reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

miki, no to niestety nadal nie znalazlysmy dobrego odpowiednika polskiego twarogu. Mowie Ci, Niemcy po prostu nie wiedza co dobre :-D

Może ich mleko za bardzo jest przetworzone:-D.Wiem że samemu można zrobic twaróg tyle że on nie jest taki jak kupny w Polsce.A ja teraz mam mocne parcie na twaróg i mogę jesc go codziennie.Kupuje ok 300gr i robie z cebulką i smietaną.Mniam
a znacie sałatkę z serkiem feta mlekovity i pekińską z sosem koperkowo-ziołowym?
+
Pekińska, serek feta mlekovity, cebula, ogórek, pomidor, czerwona paryka, ja jeszcze dodaję zielone oliwki, ale to nie każdy lubi, i dwa sosy koperkowo - ziołowe.

Połączenie tego to wychodzi sałatka grecka hihi.Ja uwieeelbiam

reklama
W necie znalazłam taki przepis

Mleko słodkie
Kwaśne mleko
Kefir
Cytryna
Szczypiorek
Pomidor
Ogórek
Rzodkiewka
krok
1

Naczynie z młodym kwaśnym mlekiem wstawić do większego naczynia z gorącą wodą o temperaturze ok. 60 °C i przetrzymać do czasu, aż skrzep oddzieli się od serwatki. Następnie mleko ogrzać i wylać na sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą.
krok
2

Twarożek w szybki sposób otrzymamy przez połączenie mleka zsiadłego z wrzącym mlekiem słodkim. Mleko zsiadłe należy zalać gotującym się mlekiem słodkim, nie roztrzepywać. Pozostawić na małym ogniu do oddzielenia się serwatki, a następnie odsączyć.
krok
3

Innym sposobem jest dodanie do ciepłego słodkiego mleka soku z cytryny – 3 łyżki na 1 litr mleka. Tak przygotowane mleko przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Gdy mleko zgęstnieje, ogrzewać w kąpieli wodnej w temperaturze 60 °C, aż do oddzielenia serwatki. Następnie odsączyć.
krok
4

Tak przygotowany twarożek możemy podawać z różnego rodzaju dodatkami. Najlepiej smakuje ze szczypiorkiem – twaróg rozetrzeć z kefirem na gładką masę, dodać drobno pokrojony szczypiorek, sól do smaku i wymieszać.
krok
5
świeży twarożek

Teraz tylko smarujemy ulubione pieczywo i posiłek gotowy. Świetnym dodatkiem może być również pomidor, ogórek świeży lub kwaszony, a także rzodkiewka.

do takich twarożków to tutaj jest serek wiejski (te kuleczki) tak jak w Polsce, więc chyba nie będę się porywać na robienie domowego. Ale przypomniało mi się że kiedyś widziałam przepis na twaróg taki normalny do serników na przykład. Domowy twaróg
Może jak bardzo mnie przypili to kiedyś ten zrobię :)

Dziś na obiad robiłam schab z szybkowaru i ziemniaczki i suróweczka z białej kasusty. A jutro to mam ochotę na ruskie pierogi, ochotę ale tylko zjeśc a robić niekoniecznie :-p
Dziś też popełniłam krówke. Superaśne ciasteczko.
Załączam fotkę:-)

Załączniki

• 24032011230.jpg
    24032011230.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 46
Dziś na obiad robiłam schab z szybkowaru i ziemniaczki i suróweczka z białej kasusty. A jutro to mam ochotę na ruskie pierogi, ochotę ale tylko zjeśc a robić niekoniecznie :-p
Dziś też popełniłam krówke. Superaśne ciasteczko.
Załączam fotkę:-)

mniam, podeślij chociaż kawałeczek mały ;-)

reklama
Do góry