Podobne tematy
- guest-1675184289
- Wrześniowe mamy 2023
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
A przez ile tygodni? Przez 20 czy tak jak przy umowie 52? Strasznie mnie to martwi, bo wcześniej pracowałam 7 lat w jednej firmie, później prawie 3 a teraz po miesiącu ciąża w trakcie umowy próbnej Trzeba mieć fartaBez obaw, dostaniesz macierzyński, nawet jeśli firma przedłuży z Tobą umowę tylko do dnia porodu. Jedyne co się będzie różnić to to, że po macierzyńskim nie wrócisz do tej samej pracy. Jestem w takiej samej sytuacji
Ja nie biorę luteiny więc chyba tak już mam że puchnęMam tak samo ale lekarz tez mi tłumaczył ze jak luteinę się bierze to jest się bardziej skłonnym do opuchnięć także jakoś to przetrzymam
Dobrego masz partnera najważniejsze aby były wygodneJa tak samo. Dzisiaj szłam na długi spacer z psem i narzekałam partnerowi, że moje spodnie dresowe są na mnie za ciasne (mają bardzo wysoki stan i bardzo mocną gumę w pasie), a ten nie pozwolił mi już w nich chodzić żebym nie obciskała brzucha i wyciągnął swoje z szafy Były luźne, ale b.wygodne
Dzisiaj zarezerwowałam tygodniowy urlop nad morzem w czerwcu. Byłabym wtedy w 14 tyg... Marzę o tym, żeby pojechać tam z brzuchem, po dobrym wynikach badań prenatalnych
Nie dam sobie ręki uciąć, bo wszystko co Wam piszę wiem z internetu Ale zdaje się, że przysługuje 20 tyg zasiłku macierzyńskiego i 32 tyg zasiłku wychowawczego (czyli cały rok) i w takiej sytuacji płatnikiem jest ZUS. Jak się mylę to mnie poprawcieA przez ile tygodni? Przez 20 czy tak jak przy umowie 52? Strasznie mnie to martwi, bo wcześniej pracowałam 7 lat w jednej firmie, później prawie 3 a teraz po miesiącu ciąża w trakcie umowy próbnej Trzeba mieć farta
A jak to jest z tym zasiłkiem macierzyńskim, trzeba do ZUS jechać i składać wniosek czy do pracodawcy ?Nie dam sobie ręki uciąć, bo wszystko co Wam piszę wiem z internetu Ale zdaje się, że przysługuje 20 tyg zasiłku macierzyńskiego i 32 tyg zasiłku wychowawczego (czyli cały rok) i w takiej sytuacji płatnikiem jest ZUS. Jak się mylę to mnie poprawcie
I jaki był finał tej rozmowy?Mialam dzisiaj taką samą rozmowę z tego samego powodu
Najlepiej pytać u siebie w kadrach, bo szczerze mówiąc już nie do końca się orientuję w dalszej procedurzeA jak to jest z tym zasiłkiem macierzyńskim, trzeba do ZUS jechać i składać wniosek czy do pracodawcy ?
I od czego zależy płatność 100% a 80%?
Mi się też umowa będzie kończyć w dniu porodu
Hejka, czyli jak to z nami jest?? ZUS policzy średnia z roku czyli od poprzedniego pracodawcy również?Bez obaw, dostaniesz macierzyński, nawet jeśli firma przedłuży z Tobą umowę tylko do dnia porodu. Jedyne co się będzie różnić to to, że po macierzyńskim nie wrócisz do tej samej pracy. Jestem w takiej samej sytuacji
Obawiam się że nie będą wiedzieć. Albo mi nie będą chcieli powiedziećNajlepiej pytać u siebie w kadrach, bo szczerze mówiąc już nie do końca się orientuję w dalszej procedurze