reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

bebzonik nigdy nie jadłam i nie robiłam królika..
ewelinak lubie takie naleśniki..muszę zrobić, dawno nie robiłam nic ze szpinakiem..dzięki za przypomnienie:-)
 
reklama
U nas wczoraj był kurczak w sosie pomidorowym ziemniaczki i surówka. Chlebek arabski - będę musiała spróbować, zwłaszcza, że ja uwielbiam knysze itp. więc radocha będzie jak sama zrobię od podstaw.
Dostałam wczoraj od babci kilka kilo brzoskwiń i tak się zastanawiam - dżem? naleśniki? ciasto? na wszystko mam ochotę...
 
Bluetooth przepis na drożdżówki to już długo za mną chodził. Znalazłam 2 w Internecie i je trochę zmodyfikowałam.

Szwedzkie bułeczki cynamonowe

W tym widać jak ma wyglądać proces formowania bułeczek.
Szwedzkie bułeczki kardamonowe - Pieczywo - 2 smaki - bloog.pl

Gramaturę wzięłam z tego drugiego przepisu tylko że zamiast suszonych drożdży dałam świeżych 25 gramów. 2 łyżeczki cynamonu (nawet trochę więcej) i suszonego kardamonu.

Myślę że do nadzienia warto dodać więcej masełka. Obficie posypałam płatkami migdałów i trochę brązowym cukrem.

A oto efekty:
cynamonki.jpg

Z tego mniejszego przepisu to z 20 takich wyjdzie (6 spaliłam). Jem teraz na śniadanie :-D
 
ja czesto robiłąm jak jeszcze siostra męża hodowała króliki. Dobre to nie powiem, mały też się zajadał, zazwyczaj robiłam z tego potrawkę. napewno zdrowsze od kuraków które są faszerowane antybiotykami sterydami i innymi świństwami.
Królika można kupić mrożonego w różnych marketach.
 
ja pamiętam smak królika duszonego w smietanie - z dzieciństwa... rewelacja

moja Babcia pochodzi z Litwy - litewskie pyszne potrawy - uwielbiam i zapamiętałam wiele... np na święta zawsze robimy karpia w śmietanie i cebuli zapiekanego, wiele znajomych, którzy nie przepadali za karpiem - po spróbowaniu tej potrawy - szaleją na jej punkcie ;-)
 
reklama
Dla dzieci pediatrzy polecają cielęcinę mięso z królika i gołębi. Ja chyba nigdy nie jadłam nic z królika, no chyba że w dzieciństwie, nie wiedząc o tym. Oj przepraszam teraz sobie uświadomiłam że jadłam pasztet - ale jakoś smaku nie kojarzę ;-)
 
Do góry