reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

bebzonik a co Ci dokladnie w tej pizzy nie wyszlo i dlaczego? U nas tez pizza to raczej standard - moze to po prostu kwestia wprawy :-)

ciasto drożdzowe :-( spód ...


Mam dziś gości, ( musze przed porodem jeszcze wszystkich ugościć, by tak sie szybko nie zjawili po pordzie :-) )
Będę robić gołabki dla leniwych ( idealne dla mnie na tą chwilę :-D ) i Ciasto Mon Cheri z wiśniami. No i jakieś przekąski jeszcze. Nie będe wymyślać jakoś bardzo bo dziś pewnie i tak się w kuchni ugotuje :szok:
 
Ostatnia edycja:
reklama
ale bym zjadła gołąbki, ale takie prawdziwe dla nie leniwych :)
chyba poprosze mame żbey mi zrobiła bo mi nie wychodzą takie dobre.
 
bebzonik to wyprobuj przepis mojego M, moze akurat Ci wyjdzie :-) My robimy pizze raz na tydzien i zawsze wychodzi :-)
Na blache z piekarnika idzie:
paczka drozdzy instant
250ml letniawo cieplej wody
475 gr maki
2 lyzeczki cukru
1,5 lyzeczki soli
2 lyzki oleju albo oliwy z oliwek

Ze szklanki wody odlewasz 2/3 wody do innej szklanki w ktorej rozpuszczasz cukier. Jak dobrze sie cukier rozpusci to rozpuszczasz w tym roztworze drozdze i odstawiasz dopoki drozdze nie wyrosna czyli nie spienia sie tak jakby mialy zaraz wyjsc ze szklanki.
W miedzyczasie do miski przesiewasz make, robisz dziurke po srodku i w ta dziurke wlewasz olej, reszte wody i posypujesz make sola.
Jak drozdze sie zrobia to dolewasz je do maki i wyrabiasz ciasto.
DOBRZE wyrobione ciasto odstawiasz przykryte sciereczka min na pol godziny. Im dluzej ciasto rosnie tym lepszy jest potem spod pizzy.Nastepnie walkujesz je na wielkosc blachy i przekladasz. Nadzienie ukladasz na ciescie i pizza gotowa.
Ja zawsze na blasze klade najpierw papier do pieczenie bo sie wtedy pizza latwo przy krojeniu odchodzi. A no i jeszcze zawijamy w konce ciasta pokrojona w podluzne plasterki mozarelle.
Wrzucasz do piekarnika nagrzanego do ok. 180-200 st na jakies 10-15 min.
 
a ja się pochwalę, co ostatnio pieklam:D
 

Załączniki

  • Zdjęcie0254.jpg
    Zdjęcie0254.jpg
    20,8 KB · Wyświetleń: 111
reklama
kardamon
śliczny tort.
powiedz mimasecukrową robisz z gluokozy czy z gotowej masy?
Ja robiłam kilka podejść zróżnych przepisów i niegdy mi nei wychodziło tak jak powinno :(
 
Do góry