reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

reklama
Bez obaw, dostaniesz macierzyński, nawet jeśli firma przedłuży z Tobą umowę tylko do dnia porodu. Jedyne co się będzie różnić to to, że po macierzyńskim nie wrócisz do tej samej pracy. Jestem w takiej samej sytuacji 👍
A przez ile tygodni? Przez 20 czy tak jak przy umowie 52? Strasznie mnie to martwi, bo wcześniej pracowałam 7 lat w jednej firmie, później prawie 3 a teraz po miesiącu ciąża w trakcie umowy próbnej 😂 Trzeba mieć farta

Ja tak samo. Dzisiaj szłam na długi spacer z psem i narzekałam partnerowi, że moje spodnie dresowe są na mnie za ciasne (mają bardzo wysoki stan i bardzo mocną gumę w pasie), a ten nie pozwolił mi już w nich chodzić żebym nie obciskała brzucha i wyciągnął swoje z szafy 😂 Były luźne, ale b.wygodne 😉

Dzisiaj zarezerwowałam tygodniowy urlop nad morzem w czerwcu. Byłabym wtedy w 14 tyg... Marzę o tym, żeby pojechać tam z brzuchem, po dobrym wynikach badań prenatalnych 🙏🏼🍀
Dobrego masz partnera 😅 najważniejsze aby były wygodne 😊

A przez ile tygodni? Przez 20 czy tak jak przy umowie 52? Strasznie mnie to martwi, bo wcześniej pracowałam 7 lat w jednej firmie, później prawie 3 a teraz po miesiącu ciąża w trakcie umowy próbnej 😂 Trzeba mieć farta
Nie dam sobie ręki uciąć, bo wszystko co Wam piszę wiem z internetu 😂 Ale zdaje się, że przysługuje 20 tyg zasiłku macierzyńskiego i 32 tyg zasiłku wychowawczego (czyli cały rok) i w takiej sytuacji płatnikiem jest ZUS. Jak się mylę to mnie poprawcie 😀

Nie dam sobie ręki uciąć, bo wszystko co Wam piszę wiem z internetu 😂 Ale zdaje się, że przysługuje 20 tyg zasiłku macierzyńskiego i 32 tyg zasiłku wychowawczego (czyli cały rok) i w takiej sytuacji płatnikiem jest ZUS. Jak się mylę to mnie poprawcie 😀
A jak to jest z tym zasiłkiem macierzyńskim, trzeba do ZUS jechać i składać wniosek czy do pracodawcy ?
I od czego zależy płatność 100% a 80%?
Mi się też umowa będzie kończyć w dniu porodu

A jak to jest z tym zasiłkiem macierzyńskim, trzeba do ZUS jechać i składać wniosek czy do pracodawcy ?
I od czego zależy płatność 100% a 80%?
Mi się też umowa będzie kończyć w dniu porodu
Najlepiej pytać u siebie w kadrach, bo szczerze mówiąc już nie do końca się orientuję w dalszej procedurze 😊

Bez obaw, dostaniesz macierzyński, nawet jeśli firma przedłuży z Tobą umowę tylko do dnia porodu. Jedyne co się będzie różnić to to, że po macierzyńskim nie wrócisz do tej samej pracy. Jestem w takiej samej sytuacji 👍
Hejka, czyli jak to z nami jest?? ZUS policzy średnia z roku czyli od poprzedniego pracodawcy również?

reklama
Do góry