reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

reklama
Tylko mnie przeraziło jak zobaczyłam że trzeba taki placek z drożdży piec ale w przepisie wygląda na prościutkie.Tyle że chyba ja zrobie z tych drożdży w proszku bo ze świeżych to nie wiem jak się odczyn robi ;-)
I piszesz ze robisz ciasta w keksówce.Bo ja jak robiłam to mi często zakalce wychodziły.A mam piekarnik z termoobiegiem i tam w instrukcji piszą że się nie nagrzewa piekarnika i kurcze czy może to jest przyczyna czy może żle ciasto przygotowuje:baffled:

Ja zawsze wsadzam ciasta do nagrzanego, chyba że pisze inaczej i zawsze wychodzą. Jak z termoobiegiem to troche niższa temperatura.
Tylko babeczek lepiej nie piec z termoobiegiem, ja osttanio piekłam i zostały "zdmuchnięte" w jedną stronę :)

A drożdzowego ciasta nie ma co sie bać. Tylko grożnie wygląda.
Ja kiedyś codziennie coś robiłam z drożdzowego, bułeczki, ciasta itp i do takiej wprawy doszłam że zawsze wychodziłlo. Ale ja ze świerzych drożdzy jakoś tych suszonych sie boje :) Ale to chyba tylko strach przed nowością. Bo tak jak miki pisze mają tą przewagę że mogą leżeć i leżeć.

miki
no ja właśnie nie wiem na jakie ciasto mam ochote, przejżałam tą stronkę z wypiekami (super stronka) i nie mogę się na nic zdecydować. Chyba zrobie to marchewkowe, bo nigdy nie jadlam a zawsze chciałam spróbować. na tvn style w jakims programie robili to ciasto z takim boskim kremem. ale niemoge nigdzie znależć podobnego przepisu
 
Hej Bebzonik a mogłabys podac przepis na te filety z kurczaka na porach oraz na roladki ze schabu bo napewno serujesz smaczne jedzonko :) swieta juz nie długo wiec moze cos przyżądze cos nowego pozdrawiam wszytskie wrzesniówki

bebzonik wklej od razu wszystkie przepisy, bo cala lista smakowicie wyglada :-)

ja tez poprosze przepisy na filety i schabiki

Bebzonik wkleisz nam przepisy na Twoje pyszności? :-)

Prosze bardzo:

* pomidory z zółtym serem i czosnkiem - moi goście uwielbiają

Składniki:
2-3 pomidory
15 dag startego sera żółtego
majonez
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz

Wykonanie:
Pomidory pokroić w plasterki i rozłożyć na półmisku.
Majonez, pieprzem i sól + utarty ser ( grube oczka ) i zmieżdżony czosnek wymieszać. Powstały sos wyłożyć łyżeczką na pomidory. Dla kontrastu można posypać na wierzchu posiekanym szczypiorkiem.



* lazanie, robi się szybko i nie ma mocnych że nie wyjdzie

Wielkie Żarcie - Przepis - Lasagne z mozzarellą

lub szybsza wersja

http://www.wielkiezarcie.com/recipe17292.html

* może zupa serowa ( z mięsem mielonym ) szybka i efektowna

Wielkie Żarcie - Przepis - Zupa serowa z klopsikami

* mam tez fajny przepis na roladki ze schabu

Wielkie Żarcie - Przepis - Roladki schabowe w sosie grzybowo-czosnkowo-serowy

* aaa i mój ostatni hit : filety z kurczaka na porach pod pierzynka

Wielkie Żarcie - Przepis - Piersi z kurczaka zapiekane na porach pycha

* ryba po japońsku

http://www.wielkiezarcie.com/recipe9097.html

* sałatka z czosnkiem

http://www.wielkiezarcie.com/recipe30152.html


Jako mój faworyt polecam Wam filety na porach !

Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
miki
no ja właśnie nie wiem na jakie ciasto mam ochote, przejżałam tą stronkę z wypiekami (super stronka) i nie mogę się na nic zdecydować. Chyba zrobie to marchewkowe, bo nigdy nie jadlam a zawsze chciałam spróbować. na tvn style w jakims programie robili to ciasto z takim boskim kremem. ale niemoge nigdzie znależć podobnego przepisu

Ja marchewkowe piekłam z tego przepisu Ciasto marchewkowe z kremowym twarożkiem ale ten krem sobie odpuściłam, wcinałam z jogurtem waniliowym :) Zmiany takie zrobiłam że cukru dałam więcej (przez pomyłkę, ale okazało się że b. dobrze że się pomyliłam) :) i dałam po 2 garści posiekanych orzechów i rodzynek. Ciasto całkiem nieźle udaje piernika, ciężko się zorientować że jest ono z marchewki. Ja na Boże Narodzenie zrobię je i z satysfakcją będę patrzyła jak zajadają się piernikiem nie mając pojęcia co w nim jest :)
Nie piekłam innych marchewkowych więc nie mam porównania ale to jest przepyszne!
 
Dzieki dziewczyny.
bebzonik ja te piersi na porach juz robiłam, mam ten sam przepis:-)
Reszta przepisów podrukowana, jak nie teraz przydadza sie innym razem. Może rzeczywiscie zrobię lasagne..sama bardzo lubię, a gościom pewnie też będzie smakować...i zainspirowała mnie zupka serowa..
Przygotowania dopiero od soboty rano, bo jutro po pracy do fryzjera, zakupy i pewnie juz na nic nie bede miała siły..chyba że pomarynowac mięsko..
 
poszukałam i znalazłam to ciasto co w tv widziałam:
TVN to marchewkowo imbirowe.

tylko co oni maja na myśli jako twarożej śmietankowy? bo dla mnie twarożek to twaróg ze śmietaną.

Sernik Black Forest tego sernika chyba na swieta zrobie :)
Kostka Cappucino i to jeszcze.

Mam tez pytanie jak można twaróg zmielić? moja mama w maszynce do miesa mieliła, ale ja się jeszcze nie dorobiłam. może w blęderze? Macie jakieś pomysły?
 
reklama
Aniawos ja polecam strogonowa, pychota, robiłam na urodziny Majki, to wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły:-) i zawsze go możesz zrobić wcześniej, a potem odgrzać, ja podawałam z ryżem
 
Do góry