reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

widzę , że jest nas trochę z końcówki 😉 niby ten sam miesiąc a spory rozrzut, prawda ? Dziewczyny już będą cieszyć się drugim trymestrem bez mdłości, a my będziemy dopiero podchodzić do prenatalnych. No ale cóż takie życie 😉
No ja też mam na końcówkę. A pierw mialam na środek miesiąca 😁... Ale za to dla mnie jako pierwszy raz w ciąży to lepiej, że są dziewczyny do przodu bo już będę wiedzieć czego się spodziewać ewentualnie i tak dalej 😁.

o Jezu też mnie to wkurza: pierwsza kupa, pierwszy zab...kogo to obchodzi prócz rodzica? Co oni są jakimiś celebrytami? Ja mimo że mam fejsa ostatnie zdjęcie wrzuciłam 3 lata temu. I to z wwkacji i chyba byłam pod wpływem jak je wrzucałam. Zastanawiam się czy tego pierunstwa nie usunąć.
A tam nie usuwaj 😁 nie chodzi o to aby wcale nie wrzucać. Ale kurna z umiarem.. I na pewno nie coś takiego za co sami byśmy się denerwowały na naszych rodziców. A jak ja widzę jakie "kompromitujące" zdjęcia wrzucają to szlag trafia. Jedną mam taką co od niemowlęcia rewia mody i lans... To dziecko jest tak zadufane w sobie, że jak dojdzie kiedyś do jakiejś porażki to sobie nie poradzi psychicznie. Mnożyć mogę idiotyzmy moich znajomych 😁😁 i zastanawiam się ku czemu świat zmierza jak mają pozakładane profile niemowlętom... Na fejsie... Żenua...

Odnośnie l4 ciążowego to lipa, że się jest udupionym w domu.

szalona 😉 ja w ogóle nie słodzę co najlepsze ani kawy ani herbaty 😉
Kawa musi być słodka 😁 a tak to nie słodzę 😁😁

Hej, ja już po prenatalnych. Niestety moje pragnienie żeby tym razem nie było żadnych anomalii nie spełniło się - na usg była widoczna tylko jedna nerka. Lekarz kazał przyjść za 3 tyg na kontrole, bo czasami ta nerka jest trochę niżej umiejscowiona i się chowa - ale nie robię sobie dużych nadziei. Powiedział tez że jedna nerka wystarcza do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju - i oby tak było, ale strasznie się boję, ze coś będzie nie tak z ta druga nerka. Poza tym - wszystko dobrze, najprawdopodobniej będzie drugi synek :)
Oby się ukazała za 3 tygodnie 😘😘. No i grunt, że poza tym wszystko dobrze ❤️❤️

reklama
Hej, ja już po prenatalnych. Niestety moje pragnienie żeby tym razem nie było żadnych anomalii nie spełniło się - na usg była widoczna tylko jedna nerka. Lekarz kazał przyjść za 3 tyg na kontrole, bo czasami ta nerka jest trochę niżej umiejscowiona i się chowa - ale nie robię sobie dużych nadziei. Powiedział tez że jedna nerka wystarcza do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju - i oby tak było, ale strasznie się boję, ze coś będzie nie tak z ta druga nerka. Poza tym - wszystko dobrze, najprawdopodobniej będzie drugi synek :)
Kochana, mojej najlepszej kumpeli przy usg lekarz powiedział ze nie może znaleść jednej nogi a noga to już konkretny kawałek ciałka, synek po 3 tyg przy usg pokazał druga noge i jest cały piękny i zdrowy myśle ze nerka która teraz ma pare mm mogła się trochę schować i nie ma się co martwić na zapas :) chociaż rozumiem twoje nerwy moja kumpela tez 3 tyg się martwiła i
o rany, ale to tez na prenatalnych? Tutaj było bardzo dokładnie widać, ze nie ma tej drugiej sam lekarz mówił ze dopochwowo podszedł bardzo blisko i idealnie widać - No ale może akurat się pokaże - zobaczymy. Dziękuję - ta historia mnie trochę podniosła na duchu :)
tak na prenatalnych u najlepszego lekarza w województwie warm-maz

Jak mowa o farbowaniu moja koleżanka kilka miesięcy po otwarciu swojego salonu fryzjerskiego zaszła w ciążę nie mogła sobie pozwolić na pracownika i na zamknięcie salonu ze względu na kredyt do 8 miesiąca musiała pracować codziennie miała kontakt z farbami, trwałymi i lakierami. Jak robiła keratynę to aż płakała ale nie miała wyjścia dziecko urodziło się zdrowe w normalnej wadze. Jeżeli dziecko jest zdrowe i silne to nie zaszkodzi mu nic. Trzeba uważać fakt, ale nie popadajmy w paranoję.
Wiesz, jak trzeba i nie ma innego wyjścia to co innego. To nie jest tak, że od oparów, kiepskiej diety, stresu czy dźwigania na 100% straci się ciążę albo urodzi chore dziecko. To tylko - i aż - zwiększa ryzyko, że coś może pójść nie tak. O ile zwiększa, tu już są bardzo mętne wody i nikt nie potrafi odpowiedzieć, dlatego oczywiście decyzja należy do każdej z nas indywidualnie. Tu nie chodzi o straszenie czy paranoję, tylko doinformowanie. Sama jestem ciekawa, jak to jest naprawdę z tym farbowaniem włosów czy inną "chemią".

