały już może. W ogole ja lakier do włosów używam, codziennie i aż się boje skład czytać więc już nie poruszam tego tematu bo aż się boje 🙊
Mi na czczo wyszło 97 powtórzyłam 2 tygodnie później i dzień wcześniej nie jadłam nic słodkiego ani słodyczy i 94, zobaczymy co gin dzisiaj powie, pewnie krzywa mnie czeka
ja teraz miała 81 chyba. Ale w pierwszej ciąży miałam 105, lekarka szumu narobiła. Ale ja w nocy wstałam do kibla i zjadłam bułkę z nutellą i zapilam sokiem truskawkowym. Jak dzień wcześniej unikałam słodkiego to wyszło mi 89
Zazdroszcze tym, które już po wizytach 😍😍😍 u mnie jeszcze 6,5 godziny 😱 Zaraz zbieram się na spacer z psiakiem to może czas trochę szybciej minie. Na szczęście mdłości to już u mnie przeszłość i oby nie wracały! W poniedziałek zaczęłam 12+0 i właśnie tego dnia pierwszy raz od wielu tygodni zrobiłam sobie jedzenie z przyjemnością 🤩 nie wiedziałam, ze małe rzeczy mogą tak bardzo cieszyć 😊
Co do wrzucania zdjęć od razu po porodzie na portale społecznościowe, MA-SA-KRA.
Ja tego nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem. Jeśli ktoś chce się chwalić swoim dzieckiem to niech myśli o tym, że to co tam wrzuca zostaje tam na zawsze..
ja nie zamierzam publikować zdjęć z twarzą naszego bąbla, bo takie mam zasady, aczkolwiek to jest indywidualny wybór każdego rodzica i nie krytykuje tych, którzy wrzucają :) czekam tylko na reakcje rodziny, jak będziemy ich informować, że nie życzymy sobie publikacji zdjęć naszego dziecka, a wiem, że może być ciekawie 😅
czyli ty też masz na 19 prenatalne ? Ja siedzę w pracy to mi czas jakoś leci. O 17 idę się umyć do domu i ruszamy. Będzie dobrze.
Radzę nie sugerować się we wszystkich kwestiach tym, co pisze mama ginekolog i nie we wszystko wierzyć bezgranicznie. Niektóre twierdzenia bywają kontrowersyjne. 😉
tak też słyszałam o tym że ona ani dyplomy nie ma czy czegoś tam nie zdała ale o tym że można farbować włosy w ciąży i jest to bezpieczne pisze wszędzie.
@marsi89 a nie jest to tak, że paznokcie czy włosy nie wchłaniają? Kurczę, ja mam hybrydę na stopy w piątek, nie strasz 🤣
też mi się właśnie wydaje że nie wchłaniają, ale też w sumie zależy co kto używa. Ja używam primera kwasowego i tak też wiem że w salonach używają, bo to zwiększa przyczepności płytki. Semilac może uczulać i ma niefajny skład, a już np. indigo ma spoko sklad. Spokojnie, ja myślę że nic się stać nie powinno.
Paznokcie i włosy to martwe wytwory naskórka i przez nie nie przeniknie nic natomiast przez skore to już może coś tam się wchłonąć. Np żele na ból mięśni przecież gdyby nie wynikały do krwiobiegu przez skore to nie byłoby sensu ich stosować.
ale to działa miejscowo przecież.
Hej, ja już po prenatalnych. Niestety moje pragnienie żeby tym razem nie było żadnych anomalii nie spełniło się - na usg była widoczna tylko jedna nerka. Lekarz kazał przyjść za 3 tyg na kontrole, bo czasami ta nerka jest trochę niżej umiejscowiona i się chowa - ale nie robię sobie dużych nadziei. Powiedział tez że jedna nerka wystarcza do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju - i oby tak było, ale strasznie się boję, ze coś będzie nie tak z ta druga nerka. Poza tym - wszystko dobrze, najprawdopodobniej będzie drugi synek :)
będzie dobrze kochana. Gratulacje synka
dzięki, nie wiem jakie są szanse, ze się pokaże, ale pewnie nie takie cuda się zdarzają na usg… ten lekarz jest bardzo stonowany i nie straszy na zapas - w poprzedniej ciąży byłam u niego z synkiem, zdiagnozował nam prawostronny luk aorty i bardzo uspokajał ze można z tym żyć całe życie bez żadnych objawow i najprawdopodobniej skonczy się u nas na kilku kontrolach kardiologicznych - i miał racje, jego słowa się sprawdziły wiec oby teraz tez tak było…
no widzisz to tym bardziej spokojnie. U mojej koleżanki.malego też coś z sercem było nie tak a potem się okazało że wszystko ok.

ale oprócz tego wszystko jest dobrze?

