reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

widzę , że jest nas trochę z końcówki 😉 niby ten sam miesiąc a spory rozrzut, prawda ? Dziewczyny już będą cieszyć się drugim trymestrem bez mdłości, a my będziemy dopiero podchodzić do prenatalnych. No ale cóż takie życie 😉
No ja też mam na końcówkę. A pierw mialam na środek miesiąca 😁... Ale za to dla mnie jako pierwszy raz w ciąży to lepiej, że są dziewczyny do przodu bo już będę wiedzieć czego się spodziewać ewentualnie i tak dalej 😁.

o Jezu też mnie to wkurza: pierwsza kupa, pierwszy zab...kogo to obchodzi prócz rodzica? Co oni są jakimiś celebrytami? Ja mimo że mam fejsa ostatnie zdjęcie wrzuciłam 3 lata temu. I to z wwkacji i chyba byłam pod wpływem jak je wrzucałam. Zastanawiam się czy tego pierunstwa nie usunąć.
A tam nie usuwaj 😁 nie chodzi o to aby wcale nie wrzucać. Ale kurna z umiarem.. I na pewno nie coś takiego za co sami byśmy się denerwowały na naszych rodziców. A jak ja widzę jakie "kompromitujące" zdjęcia wrzucają to szlag trafia. Jedną mam taką co od niemowlęcia rewia mody i lans... To dziecko jest tak zadufane w sobie, że jak dojdzie kiedyś do jakiejś porażki to sobie nie poradzi psychicznie. Mnożyć mogę idiotyzmy moich znajomych 😁😁 i zastanawiam się ku czemu świat zmierza jak mają pozakładane profile niemowlętom... Na fejsie... Żenua...

Odnośnie l4 ciążowego to lipa, że się jest udupionym w domu.

szalona 😉 ja w ogóle nie słodzę co najlepsze ani kawy ani herbaty 😉
Kawa musi być słodka 😁 a tak to nie słodzę 😁😁

Hej, ja już po prenatalnych. Niestety moje pragnienie żeby tym razem nie było żadnych anomalii nie spełniło się - na usg była widoczna tylko jedna nerka. Lekarz kazał przyjść za 3 tyg na kontrole, bo czasami ta nerka jest trochę niżej umiejscowiona i się chowa - ale nie robię sobie dużych nadziei. Powiedział tez że jedna nerka wystarcza do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju - i oby tak było, ale strasznie się boję, ze coś będzie nie tak z ta druga nerka. Poza tym - wszystko dobrze, najprawdopodobniej będzie drugi synek :)
Oby się ukazała za 3 tygodnie 😘😘. No i grunt, że poza tym wszystko dobrze ❤️❤️

reklama
Hej, ja już po prenatalnych. Niestety moje pragnienie żeby tym razem nie było żadnych anomalii nie spełniło się - na usg była widoczna tylko jedna nerka. Lekarz kazał przyjść za 3 tyg na kontrole, bo czasami ta nerka jest trochę niżej umiejscowiona i się chowa - ale nie robię sobie dużych nadziei. Powiedział tez że jedna nerka wystarcza do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju - i oby tak było, ale strasznie się boję, ze coś będzie nie tak z ta druga nerka. Poza tym - wszystko dobrze, najprawdopodobniej będzie drugi synek :)
Kochana, mojej najlepszej kumpeli przy usg lekarz powiedział ze nie może znaleść jednej nogi a noga to już konkretny kawałek ciałka, synek po 3 tyg przy usg pokazał druga noge i jest cały piękny i zdrowy myśle ze nerka która teraz ma pare mm mogła się trochę schować i nie ma się co martwić na zapas :) chociaż rozumiem twoje nerwy moja kumpela tez 3 tyg się martwiła i
o rany, ale to tez na prenatalnych? Tutaj było bardzo dokładnie widać, ze nie ma tej drugiej sam lekarz mówił ze dopochwowo podszedł bardzo blisko i idealnie widać - No ale może akurat się pokaże - zobaczymy. Dziękuję - ta historia mnie trochę podniosła na duchu :)
tak na prenatalnych u najlepszego lekarza w województwie warm-maz

Jak mowa o farbowaniu moja koleżanka kilka miesięcy po otwarciu swojego salonu fryzjerskiego zaszła w ciążę nie mogła sobie pozwolić na pracownika i na zamknięcie salonu ze względu na kredyt do 8 miesiąca musiała pracować codziennie miała kontakt z farbami, trwałymi i lakierami. Jak robiła keratynę to aż płakała ale nie miała wyjścia dziecko urodziło się zdrowe w normalnej wadze. Jeżeli dziecko jest zdrowe i silne to nie zaszkodzi mu nic. Trzeba uważać fakt, ale nie popadajmy w paranoję.
Wiesz, jak trzeba i nie ma innego wyjścia to co innego. To nie jest tak, że od oparów, kiepskiej diety, stresu czy dźwigania na 100% straci się ciążę albo urodzi chore dziecko. To tylko - i aż - zwiększa ryzyko, że coś może pójść nie tak. O ile zwiększa, tu już są bardzo mętne wody i nikt nie potrafi odpowiedzieć, dlatego oczywiście decyzja należy do każdej z nas indywidualnie. Tu nie chodzi o straszenie czy paranoję, tylko doinformowanie. Sama jestem ciekawa, jak to jest naprawdę z tym farbowaniem włosów czy inną "chemią".

