reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

a za mną drożdzówka z marmoladą. Chyba upiekę jak mi Kinia pozwoli. A ona też uwielbia moje drożdzowe ciasto bo nie robie słodkiego jak w cukierni :))
a dziś na obiad miałam rosołek z makaronem i ziemniaki, mięso duszone z warzywami i marchewka z groszkiem. Kinia też to lubi :)

reklama
zamiast mussaki będzie papryka fasdzerowana. mąż marudził na tą musake strasznie.
Ja leczo robie ostatnio często, bo szybko i lbie, mąż też ostatnio polubił więc zjadamy dość często.

Ja mam ochote jakieś ciacho zrobić, ale nie mam pomysłu narazie, zresztą sprzątanie narazie ważniejsze.

Za to ostatnio mogłabym jeść ciągle kukurydze w kolbie z masełkiem :) uwielbiam
nie wiecie czy nie można takiej surowej zamrozić zeby na potem mieć jak już w sklepach nie ma?

ja robie tak:
kroje kiełbaske w kosteczkę podsmarzam z 2 pokrojonymi cebulami na patelni na oliwue do tego dodaje z 2 pokrojone pomidory i je odparowje i wyciągam skóre.

do gara wsadzam papryke pokrojona w kostkę. tej papryki to tak z 4-5 sztuk i do tego ckinia w kostkę taka jedna średnia nie za duża.
Do trgo odrobine oliwy i dusze to wszystko do miękośći,

dodaje to co na patelni do gara i wszystko jeszcze trochę gotuje.

Potem przyprawiam, daje sporo papryki czerwonej słodkiej, trochę czosnku granulowanego, sól, albo jakiś kucharek, pieprz
i tyle.

Przepis na chleb arabski:

1kg mąki
pół kostki drożdży
2-3 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki oliwy
jajko
woda letnia około 600ml

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. do mąki dodajemy jajko, oliwę, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy roztwór z drożdżami. Mieszamy do w miare gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do urośnięcia. Potem formujemy niewielkiej wielkości kulki i rozwałkowujemy ( ale nie zupełnie na płasko) podsypując mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 230C i pieczemy jakieś 5-10 minut. Nie przekładamy na druga stronę. Tu mamy doczynienia z chlebkiem typu pita, gdzie do środka można włożyć farsz np z mięsa. Inny sposób to pieczemy chlebek na rogrzanej patelni ( bez oleju).
Z takiej ilości wyrobionego ciasta wychodzi ok 10 chlebków.

Polecam. Najlepiej smakują na ciepło moczone w sosie..
SMACZNEGO!:)

ja robię leczo prawie tak samo jak Asia, uwielbbiam, też za mną chodzi od jakiegoś czasu...

nanusia - to prawdziwy przepis od stron Twojego męża? jeśli tak to wypróbuję, będę się chwalić - prawdziwy libijski chleb :)

ja robię leczo prawie tak samo jak Asia, uwielbbiam, też za mną chodzi od jakiegoś czasu...

nanusia - to prawdziwy przepis od stron Twojego męża? jeśli tak to wypróbuję, będę się chwalić - prawdziwy libijski chleb :)

Tak:). Taki chlebek robi się we wszystkich arabskich krajach. Łtwy i tani w przygotowaniu. Robiłam go w niedzielę pierwszy raz i
byłam z siebie dumna:)

reklama
dzieki nanusia :-) jak sie w tenweekend nie wyrobie, jestesmy caly weekend w szkole rodzienia, to postaram sie je w nastepnym zrobic :-)

Do góry