reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

a za mną drożdzówka z marmoladą. Chyba upiekę jak mi Kinia pozwoli. A ona też uwielbia moje drożdzowe ciasto bo nie robie słodkiego jak w cukierni :))
a dziś na obiad miałam rosołek z makaronem i ziemniaki, mięso duszone z warzywami i marchewka z groszkiem. Kinia też to lubi :)

reklama
zamiast mussaki będzie papryka fasdzerowana. mąż marudził na tą musake strasznie.
Ja leczo robie ostatnio często, bo szybko i lbie, mąż też ostatnio polubił więc zjadamy dość często.

Ja mam ochote jakieś ciacho zrobić, ale nie mam pomysłu narazie, zresztą sprzątanie narazie ważniejsze.

Za to ostatnio mogłabym jeść ciągle kukurydze w kolbie z masełkiem :) uwielbiam
nie wiecie czy nie można takiej surowej zamrozić zeby na potem mieć jak już w sklepach nie ma?

ja robie tak:
kroje kiełbaske w kosteczkę podsmarzam z 2 pokrojonymi cebulami na patelni na oliwue do tego dodaje z 2 pokrojone pomidory i je odparowje i wyciągam skóre.

do gara wsadzam papryke pokrojona w kostkę. tej papryki to tak z 4-5 sztuk i do tego ckinia w kostkę taka jedna średnia nie za duża.
Do trgo odrobine oliwy i dusze to wszystko do miękośći,

dodaje to co na patelni do gara i wszystko jeszcze trochę gotuje.

Potem przyprawiam, daje sporo papryki czerwonej słodkiej, trochę czosnku granulowanego, sól, albo jakiś kucharek, pieprz
i tyle.

Przepis na chleb arabski:

1kg mąki
pół kostki drożdży
2-3 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki oliwy
jajko
woda letnia około 600ml

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. do mąki dodajemy jajko, oliwę, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy roztwór z drożdżami. Mieszamy do w miare gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do urośnięcia. Potem formujemy niewielkiej wielkości kulki i rozwałkowujemy ( ale nie zupełnie na płasko) podsypując mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 230C i pieczemy jakieś 5-10 minut. Nie przekładamy na druga stronę. Tu mamy doczynienia z chlebkiem typu pita, gdzie do środka można włożyć farsz np z mięsa. Inny sposób to pieczemy chlebek na rogrzanej patelni ( bez oleju).
Z takiej ilości wyrobionego ciasta wychodzi ok 10 chlebków.

Polecam. Najlepiej smakują na ciepło moczone w sosie..
SMACZNEGO!:)

ja robię leczo prawie tak samo jak Asia, uwielbbiam, też za mną chodzi od jakiegoś czasu...

nanusia - to prawdziwy przepis od stron Twojego męża? jeśli tak to wypróbuję, będę się chwalić - prawdziwy libijski chleb :)

ja robię leczo prawie tak samo jak Asia, uwielbbiam, też za mną chodzi od jakiegoś czasu...

nanusia - to prawdziwy przepis od stron Twojego męża? jeśli tak to wypróbuję, będę się chwalić - prawdziwy libijski chleb :)

Tak:). Taki chlebek robi się we wszystkich arabskich krajach. Łtwy i tani w przygotowaniu. Robiłam go w niedzielę pierwszy raz i
byłam z siebie dumna:)

reklama
dzieki nanusia :-) jak sie w tenweekend nie wyrobie, jestesmy caly weekend w szkole rodzienia, to postaram sie je w nastepnym zrobic :-)

Do góry