To będą pewnie długie trzy tygodnie, ale tak jak mówisz, aby i tym razem jego słowa były przepowiednia dobrych wieści :) ❤️

Kochana, mojej najlepszej kumpeli przy usg lekarz powiedział ze nie może znaleść jednej nogi a noga to już konkretny kawałek ciałka, synek po 3 tyg przy usg pokazał druga noge i jest cały piękny i zdrowy myśle ze nerka która teraz ma pare mm mogła się trochę schować i nie ma się co martwić na zapas :) chociaż rozumiem twoje nerwy moja kumpela tez 3 tyg się martwiła :)
o rany, ale to tez na prenatalnych? Tutaj było bardzo dokładnie widać, ze nie ma tej drugiej sam lekarz mówił ze dopochwowo podszedł bardzo blisko i idealnie widać - No ale może akurat się pokaże - zobaczymy. Dziękuję - ta historia mnie trochę podniosła na duchu :)

Co do farbowania włosów itd to osobiście uważam, że lepiej być po tej bezpiecznej stronie. Ale łatwo mi mówić, bo na codzień pomykam bez makijażu a na wyjścia w bardzo delikatnym (taka niewystrzałowa uroda). Tipsy mi się nie podobają, a włosy farbuję raz na kilka lat jak mam ochotę zaszaleć :) Jedyne, co farbuję, to brwi, ale teraz w ciąży odpuściłam.
Z drugiej strony, żeby nie było aż tak święcie, to nadal używam kremu UV z filtrami chemicznymi zamiast mineralnego, jem czasem wątróbkę i zaraz też nawdycham się oparów z farby, bo remont domu zaczęty i trzeba skończyć 🤷‍♀️

ale oprócz tego wszystko jest dobrze?

To będą pewnie długie trzy tygodnie, ale tak jak mówisz, aby i tym razem jego słowa były przepowiednia dobrych wieści :) ❤️
tak, oprócz tego wszystko idealnie, przeziernosc karkowa niska (a tego się bałam). Oby to były tylko długie 3 tygodnie a nie 28 :))) ale trochę czuje ze mam deja vu. Z synkiem nas ze może być wada genetyczna i na szczęście sie nie potwierdziło - mam już jeden Happy end i mam nadzieje ze drugi raz tez sie uda - może być bez nerki, byle druga była zdrowa i żeby wszystko inne było ok…

tak, oprócz tego wszystko idealnie, przeziernosc karkowa niska (a tego się bałam). Oby to były tylko długie 3 tygodnie a nie 28 :))) ale trochę czuje ze mam deja vu. Z synkiem nas ze może być wada genetyczna i na szczęście sie nie potwierdziło - mam już jeden Happy end i mam nadzieje ze drugi raz tez sie uda - może być bez nerki, byle druga była zdrowa i żeby wszystko inne było ok…
Ja też myślę, że nawet ten ewentualny brak nerki to nie byłaby aż taka tragedia. Ludzie dobrowolnie oddają nerki i mają się dobrze. Najważniejsze, że reszta jest ok ❤️

reklama
Jak mowa o farbowaniu moja koleżanka kilka miesięcy po otwarciu swojego salonu fryzjerskiego zaszła w ciążę nie mogła sobie pozwolić na pracownika i na zamknięcie salonu ze względu na kredyt do 8 miesiąca musiała pracować codziennie miała kontakt z farbami, trwałymi i lakierami. Jak robiła keratynę to aż płakała ale nie miała wyjścia dziecko urodziło się zdrowe w normalnej wadze. Jeżeli dziecko jest zdrowe i silne to nie zaszkodzi mu nic. Trzeba uważać fakt, ale nie popadajmy w paranoję.

Do góry