Ja odnosnie latwych i lekkich ciast to robie czesto tort schwarzwaldski.W wersji bez pieczenia kupuje do tego gotowy spod biszkoptowy, smietana taka do ubijania ( ja biore ok 3-4 male kubeczki), 2-3 cukry waniliowe,sloik wisni drylowanch, paczka platkow migdalowych i wiorki czekoladowe do posypania tortu. Wystarczy rozciac biszkop na 3 czesci. Zagotowac kompot z wisni, ubic smietane z cukrem waniliowym.Nasaczyc pierwsza ( spodnia) czesc biszkoptu sokiem z wisni, ale trzeba uwazac zeby nie przesadzic, bo ciasto pozniej jest bardzo ciezkie i osiada oraz robi sie breja. Ja daje zwykle 1-1,5 lyzki glebokiej do zupy na kazda czesc biszkoptu. Na nasaczony spod nakladam odcedzone wisnie i pokrywam je warstwa ubitej smietany. Posypuje calosc platkami migdalowymi i nakladam druga warstwe biszkoptu.
Nasaczam ja, nakladam wisnie, bita smietane, migdaly i nakladam wierzchnia warstwe biszkoptu i postepuje tak samo jak z poprzednimi warstwami. Nastepnie wypelniam reszta bitej smietany puste miejsca, ktore zostaly po bokach tortu tak aby w koncowym efekcie caly tort byl pokryty bita smietana. Posypuje wierzch mala iloscia migdalow a nastepnie na wierzchu oraz po bokach nakladam wiorki czekoladowe. Ja zwykle robie ten tort kilka godzin przed jedzeniem, moze byc wieczorem, zeby skladniki dobrze sie ze soba wymieszaly.Tort trzeba oczywiscie trzymac w lodowce :-) Mi on sie zawsze udaje i kazdy jest nim zachwycony.
Na dole podaje jeszcze inna wersje z pieczonym biszkoptem i alkoholem (teraz stosuje bez)
Tort Szwarcwaldzki - Tort, Szwarcwaldzki
Nasaczam ja, nakladam wisnie, bita smietane, migdaly i nakladam wierzchnia warstwe biszkoptu i postepuje tak samo jak z poprzednimi warstwami. Nastepnie wypelniam reszta bitej smietany puste miejsca, ktore zostaly po bokach tortu tak aby w koncowym efekcie caly tort byl pokryty bita smietana. Posypuje wierzch mala iloscia migdalow a nastepnie na wierzchu oraz po bokach nakladam wiorki czekoladowe. Ja zwykle robie ten tort kilka godzin przed jedzeniem, moze byc wieczorem, zeby skladniki dobrze sie ze soba wymieszaly.Tort trzeba oczywiscie trzymac w lodowce :-) Mi on sie zawsze udaje i kazdy jest nim zachwycony.
Na dole podaje jeszcze inna wersje z pieczonym biszkoptem i alkoholem (teraz stosuje bez)
Tort Szwarcwaldzki - Tort, Szwarcwaldzki
Ostatnia edycja: