reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

reklama
tylko co oni maja na myśli jako twarożej śmietankowy? bo dla mnie twarożek to twaróg ze śmietaną

Twarożek to praktycznie to samo co ser z wiaderka tylko na pudełeczku jest tak napisane np ten Lactalis -

Jeżeli mogę coś od siebie zasugerować to ta kostka z cappucino nie da się za długo przechowywać z tą masą z kremówki - max 2-3 dni, a znowu to ciasto z masą cappucino każdego następnego dnia jest jeszcze smaczniejsze. Więc ja robię tak że zamiast tej kremówki na wierzch robię polewę czekoladową, lub II wersja ciasto przekładam masą z uprażonych jabłek z zmiksowanymi ananasami i galaretką agrestową, a na wierzch ta masa cappucino i starta czekolada - bardzo fajnie smakuje takie połączenie.

Mam tez pytanie jak można twaróg zmielić? moja mama w maszynce do miesa mieliła, ale ja się jeszcze nie dorobiłam. może w blęderze? Macie jakieś pomysły?
Twaróg możesz z powodzeniem zmielić blenderem.

Ostatnia edycja:
dzięki miki za uwagi. Nad ta kostką się zastanawiam. Mąż nie lubi kawy więc nietknie, ja w ciąży też tak sobie, ale jakoś smak mnie naszedł. Narazie zbieram przpeisy co mi sie podobają i będe próbować.

Dzisiaj robie
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką
i jeszcze
Chałka z wanilią
drożdze tez termin do dzisiaj mają więc trzeba wykorzystać.

A na święta koniecznie te babeczki zakochałam sie :)
http://mojewypieki.blox.pl/2009/03/Babeczki-wielkanocne.html
2 dni temu robiłam babeczki z pudełka waniliowe, były rewelacyjne, o 4 ranoje pozerałam bo nie mogłam sie powstrzymać, mam nadzieje że te będą równie dobre :)

Ostatnia edycja:
Piersi zapiekane na porach wyglądają smakowicie, muszę wypróbować w najbliższym czasie, może w niedziele na obiadek :-) czasami mam dość wymyślania co " dziś na obiad" a tu prosty i pyszny pomysł, bebzonik dzięki za inspirację :-)

Ja w tym roku święta spędzam u teściów, więc muszę upiec ciasto,teściowa tylko sernik potrafi, zrobię krówkę z orzechami - jej ulubione :-pi może jeszcze jakąś babkę. Ja uwielbiam piec i wypróbowywać nowe przepisy na weekend zawsze miałam coś upieczone, ale odkąd jestem w ciąży nie upiekłam żadnego ciasta :szok: brak mi weny ... a słodkości uwielbiam.

Dziewczyny a może macie jakiś pomysł na sałatkę na Wielkanoc ??

Hello
Bebzonik dzieki za przepisy :) napewno będą je zrobie:)
Jesli chodzi o pieczenie ciast to odkad jestem w ciazy to bardzo zadko mi sie udaje nie wiem czym jest to spowodowane bo wczesniej zawsze mi sie udawały :baffled:
Pozdrawiam i miłego dnia

Nad ta kostką się zastanawiam. Mąż nie lubi kawy więc nietknie, ja w ciąży też tak sobie, ale jakoś smak mnie naszedł.

Ja za kawą też nie przepadam, tzn nie pije w ogóle, od wielkiego dzwonu cappucino, a to ciasto mi smakowało :)

Dzisiaj robie
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką
i jeszcze
Chałka z wanilią
drożdze tez termin do dzisiaj mają więc trzeba wykorzystać.

Daj znać jak smakuje ta strucla bo też za mną chodzi :)
A z tego ciasta na chałkę z powodzeniem można zrobić drożdżowe z serem i kruszonką na przykład :)

Igocencja z sałatek na wielkanoc to mogę Ci zaproponować:
warstwową z kurczakiem (niby gyros - osobiście nie przepadam za tą przyprawą więc robię kurczaka w wegecie lub delikacie knorra)
lub sałatkę z zupek chińskich - mam 2 wersje

reklama
Sałatka z zupek chińskich
I wersja:
3 zupki chińskie
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej
Podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę i przyprawiona Vegetą i usmażona na oleju.
Kilka liści kapusty pekińskiej
Majonez

II wersja:
3 zupki chińskie
5 jajek na twardo
Mały słoik ogórków konserwowych
Mały słoik papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
15 plasterków wędliny
Majonez

Zupki pokruszyć, wsypać przyprawę, tłuszcz wyrzucić. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Odstawić przynajmniej na całą noc żeby makaron zmiękł.

Zupki można używać łagodne (rosół) lub ostrą, najlepiej wymieszać. Nie polecam tych z Vifona bo ten makaron to chyba natłuszczany jest i taka niefajna się sałatka zrobiła. Najlepiej zupki z biedronki :)

Do góry