elifit
Moderatorka
drogie prezenty typu za 100 zł jakaś kuchnia warsztat czy domek dla lalek to na urodziny i święta.no ja tego samego zdania jestem, ze dziecko nie musi miec drogich prezentow, a co ksiazeczki sie nie ucieszy? czy z lalki za 25 zl? wiadomo co innego Swieta czy urodziny, ale bez przesady, w taki sposob sie milosci dziecka nie kupi, co do kasy to my mamy ten miesiac slabszy i taki bedzie sierpien, bo sa rachunki, ubezp auta, idzimy na wesele, za gaz przyszlo duzo i jakos musimy dac rade a tez by se czlowiek kupil cos extra a nie moze
Od czapy staram sie nie kupować takich prezentów, i staram sie uczulać rodzinę by nie zasypywała nimi moich dzieci. Piszę staram się bo jest ciężko gdy np moje siostry zza granicy przyjeżdżają i non stop coś zwożą moim dzieciom, albo przychodzi okres świąteczny i począwszy od Mikołajek aż do stycznia dziecko non stop dostaje jakieś prezenty. Mój pięciolatek po takim maratonie patrzy na kolejnego gościa w drzwiach ze wzrokiem "co mi przyniosłaś?" więc czasem wręcz zabraniam nie że kupować ale wręczać, decyzję kiedy dać dziecku prezent podejmuję ja.
Lux książki niestety do tanich nie należą, fajne są takie za piątaka, dychę, ale widzę że coraz ciężej znaeźć coś sensownego w tej cenie. Ja wolę kupić książkę czy kolorowankę, niź zabawkę co rzuci w kat.
Wszystkie dzieci lubią to co nowe. Głupia kolorowanka za 3 zeta je cieszy