reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

Chyba się skuszę na tego fileta w niedzielę :) a póki co idę robić pizze z tuńczykiem :D
A jak tam wyszły ciasta???

z ciast zrobilam tlyko ta strucle. Farsz jest boski, ca sytrynka syper się komponuje, tylko surowe żółtka mnie powstrzymały przed zjedzeniem go odrazu.
Za to ciasto mi jakoś nie wyszło, chyba drożdze już zbyt stare były. Niby wyrosły wcześniej a w piekarniuku juz kiepsko :( ale smaczne było.
Chociaż mi batdziej by ten farsz pasował na spodzie jakimś ciemnym kruchym. Ale ja nie przepadam jakoś bardzzo za połączeniem ciasta drożdzowego i twarogu.
Ale ogólnie polecam ciasto.

Chałki nie robiłam.

Dzisiaj chyba marchewkowe w koncu.

A na obiad chyba kurczach pieczony na butelce.
 
reklama
Przed chwilą zjadłąm i pędzę Wam donieść, że :
przepyszna szybka i prosta brokułowa sałatka - taka jak czegoś się chce i szybciutko mona przygotować...
Po prostu - kawałeczki surowego brokuła, trochę posiekanej cebulki, pół papryki czerwonej pokrojonej w kosteczke, łyżeczka kukurydzy, łyżeczka groszku i marchewki ( taka mieszankę kupuję w słoiczku, albo w kartoniku ). Posolić, dodać łyżke majonezu, trochę pieprzu i zjeść.
proste i pyszne. Jak macie odwagę - zamiast cebulki - trochę posiekanego, lub wyciśniętego czosnku - ta wersja smakowo super, ale zapach utrzymuje się trochę ;-)
No i jak jest ciepło miksuję i popijam owoce - jagody, truskawki, mandarynka bez pestek, winogrona bez pestek, świeża mięta, lub melisa, kilka kostek lodu - bez cukru - jak ktoś lubi słodkie - można dodać banana. Bomba witaminowa :)
 
Ależ ten wątek opuszczony...

Ja wczoraj i dziś szalałam w kuchni...

zrobiłam ciasteczka koksowe, ciasteczka słoneczka i rurki ale krem dorobię w sobote już u rodzinki. Mam nadzieję ze te moje smakołyki dojadą w całości bo czeka ich jutro długa droga.
Życze Wam smacznych wyczynów w kuchni :-):-)
 
Dziewczyny macie jakieś fajne przepisy na grilla?
Ja lubie robic na grilla piersi kurczaka lub indyka w marynacie jogurtowo czosnkowej. Jest bajecznie prosta. Kupujesz duzy kubelek jogurtu moze byc 3,5% i do niego wyciskasz 2-3 zabki czosnku, koperek i pietruszke suszona a na koncu solisz, pieprzysz. Do takiej marynaty wrzucasz mieso (ja czesto z piersi wycinam mniejsze kotlety bo cala piers jest dla mnie za gruba) i odstawiasz do lodowki najlepiej na kilka godzin. Jesli nie masz tyle czasu to przynajmniej na godzinke. Im dluzej mieso jest w marynacie tym bardziej miekkie i soszyste jest pozniej z grilla. Na koncu przed wlozeniem na grilla trzeba delikatnie zdjac marynate z miesa tak zeby zostala tylko delikatna warstwa na miesie. Dla tych co lubia bardziej doprawione ja bym w tym miejscu posolila i popieprzyla jeszcze raz.
smacznego!
 
ale mi smaka zrobilas tymi piersiami :)
jadłam kiedys podobne tlyko byly jeszcze zawijane w plasterek boczku, albo szynki (nie pamietam) i smarzone a nie grilowane, ale byly pyszne, takie z grila też musza być super.

Ja na grila zawsze robie masełko czosnkowe jest super do chlebka i kielbaske lubie nim pomiziać.

A ostatnio to za mna chodzi ryba z grila.
 
Ja robiłam pstrągi na grila
Kupowałam takie już wypatroszone i do środka wkładałam kawałek masła i skrapiałam sokiem z cytryny.Zawijałam rybkę w folię aluminiową i tak kładłam na grila i oczywiście dawałam sol i pieprz jeszcze.Można również jakąś przyprawą do ryb posypać ;)
A i jeszcze świetną rybką na grila jest łosoś ale ja nie mam żadnego przepisu na niego.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Ja lubie robic na grilla piersi kurczaka lub indyka w marynacie jogurtowo czosnkowej. Jest bajecznie prosta. Kupujesz duzy kubelek jogurtu moze byc 3,5% i do niego wyciskasz 2-3 zabki czosnku, koperek i pietruszke suszona a na koncu solisz, pieprzysz. Do takiej marynaty wrzucasz mieso (ja czesto z piersi wycinam mniejsze kotlety bo cala piers jest dla mnie za gruba) i odstawiasz do lodowki najlepiej na kilka godzin. Jesli nie masz tyle czasu to przynajmniej na godzinke. Im dluzej mieso jest w marynacie tym bardziej miekkie i soszyste jest pozniej z grilla. Na koncu przed wlozeniem na grilla trzeba delikatnie zdjac marynate z miesa tak zeby zostala tylko delikatna warstwa na miesie. Dla tych co lubia bardziej doprawione ja bym w tym miejscu posolila i popieprzyla jeszcze raz.
smacznego!
Brzmi bardzo smacznie:tak:

Ja do piersi robię taką marnatę z oliwy i dodaję do tego różne przyprawy (wciskam czosnek, sól, pieprz, papryka słodka i ostra i co tam jeszcze mam). Później do lodówki na jakiś czas i na grilla:tak:
 
Do góry