reklama
miki_czchow
Fanka BB :)
Ania ja mogę podać Ci przepis na rybę po grecku (chociaż nie jest to orginalna po grecku - bo ta wychodzi taka mdła, a moja jest troszkę bardziej na ostro).
Gwarantuję że przepis świetnie się sprawdzi na imprezę, tylko ta rybka powinna przynajmniej z 2 dni wcześniej być przygotowana, czyli najpóźniej jutro trzeba by było ją zrobić.
I jeszcze hit tegorocznego sylwestra:
Jajka w szynce
Jeżeli będziesz robiła jakieś drobiowe mięsko to polecam podać je z ryżem. Ryż gotujesz, odcedzasz, dodajesz odrobinę masła i delikatu z knorra do mięsa - ma wtedy świetny kolor i smak. Możesz zrobić go wcześniej, a później odgrzać na brytfance w piekarniku nastawionym na niedużą temperaturę.
Fajną alternatywą dla zwykłych ziemniaków są takie:
http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2010/02/ziemniaki-hasselback.html
Z takich tradycyjnych, ale zawsze smacznych to galaretki drobiowe.
A na ciepło polecam przepyszne calzone http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Calzone.html można podawać je z barszczem czerwonym.
Albo idź na łatwiznę i kup sajgonki mrożone, które tylko trzeba upiec
A ciasto ekspresowe a niezawodne - do kawy na wejście jak znalazł kremówka na cieście francuskim - jak będziesz chciała to podam Ci przepis na pyszny krem. No i cała filozofia to upiec ciasto francuskie - jedno w całości a drugie pokrojone już w porcje. Ugotować krem i na cały placek wylać gorący krem, przykryć kwadracikami. Schłodzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać taką płynną czekoladą.
Gwarantuję że przepis świetnie się sprawdzi na imprezę, tylko ta rybka powinna przynajmniej z 2 dni wcześniej być przygotowana, czyli najpóźniej jutro trzeba by było ją zrobić.
I jeszcze hit tegorocznego sylwestra:
Jajka w szynce
Jeżeli będziesz robiła jakieś drobiowe mięsko to polecam podać je z ryżem. Ryż gotujesz, odcedzasz, dodajesz odrobinę masła i delikatu z knorra do mięsa - ma wtedy świetny kolor i smak. Możesz zrobić go wcześniej, a później odgrzać na brytfance w piekarniku nastawionym na niedużą temperaturę.
Fajną alternatywą dla zwykłych ziemniaków są takie:
http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2010/02/ziemniaki-hasselback.html
Z takich tradycyjnych, ale zawsze smacznych to galaretki drobiowe.
A na ciepło polecam przepyszne calzone http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Calzone.html można podawać je z barszczem czerwonym.
Albo idź na łatwiznę i kup sajgonki mrożone, które tylko trzeba upiec
A ciasto ekspresowe a niezawodne - do kawy na wejście jak znalazł kremówka na cieście francuskim - jak będziesz chciała to podam Ci przepis na pyszny krem. No i cała filozofia to upiec ciasto francuskie - jedno w całości a drugie pokrojone już w porcje. Ugotować krem i na cały placek wylać gorący krem, przykryć kwadracikami. Schłodzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać taką płynną czekoladą.
Ostatnia edycja:
miki_czchow
Fanka BB :)
Nie wiem Asia na jakie pyszne ciasto masz ochotę ale ja właśnie upiekłam ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką i to jest to czego mi trzeba było
chociaż mogłam zrobić połowę z rabarbarem.
Ania A jeszcze mi do głowy przyszły krokiety z pieczarkami i serem
Ania A jeszcze mi do głowy przyszły krokiety z pieczarkami i serem
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Nie wiem Asia na jakie pyszne ciasto masz ochotę ale ja właśnie upiekłam ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką i to jest to czego mi trzeba byłochociaż mogłam zrobić połowę z rabarbarem.
Ojejku miki ja to bym na Twoim wikcie to chyba ze 100 kilo juz wazyla. Codziennie takie pysznosci serwujesz, ciasto za kazdym razem upieczone i w dodatku pewnie super dobre, mniam :-)
magda1977
mamusia 03.02,10.05,09.11
To calzone wygląda superowo a my to uwielbiamy takie włoskie rzeczy.Na bank to zrobie bo nie wygląda na trudne ;-)
miki_czchow
Fanka BB :)
Hehe ja przeważnie piekę 1 ciasto w tygodniu (czasami nawet i to nie) a że jesteśmy we 2 to przeważnie piekę na keksówce 10x25cmOjejku miki ja to bym na Twoim wikcie to chyba ze 100 kilo juz wazyla. Codziennie takie pysznosci serwujesz, ciasto za kazdym razem upieczone i w dodatku pewnie super dobre, mniam :-)
Chyba nie jest tak najgorzej z tym moim gotowaniem, bo ja przytyłam dopiero (wydaje mi się że nie dużo to jest) 2,5kg
Potwierdzam, calzone super smakuje, a z wykonaniem każdy sobie poradzi.To calzone wygląda superowo a my to uwielbiamy takie włoskie rzeczy.Na bank to zrobie bo nie wygląda na trudne ;-)
magda1977
mamusia 03.02,10.05,09.11
Tylko mnie przeraziło jak zobaczyłam że trzeba taki placek z drożdży piec ale w przepisie wygląda na prościutkie.Tyle że chyba ja zrobie z tych drożdży w proszku bo ze świeżych to nie wiem jak się odczyn robi ;-)
I piszesz ze robisz ciasta w keksówce.Bo ja jak robiłam to mi często zakalce wychodziły.A mam piekarnik z termoobiegiem i tam w instrukcji piszą że się nie nagrzewa piekarnika i kurcze czy może to jest przyczyna czy może żle ciasto przygotowuje
I piszesz ze robisz ciasta w keksówce.Bo ja jak robiłam to mi często zakalce wychodziły.A mam piekarnik z termoobiegiem i tam w instrukcji piszą że się nie nagrzewa piekarnika i kurcze czy może to jest przyczyna czy może żle ciasto przygotowuje

miki_czchow
Fanka BB :)
Tylko mnie przeraziło jak zobaczyłam że trzeba taki placek z drożdży piec ale w przepisie wygląda na prościutkie.Tyle że chyba ja zrobie z tych drożdży w proszku bo ze świeżych to nie wiem jak się odczyn robi ;-)
I piszesz ze robisz ciasta w keksówce.Bo ja jak robiłam to mi często zakalce wychodziły.A mam piekarnik z termoobiegiem i tam w instrukcji piszą że się nie nagrzewa piekarnika i kurcze czy może to jest przyczyna czy może żle ciasto przygotowuje![]()
Ja też najczęściej używam drożdży suchych z tego względu że się nie przeterminują i zawsze są pod ręką. A ze świeżych drożdży robi się rozczyn, a nie odczyn
A co do piekarnika to ja mam taki przenośny prodidż i zawsze jak coś piekę to najpierw go nagrzewam. Nie mam tam regulacji temperatury, ale mimo to raczej zakalce mi się nie zdarzają. A jeżeli piekarniki z termoobiegiem to skraca się minimalnie czas pieczenia, ale myślę że trzeba nagrzać tak samo jak zwykły.
reklama
magda1977
mamusia 03.02,10.05,09.11
Właśnie tez mi się tak ydaje bo gdy robię frytki to mimo że tak na opakowaniu napisane jest że nie trzeba nagrzewac to ja kilka minut i tak włączam by się piekarnik nagrzał
No tak rozczyn a nie odczyn 


Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
- Odpowiedzi
- 43
- Wyświetleń
- 67 tys
Podziel się: