Wlasnie przegladam sobie stare stronki Grudniowe i znalazlam przepis ZIEMZI na PTYSIE wiec wklejam
Składniki:
- 6 jaj,
- 250g mąki,
- 125g masła lub margaryny,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska.
- 0,5 l śmietanki kremówki, (lub twój ulubiony krem: tortowy, karpatkowy, w-z, tiramisu...)
- 2 śmietanfixy,
- 2-3 łyżki cukru pudru do posypania
Wodę i masło zagotować. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. (Na początku wygląda to trochę dziwnie, ale powstanie z tego jednolita masa.)
Nakładać ciasto na blachę (kulki wielkości piłeczki pinpongowej) zachować 10 cm odstępy, bo będzie się rozpychać. Piec 20 min. w 190-200 st. C
NIE otwierać przez ten czas piekarnika.
Ubić śmietankę z cukrem i śmietanfixem.
Przekroić ptysie na połowę i przełożyć śmietanką. Ja dodaję owace w kostce do śmietany, np. banany, brzoskwinie, truskawki, jagody... co nam w duszy gra A do tego kulka lodów waniliowych!
Uwagi:
Najlepiej przekładać je śmietanką tuż przed podaniem. Jeśli wcześniej to trzymać w lodówce, bo śmietana może się dziwnie zachowywać!