reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

oj za mną też chodzą goferki:)... niestety przepisem nie dysponuję, bo nie mam gofrownicy i nigdy nie robiłam sama gofrów.

My dziś z mężulem za to dogodziliśmy sobie obiadkiem:D mniam był to totalny eksperyment, ale wyszło prepysznie
Makaron Penne pełnoziarnisty z sosem pomidorowym z papryką, pieczarkami, boczkiem i suszonymi pomidorami...
Polecam takie kuchenne eksperymenty:D
 
reklama
ewelinak oto mój sprawdzony przepis na gofry :

2 jajka
2 szkl mąki
0,5 szklanki oleju ( 125 ml)
1, 75 szl mleka ( 450 ml)
1 łyżka cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyzeczki soli

można zrobić z połowy tych składników, w zależności ile chcesz zjeść :-p Smacznego
 
A ja znów mam smak na tortillę :-D Zrobię sobie z kurczakiem, warzywami i sosem.
Placki kupuję w Biedronce (są 4 więc na 2 dni bo jeden dla mnie i jeden dla brata)
Placki podgrzewam na suchej patelni do momentu jak wyskoczą pęcherzyki, umieszczam na foli aluminiowej i wtedy komponuję (wrzucam do środka to co lubię) smak.

Moja ulubiona to:
- kurczak (lub też nie) - zrobiony na patelni grillowej z przyprawami do kebaba (ja trybuję ćwiartki z kurczaka bo pierś jest trochę dla mnie za sucha)
- można dodać ser starty na tarce (tak robię jak nie daję kurczaka)
- sałata lodowa
- pomidor
-ogórek zielony
- cebula (uwielbiam)
- sos czosnkowy (majonez, śmietana lub jogurt, czosnek przeciśnięty, koperek lub oregano, trochę pieprzu i soli) - jak komuś nie chce się robić to może przygotować taki z torebki np. Prymat tzatzyki tylko nie dodawać ogórków i zrobić na majonezie ze śmietaną
- oliwki
- feta drobno pokrojona (lub wyrobiona z warzywami)
- kukurydza

Ilość warzyw wg uznania. M. to robię bez oliwek bo nie lubi.
Dodaję jeszcze minimalnie tabasco (oryginalnego) bo normalnie uwielbiam.

Na koniec zawijam i jeszcze na chwilę wrzucam na patelnię. Szybkie danie i smaczne. Dodatkowo tysiąc wspomnień z pracy w gastronomii.
 
Dziekuje Igocencja. Zjechałam dzisiaj całe miasto w poszukiwaniu gofrownicy - nie znalazłam :-(
Ale odważyłam się spróbować zrobic jagodzianki - własnie są w piekarniku.
Mam nadzieje, że wyjdą. Od wczoraj je produkuję...


Dopiszę tylko, że ja sądzę, że zwariowałam... Pięć minut temu skończyłam serniczek na zimno z serka mascarpone ze ,świeżymi malinami i truskawkami...
Jak ja to wszystko co produkuję - będę jadła - oj oj - czarno to widzę :wściekła/y:
 
Ostatnia edycja:
Wczoraj robiłam 5 minut roboty, 20 minut pieczenia. Cudownie pyszne :)

Najlepsze muffinki

275 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
2 łyzki kakao
Czekolada duża pokrojona w kosteczkę
Wymieszać w misce.

Do drugiej miski
3 jajka
150 ml mleka
75 g rozpuszczonego masła
Wymieszać

Do suchych składników wlac mokre, wymieszac niezbyt dokładnie. Wlać do foremek – ¾ wysokości. Piec 20 minut w 200 stopniach. PYCHA
 
już jak sie czyta to smakują muffinki przepyszne!!

ja dziś na obiad krem z bobu i ziemniaczków, do tego 3plasterki szynki parmeńskiej, zmiksowane już, pół gara już ubyło :zawstydzona/y:
 
reklama
Dziuba - uwielbiam wszystkie zupy-kremy. Taki krem tu w Anglii to norma - nawet pomidorówka. Za angielskim jedzeniem nie przepadam - ale zupki uwielbiam - nawet te ze szkolnej stołówki.
Zupa krem z bobu - brzmi pysznie
 
Do góry