ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - prosta i przepyszna
Składniki:
ziemniaki - z pół kilko na porcje tak mniej więcej
czosnek - 3-4 zabki
śmietana - 2-4 male kubeczki (te po 200 czy 250ml)
jakies warzywko, vegetta czy cos w tym stylu
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Naczynie zaroodporne polewamy neiwielka iloscia oleju (tak zeby dno zakryc). Potem ukladamy warstwe lub dwie ziemniakow. Wciskamy badz wkrajamy zabeki lub dwa czosnku, lejemy kubek smietany i posypujemy warzywkiem. Potem ukladamy druga warstwe i postepujemy tak samo.
Ilosc poszczegolnych skladnikow zalezy od Waszych upodoban - ja lubie jak jest duuuzo smietany i duuuzo czosnku Oczywiscie warzywkiem czy vegetta z umiarem - ja w sobote przesolilam tym
Zapiekanka wysmienita na chlodniejsze dni, lub imprezy - swietnie smakuje ze skrzydelkami w miodzie U nas te dwie potrawy zapewne pojawia sie na roczku
Smacznego [/center]