reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

bebzonik nigdy nie jadłam i nie robiłam królika..
ewelinak lubie takie naleśniki..muszę zrobić, dawno nie robiłam nic ze szpinakiem..dzięki za przypomnienie:-)
 
reklama
U nas wczoraj był kurczak w sosie pomidorowym ziemniaczki i surówka. Chlebek arabski - będę musiała spróbować, zwłaszcza, że ja uwielbiam knysze itp. więc radocha będzie jak sama zrobię od podstaw.
Dostałam wczoraj od babci kilka kilo brzoskwiń i tak się zastanawiam - dżem? naleśniki? ciasto? na wszystko mam ochotę...
 
Bluetooth przepis na drożdżówki to już długo za mną chodził. Znalazłam 2 w Internecie i je trochę zmodyfikowałam.

Szwedzkie bułeczki cynamonowe

W tym widać jak ma wyglądać proces formowania bułeczek.
Szwedzkie bułeczki kardamonowe - Pieczywo - 2 smaki - bloog.pl

Gramaturę wzięłam z tego drugiego przepisu tylko że zamiast suszonych drożdży dałam świeżych 25 gramów. 2 łyżeczki cynamonu (nawet trochę więcej) i suszonego kardamonu.

Myślę że do nadzienia warto dodać więcej masełka. Obficie posypałam płatkami migdałów i trochę brązowym cukrem.

A oto efekty:
cynamonki.jpg

Z tego mniejszego przepisu to z 20 takich wyjdzie (6 spaliłam). Jem teraz na śniadanie :-D
 
ja czesto robiłąm jak jeszcze siostra męża hodowała króliki. Dobre to nie powiem, mały też się zajadał, zazwyczaj robiłam z tego potrawkę. napewno zdrowsze od kuraków które są faszerowane antybiotykami sterydami i innymi świństwami.
Królika można kupić mrożonego w różnych marketach.
 
ja pamiętam smak królika duszonego w smietanie - z dzieciństwa... rewelacja

moja Babcia pochodzi z Litwy - litewskie pyszne potrawy - uwielbiam i zapamiętałam wiele... np na święta zawsze robimy karpia w śmietanie i cebuli zapiekanego, wiele znajomych, którzy nie przepadali za karpiem - po spróbowaniu tej potrawy - szaleją na jej punkcie ;-)
 
reklama
Dla dzieci pediatrzy polecają cielęcinę mięso z królika i gołębi. Ja chyba nigdy nie jadłam nic z królika, no chyba że w dzieciństwie, nie wiedząc o tym. Oj przepraszam teraz sobie uświadomiłam że jadłam pasztet - ale jakoś smaku nie kojarzę ;-)
 
Do góry