reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

reklama
Asia ja robiłam ostatnio i tylko zgniotłam porządnie widelcem - to wystarczyło. Oczywiście dodalam świeży szczypiorek - mniam :-)

Ja gotowane jajka mielę w maszynce do mięsa( takiej na kor-belkę) i są super :-)
Ma może któraś fajny przepis na ciasto z truskawkami??
Jeśli tak to poproszę :-)

Nie wiem czy pomogę bo ja robię na oko ;-)
Gotuję ok 12 jaj (u mnie przewaznie ile jaj tyle kotletów) moczę bułkę czerstwą rozgniatam ją po namoczeniu. Ugotowane i ostudzone jaja miele maszynką do mięsa. Do jaj bułki dodaje surowe jajko sól i pieprz do smaku, można szczypior i formuję kotlety. Smażę na oleju do zarumienienia z obu stron.
Ja uwielbiam takie kotlety przypominają mi mamine obiady:-) mojemu mężowi nie przypadły do gustu:baffled:

A ja właśnie zrobiłam takie plaki, jak robi się z jabłkami, tylko bez jabłek;).
Są pyszne
Aż wstyd się przyznać ale robiłam je pierwszy raz, ale napewno nie ostatni:)

Ciasto z truskawkami - szybkie, łatwe i pyszne :-)

4 duze jajka - jak są mniejsze to 5
szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 plaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

jajka zmiksować z cukrem wanilinowym i cukrem, dodać olej, dalej miksować, dodać mąke i proszek do pieczenia, miksować
okrągłą blachę wysmarować tłuszczem, przełozyc ciasto, na wierzch ułożyć truskawki - ja przekrajam na pół , ale można całe
piec 40 minut w 180 stopniach, po 40 minutach sprawdzić patyczkiem - jak po srodku jeszcze nie dopieczone - zostawić na około 10 minut jeszcze w piekarniku
po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO

Kotlety z jajek ja robie tak:
trzeba liczyć tak z 2,5 jajka na osobę, gotuję, jak ostygna to rozduszam widelcem, dodaję sól, pieprz, szczypiorek albo cebulę, do tego szklanka bulki tartej, łyżka majonezu i surowe jajko, wszystko mieszam i formuje kotlety, obtaczam jeszcze w bułce tartej i na patelnię.

A placek z truskawkami robie taki:
na biszkopt kładę masę do tortów z paczki, na to truskawy i zalewam galaretkę. I już :-)

Nanusia co to za placki z jablkami?

Nanusia co to za placki z jablkami?

Takie na słodko. Ja robiłam wg przepisu mojej mamy: 2 szklanki mąki, woda ( tak aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki,żeby na patelni tworzyły się placuszki), szczypta soli, z łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier waniliowy albo zwykły, do tego dodaje się jabłka ( ja nie miałam jabłek więc mama powiedziała,że mogę dodać serek homogenizowany waniliowy, ale też nie trzeba nic dodawać). I smażymy na patelni na złocisty kolor. Na wierzch można posypać cukrem pudrem. Szybkie i tanie danie:)

reklama
A ja wczoraj robiłam takie ciacho i dziś była potórka :)

Załączniki

• 09062011404.jpg
    09062011404.jpg
    31,7 KB · Wyświetleń: 37
Do góry