Jak mowa o farbowaniu moja koleżanka kilka miesięcy po otwarciu swojego salonu fryzjerskiego zaszła w ciążę nie mogła sobie pozwolić na pracownika i na zamknięcie salonu ze względu na kredyt do 8 miesiąca musiała pracować codziennie miała kontakt z farbami, trwałymi i lakierami. Jak robiła keratynę to aż płakała ale nie miała wyjścia dziecko urodziło się zdrowe w normalnej wadze. Jeżeli dziecko jest zdrowe i silne to nie zaszkodzi mu nic. Trzeba uważać fakt, ale nie popadajmy w paranoję.
Absolutnie tak, ale jeżeli mam to robić i farbować włosy farbami z am9niakiem w pierwszym trymestrze ja bym się tylko zastanowiła. Powtarzam to co mi powiedział lekarz. Unikać w pierwszym trymestrze i potem bez amoniaku. Oczywiście są to osobiste decyzje! 😉

Absolutnie tak, ale jeżeli mam to robić i farbować włosy farbami z am9niakiem w pierwszym trymestrze ja bym się tylko zastanowiła. Powtarzam to co mi powiedział lekarz. Unikać w pierwszym trymestrze i potem bez amoniaku. Oczywiście są to osobiste decyzje! 😉
I zależy od włosów. Naturalne farby to ja sobie mogę nakładać jako balsam do włosów 🤷‍♀️ bo mi nic nie zafarbują 🙄
Za chodzenie m z 9 miesięcznymi odrostami podziękuję 😑
A jak znam życie to są dostępne artykuły, że przy noworodku i niemowlaku też nie można farbować włosów, więc w razie wpadki to by się trzeba na łyso pewnie ogolić, bo 2 lata z grzywki 🤣

I zależy od włosów. Naturalne farby to ja sobie mogę nakładać jako balsam do włosów 🤷‍♀️ bo mi nic nie zafarbują 🙄
Za chodzenie m z 9 miesięcznymi odrostami podziękuję 😑
A jak znam życie to są dostępne artykuły, że przy noworodku i niemowlaku też nie można farbować włosów, więc w razie wpadki to by się trzeba na łyso pewnie ogolić, bo 2 lata z grzywki 🤣
Dokładnie... W dzisiejszych czasach w internecie jest tyle śmieciowych artykułów, że tak naprawdę w jednym serwisie informacyjnym jest kilka sprzecznych informacji na dany temat. Każdy chce być mądry. A ja uważam, że należy ufać naszej intuicji i zdrowemu rozsądkowi No i wiedzy fachowej z dobrego źródła... Jeszcze kilka lat temu nie miałam problemu, żeby znaleźć info na temat hashimoto przykładowo, a teraz jeden artykuł przeczy drugiemu 🤣🤣🤣I bądź mądry i pisz wiersze.

Hej mamy 🤰🏽🤰🏻🤰🦸‍♀️🦸‍♀️

Na bank nie wstanę na tyle wcześnie, żeby zdążyć przed porannymi wizytami, więc lepiej wrzucę już teraz :)

Aby było nam raźniej w dniu wizyty, bądźmy dla siebie wsparciem 😊

24.05.22
@Agnesco - wizyta 10.40 + prenatalne, 14.15
@Cleo92 - prenatalne, 06.00
@MissCe - prenatalne
@Poplątana9 - prenatalne, 19.00
@7grudnia - prenatalne, 16.30
@Malka_91 - prenatalne
@Mamafasolki - prenatalne
@Renjja - prenatalne, 14.10
@marsi89 - prenatalne, 19.00
@Bebet - wizyta

Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Za dobre wiadomości i piękne widoki! ✊🏼☀️

25.05.22
@Cleo92 - wizyta
@Marcowa22 - prenatalne, 17.50
26.05.22
@Blondynka w sieci - prenatalne
@Purrfect - prenatalne (USG + pobranie krwi do Pappa)
@Dagna42 - wizyta
@nikola1512 - prenatalne z krwi
@natusia.mamusia86 - wizyta
27.05.2022
@Bebet - wizyta
@Monia_91 - wizyta
28.05.22
@ka.an92 - prenatalne
30.05.22
@Olka92 - prenatalne
@Magdalena_27 - prenatalne
@pannadarianna - wizyta
@Blackoliwka - wizyta
31.05.2022
@nikola1512 - USG prenatalne
@Hol-inka - USG prenatalne
@Kamilad - wizyta
@Bibi80 - prenatalne villocentesis (CVS)
@7grudnia - wizyta, 17.00
@Strzyga_ - USG

