reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

bebzonik a co Ci dokladnie w tej pizzy nie wyszlo i dlaczego? U nas tez pizza to raczej standard - moze to po prostu kwestia wprawy :-)

ciasto drożdzowe :-( spód ...

Mam dziś gości, ( musze przed porodem jeszcze wszystkich ugościć, by tak sie szybko nie zjawili po pordzie :-) )
Będę robić gołabki dla leniwych ( idealne dla mnie na tą chwilę :-D ) i Ciasto Mon Cheri z wiśniami. No i jakieś przekąski jeszcze. Nie będe wymyślać jakoś bardzo bo dziś pewnie i tak się w kuchni ugotuje :szok:

Ostatnia edycja:
reklama
ale bym zjadła gołąbki, ale takie prawdziwe dla nie leniwych :)
chyba poprosze mame żbey mi zrobiła bo mi nie wychodzą takie dobre.

bebzonik to wyprobuj przepis mojego M, moze akurat Ci wyjdzie :-) My robimy pizze raz na tydzien i zawsze wychodzi :-)
Na blache z piekarnika idzie:
paczka drozdzy instant
250ml letniawo cieplej wody
475 gr maki
2 lyzeczki cukru
1,5 lyzeczki soli
2 lyzki oleju albo oliwy z oliwek

Ze szklanki wody odlewasz 2/3 wody do innej szklanki w ktorej rozpuszczasz cukier. Jak dobrze sie cukier rozpusci to rozpuszczasz w tym roztworze drozdze i odstawiasz dopoki drozdze nie wyrosna czyli nie spienia sie tak jakby mialy zaraz wyjsc ze szklanki.
W miedzyczasie do miski przesiewasz make, robisz dziurke po srodku i w ta dziurke wlewasz olej, reszte wody i posypujesz make sola.
Jak drozdze sie zrobia to dolewasz je do maki i wyrabiasz ciasto.
DOBRZE wyrobione ciasto odstawiasz przykryte sciereczka min na pol godziny. Im dluzej ciasto rosnie tym lepszy jest potem spod pizzy.Nastepnie walkujesz je na wielkosc blachy i przekladasz. Nadzienie ukladasz na ciescie i pizza gotowa.
Ja zawsze na blasze klade najpierw papier do pieczenie bo sie wtedy pizza latwo przy krojeniu odchodzi. A no i jeszcze zawijamy w konce ciasta pokrojona w podluzne plasterki mozarelle.
Wrzucasz do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 st na jakies 10-15 min.

a ja się pochwalę, co ostatnio pieklam:D

Załączniki

• Zdjęcie0254.jpg
    Zdjęcie0254.jpg
    20,8 KB · Wyświetleń: 117
reklama
kardamon
śliczny tort.
powiedz mimasecukrową robisz z gluokozy czy z gotowej masy?
Ja robiłam kilka podejść zróżnych przepisów i niegdy mi nei wychodziło tak jak powinno :(

Do góry