Jak mowa o farbowaniu moja koleżanka kilka miesięcy po otwarciu swojego salonu fryzjerskiego zaszła w ciążę nie mogła sobie pozwolić na pracownika i na zamknięcie salonu ze względu na kredyt do 8 miesiąca musiała pracować codziennie miała kontakt z farbami, trwałymi i lakierami. Jak robiła keratynę to aż płakała ale nie miała wyjścia dziecko urodziło się zdrowe w normalnej wadze. Jeżeli dziecko jest zdrowe i silne to nie zaszkodzi mu nic. Trzeba uważać fakt, ale nie popadajmy w paranoję.
Absolutnie tak, ale jeżeli mam to robić i farbować włosy farbami z am9niakiem w pierwszym trymestrze ja bym się tylko zastanowiła. Powtarzam to co mi powiedział lekarz. Unikać w pierwszym trymestrze i potem bez amoniaku. Oczywiście są to osobiste decyzje! 😉

Absolutnie tak, ale jeżeli mam to robić i farbować włosy farbami z am9niakiem w pierwszym trymestrze ja bym się tylko zastanowiła. Powtarzam to co mi powiedział lekarz. Unikać w pierwszym trymestrze i potem bez amoniaku. Oczywiście są to osobiste decyzje! 😉
I zależy od włosów. Naturalne farby to ja sobie mogę nakładać jako balsam do włosów 🤷‍♀️ bo mi nic nie zafarbują 🙄
Za chodzenie m z 9 miesięcznymi odrostami podziękuję 😑
A jak znam życie to są dostępne artykuły, że przy noworodku i niemowlaku też nie można farbować włosów, więc w razie wpadki to by się trzeba na łyso pewnie ogolić, bo 2 lata z grzywki 🤣

I zależy od włosów. Naturalne farby to ja sobie mogę nakładać jako balsam do włosów 🤷‍♀️ bo mi nic nie zafarbują 🙄
Za chodzenie m z 9 miesięcznymi odrostami podziękuję 😑
A jak znam życie to są dostępne artykuły, że przy noworodku i niemowlaku też nie można farbować włosów, więc w razie wpadki to by się trzeba na łyso pewnie ogolić, bo 2 lata z grzywki 🤣
Dokładnie... W dzisiejszych czasach w internecie jest tyle śmieciowych artykułów, że tak naprawdę w jednym serwisie informacyjnym jest kilka sprzecznych informacji na dany temat. Każdy chce być mądry. A ja uważam, że należy ufać naszej intuicji i zdrowemu rozsądkowi No i wiedzy fachowej z dobrego źródła... Jeszcze kilka lat temu nie miałam problemu, żeby znaleźć info na temat hashimoto przykładowo, a teraz jeden artykuł przeczy drugiemu 🤣🤣🤣I bądź mądry i pisz wiersze.

Hej mamy 🤰🏽🤰🏻🤰🦸‍♀️🦸‍♀️

Na bank nie wstanę na tyle wcześnie, żeby zdążyć przed porannymi wizytami, więc lepiej wrzucę już teraz :)

Aby było nam raźniej w dniu wizyty, bądźmy dla siebie wsparciem 😊

24.05.22
@Agnesco - wizyta 10.40 + prenatalne, 14.15
@Cleo92 - prenatalne, 06.00
@MissCe - prenatalne
@Poplątana9 - prenatalne, 19.00
@7grudnia - prenatalne, 16.30
@Malka_91 - prenatalne
@Mamafasolki - prenatalne
@Renjja - prenatalne, 14.10
@marsi89 - prenatalne, 19.00
@Bebet - wizyta

Powodzenia na dzisiejszych wizytach! Za dobre wiadomości i piękne widoki! ✊🏼☀️

25.05.22
@Cleo92 - wizyta
@Marcowa22 - prenatalne, 17.50
26.05.22
@Blondynka w sieci - prenatalne
@Purrfect - prenatalne (USG + pobranie krwi do Pappa)
@Dagna42 - wizyta
@nikola1512 - prenatalne z krwi
@natusia.mamusia86 - wizyta
27.05.2022
@Bebet - wizyta
@Monia_91 - wizyta
28.05.22
@ka.an92 - prenatalne
30.05.22
@Olka92 - prenatalne
@Magdalena_27 - prenatalne
@pannadarianna - wizyta
@Blackoliwka - wizyta
31.05.2022
@nikola1512 - USG prenatalne
@Hol-inka - USG prenatalne
@Kamilad - wizyta
@Bibi80 - prenatalne villocentesis (CVS)
@7grudnia - wizyta, 17.00
@Strzyga_ - USG

01.06.2022
@Aniaaa_022 - wizyta
@Blackoliwka - prenatalne
02.06.2022
@ka.an92 - prenatalne
@Majka2022 - prenatalne
@anulaa_89 - wizyta
@MałaMi 2022 - wizyta
03.06.2022
@Mamafasolki - wizyta
@Coronita - wizyta, 16.45
06.06.2022
@Bibi80 - wizyta
@Sentosa - wizyta
@Diaanaa - prenatalne
07.06.2022
@MałaMi 2022 - prenatalne
@Carmen_87 - prenatalne
08.06.2022
@Carolina123 - wizyta
@MartaMarkry - prenatalne
09.06.2022
@Diaanaa - prenatalne
@Edka88 - wizyta
10.06.2022
@Karola z nadzieją - prenatalne
@Kamsik - wizyta
@Olka92 - wizyta, 9.00
13.06.2022
@pannadarianna - prenatalne
@Margeritka28 - wizyta rano + prenatalne 16.00
@marsi89 - wizyta
14.06.2022
@anulaa_89 - USG prenatalne
15.06.2022
@Strzyga_ - wizyta
16.06.2022
@gigian - wizyta
17.06.2022
@Dagna42 - prenatalne
@Cytryna* - wizyta
@Kinga9129 - prenatalne
20.06.2022
@Aurora84 - wizyta
21.06.2022
@Carolina123 - prenatalne
@Kamilad - prenatalne
@Blondynka w sieci - wizyta
22.06.2022
@Strzyga_ - USG z Pappa
24.06.2022
@Cytryna* - prenatalne
30.06.2022
@Carmen_87 - wizyta
Czy mogłabym prosić na dopisanie na jutro na 15.30? Normalna wizyta🙂

Gratulacje 😍 trzymamy 😁

tak, oprócz tego wszystko idealnie, przeziernosc karkowa niska (a tego się bałam). Oby to były tylko długie 3 tygodnie a nie 28 :))) ale trochę czuje ze mam deja vu. Z synkiem nas ze może być wada genetyczna i na szczęście sie nie potwierdziło - mam już jeden Happy end i mam nadzieje ze drugi raz tez sie uda - może być bez nerki, byle druga była zdrowa i żeby wszystko inne idź do innego ginekologa taki co ma dobrą opinię i 4d

No ja też mam na końcówkę. A pierw mialam na środek miesiąca 😁... Ale za to dla mnie jako pierwszy raz w ciąży to lepiej, że są dziewczyny do przodu bo już będę wiedzieć czego się spodziewać ewentualnie i tak dalej 😁.

A tam nie usuwaj 😁 nie chodzi o to aby wcale nie wrzucać. Ale kurna z umiarem.. I na pewno nie coś takiego za co sami byśmy się denerwowały na naszych rodziców. A jak ja widzę jakie "kompromitujące" zdjęcia wrzucają to szlag trafia. Jedną mam taką co od niemowlęcia rewia mody i lans... To dziecko jest tak zadufane w sobie, że jak dojdzie kiedyś do jakiejś porażki to sobie nie poradzi psychicznie. Mnożyć mogę idiotyzmy moich znajomych 😁😁 i zastanawiam się ku czemu świat zmierza jak mają pozakładane profile niemowlętom... Na fejsie... Żenua...

Odnośnie l4 ciążowego to lipa, że się jest udupionym w domu.

Kawa musi być słodka 😁 a tak to nie słodzę 😁😁

Oby się ukazała za 3 tygodnie 😘😘. No i grunt, że poza tym wszystko dobrze ❤️❤️

reklama
Dziewczyny, ja już po wizycie.
Jestem wku****na.
Zaczęłam zastanawiać się nad zmianą lekarza. Prenatalne wczoraj robiłam na NFZ. Dzisiejsza wizyta prywatnie. Niepotrzebnie wydane pieniądze. Nie zrobił usg; kolejną wizytę chciałam mieć wcześniej, niż za miesiąc, żeby mieć pewność, że wszystko jest ok to stwierdził, że nie ma takiej potrzeby. Wspomniałam o usg 3d to powiedział, że po II trymestrze (ok. 27-28 tyg.) można coś zobaczyć "bardziej szczegółowo". Wizyta trwała jakieś 10 min., nie dowiedziałam się nic więcej, niż wiedziałam przed wizytą.

Do góry