reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Moja corka miala torbiel przegrody przezroczystej i ma wodniaki mozgu. Nic jej nie jest, madre dziecko [emoji6]

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

a miała pojedyncze? bo ponoć te mnogie są niebezpieczne a mój ma dwie w jednej półkuli :(

SPOKOJNIE!!! Takie torbielki (zakładając, że w ogóle są i że lekarz się nie pomylił) bardzo często się wchłaniają i nie oznaczają nic złego. Tym bardziej, że nifty wyszło ok! Na następnym badaniu przekonasz się, że się zmniejszyły, albo wręcz zniknęły. A póki co staraj się nie denerwować!

no nie, nie pomylił się..widziałam..jedna strona mózgu ok a w drugiej jakaś cholerna mielonka... za tydzień mam usg więc wątpie,że cokolwiek się zmieni..nie umiem się nie denerwować, ciągle się zastanawiam co może być powodem,co zrobiłam nie tak, może przez leżenie na złym boku albo przez jedzenie..nie wiem..czuje, że to moja wina..

reklama
Dziewczyny a ja dziś po raz pierwszy widziałam wybrzuszenie na brzuszku od ciosu mojego malucha. Do tej pory dało się czuć ruchy tylko od środka, a dziś po raz pierwszy wyraźnie widoczny z zewnątrz cios :happy:
Ja mam od paru dni takie wybrzuszenia [emoji6] czuje to reka normalnie [emoji6] a wczoraj maly sie po meczu tak krecil jakby biegal po boisku [emoji23]

a miała pojedyncze? bo ponoć te mnogie są niebezpieczne a mój ma dwie w jednej półkuli :(

no nie, nie pomylił się..widziałam..jedna strona mózgu ok a w drugiej jakaś cholerna mielonka... za tydzień mam usg więc wątpie,że cokolwiek się zmieni..nie umiem się nie denerwować, ciągle się zastanawiam co może być powodem,co zrobiłam nie tak, może przez leżenie na złym boku albo przez jedzenie..nie wiem..czuje, że to moja wina..
Kochana, moja corcia miala po urodzeniy jedna dosc duza torbiel rzegrody przezroczystej, wodniaki nozgu, a takze wzmozona echogenicznosc splotu podpajeczynowkowego czy jakos tak sie to pisze, i jak to stwierdzila doktorka, ze mimo ze urodzila sie w terminie, to jest jak wczesniak, mozg niedorozwiniety, ale szybko nadrobila, moze chodzila dopiero jak miala 18 mc, ale to nic. Miala tez powyginane raczki i stopki, ale ja ja rehabilitowalam duzo. Teraz chodzi do przedszkola, coraz ladniej rysuje, nie ma wad wzroku, nie ma provlemow ze sluchem, mowi plynnie zdaniami, spiewa, opowiada bajki ktore same wymysla, ma dobre kontakty z dziecmi. Jedyne to ze slabo jezdzi na rowerku, szybko sie meczy, nie da rady wybrać sie na dlugi spacer bo "bola ja nogi"..

Nie takie pomyłki się zdarzały. To są poważne sprawy i dobrze byłoby to skonsultować później z innym lekarzem. Może powie Ci coś więcej, uspokoi, wyjaśni. Nie wiem na ile masz dobrego swojego lekarza i na ile mu ufasz, ale jak jesteś kłębkiem nerwów, to przynajmniej dla Twojego spokoju, porozmawiałabym chociaż z kimś innym.
I nawet jeśli są jakieś torbielki, to nie możesz za to obwiniać siebie!!! To nie jest wynik jedzenia czy spania na złym boku!!!
Trzymam mocno kciuki, żeby się wszystko okazało tylko złym snem!

mi kazala nadal brac dwie tabletki na dobe i na kolejnej wizycie zobaczymy czy pozwoli odstawic :)

No ja na początku ciąży brałam końskie dawki progesteronu. Od 12+3 tylko dupka 2x1. Później 15+3 dupek 1x1, a od 16+3 koniec faszerowania się. Jeśli teraz Twój lekarz zdecyduje się na odstawienie, to wiekowo-ciążowo będzie w zasadzie prawie tak samo ;)
Mój gin stwierdził, że jest już łożysko, nic się nie dzieje, więc nie ma co wspomagać. Oczywiście kazał być czujnym na ewentualne plamienia.

reklama
Ja też mam łożysko na przedniej ścianie, tak jak w poprzedniej ciąży. W pierwszej od 15 tyg 4 dnia czułam ruchy, teraz w 15 tyg. Każda kobieta jest inna, a poza tym mam nadwagę. Ale lekarz powiedział że to wpływu nie ma bo czujemy ruchy gdy maluch obija się o mięśnie brzucha. Dopiero potem jest tkanka tłuszczowa. Ciężej jest poczuć ruchy pod ręką, ale w środku jak najbardziej.
I ufff kilka minut temu maleństwo powiercilo się i pokopalo :)
A co do torbieli to spanie na prawym boku raczej nie ma wplywu

Do góry