01.06.2022
@Aniaaa_022 - wizyta
@Blackoliwka - prenatalne
02.06.2022
@ka.an92 - prenatalne
@Majka2022 - prenatalne
@anulaa_89 - wizyta
@MałaMi 2022 - wizyta
03.06.2022
@Mamafasolki - wizyta
@Coronita - wizyta, 16.45
06.06.2022
@Bibi80 - wizyta
@Sentosa - wizyta
@Diaanaa - prenatalne
07.06.2022
@MałaMi 2022 - prenatalne
@Carmen_87 - prenatalne
08.06.2022
@Carolina123 - wizyta
@MartaMarkry - prenatalne
09.06.2022
@Diaanaa - prenatalne
@Edka88 - wizyta
10.06.2022
@Karola z nadzieją - prenatalne
@Kamsik - wizyta
@Olka92 - wizyta, 9.00
13.06.2022
@pannadarianna - prenatalne
@Margeritka28 - wizyta rano + prenatalne 16.00
@marsi89 - wizyta
14.06.2022
@anulaa_89 - USG prenatalne
15.06.2022
@Strzyga_ - wizyta
16.06.2022
@gigian - wizyta
17.06.2022
@Dagna42 - prenatalne
@Cytryna* - wizyta
@Kinga9129 - prenatalne
20.06.2022
@Aurora84 - wizyta
21.06.2022
@Carolina123 - prenatalne
@Kamilad - prenatalne
@Blondynka w sieci - wizyta
22.06.2022
@Strzyga_ - USG z Pappa
24.06.2022
@Cytryna* - prenatalne
30.06.2022
@Carmen_87 - wizyta
Czy mogłabym prosić na dopisanie na jutro na 15.30? Normalna wizyta🙂

Gratulacje 😍 trzymamy 😁

tak, oprócz tego wszystko idealnie, przeziernosc karkowa niska (a tego się bałam). Oby to były tylko długie 3 tygodnie a nie 28 :))) ale trochę czuje ze mam deja vu. Z synkiem nas ze może być wada genetyczna i na szczęście sie nie potwierdziło - mam już jeden Happy end i mam nadzieje ze drugi raz tez sie uda - może być bez nerki, byle druga była zdrowa i żeby wszystko inne idź do innego ginekologa taki co ma dobrą opinię i 4d

No ja też mam na końcówkę. A pierw mialam na środek miesiąca 😁... Ale za to dla mnie jako pierwszy raz w ciąży to lepiej, że są dziewczyny do przodu bo już będę wiedzieć czego się spodziewać ewentualnie i tak dalej 😁.

A tam nie usuwaj 😁 nie chodzi o to aby wcale nie wrzucać. Ale kurna z umiarem.. I na pewno nie coś takiego za co sami byśmy się denerwowały na naszych rodziców. A jak ja widzę jakie "kompromitujące" zdjęcia wrzucają to szlag trafia. Jedną mam taką co od niemowlęcia rewia mody i lans... To dziecko jest tak zadufane w sobie, że jak dojdzie kiedyś do jakiejś porażki to sobie nie poradzi psychicznie. Mnożyć mogę idiotyzmy moich znajomych 😁😁 i zastanawiam się ku czemu świat zmierza jak mają pozakładane profile niemowlętom... Na fejsie... Żenua...

Odnośnie l4 ciążowego to lipa, że się jest udupionym w domu.

Kawa musi być słodka 😁 a tak to nie słodzę 😁😁

Oby się ukazała za 3 tygodnie 😘😘. No i grunt, że poza tym wszystko dobrze ❤️❤️

reklama
Dziewczyny, ja już po wizycie.
Jestem wku****na.
Zaczęłam zastanawiać się nad zmianą lekarza. Prenatalne wczoraj robiłam na NFZ. Dzisiejsza wizyta prywatnie. Niepotrzebnie wydane pieniądze. Nie zrobił usg; kolejną wizytę chciałam mieć wcześniej, niż za miesiąc, żeby mieć pewność, że wszystko jest ok to stwierdził, że nie ma takiej potrzeby. Wspomniałam o usg 3d to powiedział, że po II trymestrze (ok. 27-28 tyg.) można coś zobaczyć "bardziej szczegółowo". Wizyta trwała jakieś 10 min., nie dowiedziałam się nic więcej, niż wiedziałam przed wizytą.

Do góry