reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

No to ja się bardzie wykwalifikowałam :) a ziemniaki i mi ię zdarzyło nie posolic i soliłam jak ugniataam hehe
Ja tylko cosik do pieczenia talentu nie mam i zakalce mi wychodziły,udawały sie te tylko z torebek ;-)
Ja uwielbiam sernik i tak bym chciala zrobic go sama ale boje się że wszystko pójdzie do kosza ech
 
reklama
CIASTO MARCHEWKOWE

Skład:
2 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
10 suszonych śliwek kalifornijskich
garść migdałów
polewa:
2 białe tabliczki czekolady

A oto jak to zrobić:
1.Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatułową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki.
2. Śliwki suszone oraz migdały kroimy na małe kawałki i dodajemy do naszej masy marchewkowej.
3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 55 minut. (jeżeli górna nawierzchnia ciasta jest już brązowa, proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest płynna).
5. Rozpuszczamy tabliczki białej czekolady i polewamy nią ciasto. Możemy podać z serkiem waniliowym.

Tylko ja dałam dwie łyżeczki sody, a nie łyżki..jakoś wydawało mi się za dużo.
 
Bebzonik, dawaj przepis bo nie widzialam zebys go gdzies tutaj wrzucala, mniam mniam :-)

bebzonik dawaj przepis, wygląda wyśmienicie, jeśli jest z kajmakiem to raz dwa trzy ja robię na Wielkanoc zamiast mazurków które z roku na rok wychodzą mi coraz gorsze!!!!

Dziewczyny podaje przepis:

Wielkie Żarcie - Przepis - krówka z toffi

Ja dodaję do ciasta 2 łyżki miodu. Na wierzch kupuje w biedronce orzeszki ziemne za 3 zł niesolone duża paka i mam na dwa razy.
Najlepsze jest na drugi dzień.
 
Ostatnia edycja:
ja próbuję bebzonikową krówkę, do tego kupię DrOetkera babeczki, takie co wychodzi 12 z opakowania, moja Martyna je uwielbia i S też, łatwe proste i szybkie, do tego mama zrobi sernik z mandarynką i finito :)
za to pomysłu na nic więcej nie mam, a muszę wymyśleć obiad i kolację, bo mam teścia i przyjeżdża brat S z dziewczyna z Anglii (a jest chrzestnym Martyny wiec na pewno wpadną sie z nami zobaczyc), no i moi rodzice, więc uczta musi być, a ja zielona :szok:
 
ja próbuję bebzonikową krówkę, do tego kupię DrOetkera babeczki, takie co wychodzi 12 z opakowania, moja Martyna je uwielbia i S też, łatwe proste i szybkie, do tego mama zrobi sernik z mandarynką i finito :)
QUOTE]

Wlasnie chcialam sie z Wami podzielic moim zeszlorocznym odkryciem. Nie wiem czy w Polsce tez tak w Lidlu jest ze maja tematyczne tygodnie np. chinski, meksykanski, amerykanski podczas ktorego sprzedaja artykuly spozywcze specyficzne dla tego kraju. W Niemczech tak jest i wlasnie jest tydzien amerykanski. Kupuje wtedy wlasnie muffiny amerykanskie, tylko koniecznie czekoladowe. Sa wysmienite, smakuja jak brownies. Ja je jeszcze dodatkowo nie do konca dopiekam tzn. skracam czas do ok. 20 minut zamiast 25 i w srodku sa takie morke :-)
Naprawde palce lizac a robi sie doslownie w 3 minuty.
link do zdjecia: http://www1.snipon.de/tiles/flyer13936/flyerpage2/product/product2027866.jpg
Obrazek ponizej, mam nadzieje ze sie wkeil:
 
reklama
Jejuś podziwiam Was! U mnie co prawda ciasto nie schodzi - więc nic nie będzie pieczone, żeby potem wyrzucać całymi blachami - pójdę zamówię po jakimś większym kawałku kilku ciast i na tym moje świąteczne "pieczenie" się skończy:)
 
Do góry