reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

reklama
ja piekę teraz ciasta - ciągle - jak szalona
przedwczoraj zrobiłam dwa - z truskawkami i jogurtowe z migdałami
wczoraj zebrę
a dzisiaj robię snickersa

no i tort bezowy jakoś tak chodzi za mną - uwielbiam piec bezy...

ale powiem Wam, że jak upiekę - to po jednym kawałku mam dosyć - więc moje dzieci sie objadaja - i cieszą się, że Mamę cos napadło na te ciasteczka ;-):-D:tak:

ja piekę teraz ciasta - ciągle - jak szalona
przedwczoraj zrobiłam dwa - z truskawkami i jogurtowe z migdałami
wczoraj zebrę
a dzisiaj robię snickersa

no i tort bezowy jakoś tak chodzi za mną - uwielbiam piec bezy...

ale powiem Wam, że jak upiekę - to po jednym kawałku mam dosyć - więc moje dzieci sie objadaja - i cieszą się, że Mamę cos napadło na te ciasteczka ;-):-D:tak:

Super! ja już się nie mogę doczekać kiedy będę piekła pieniczki na święta z moją córeczką :-)

ja to na pewno w tym roku pierniczków nie będę piekła. A dlaczego, bo nie wyobrażam sobie piec z 2 maluchami w tym jedno 3,5 miesiąca. Z rasztą same zobaczycie że sie zmieniają priorytety po urodzeniu dziecka. Wcześniej krew mnie zalewała jak w zlewie stała szklanka a teraz łup do zmywarki, w zlewie garnek od obiadu zalany wodą czeka a ja nie patrzę na to. W tym roku sama robiłam wigilię i nie bylo 12 potraw, nie było miliona cias ani slodkości. Było skromnie, uszka z grzybami, 2 rodzaje pierożków i to tylko tyle co dla nas, ryba w galarecie i po grecku i jeszcze ze 2 potrawy, ciasto tylko rolada z kremem budyniowym i tyle. A i tak sie urobiłam jak osioł. Nie miałam posprzątane na błysk, okna były nie umyte, ale byliśmy szczęśliwi i razem. A to sie liczy.

ja dziś na obiad jarzynowa z brokułami a na drugie makaron pene z pomidorami i bazylią. Byle szybko i smacznie. A jutro zrobić by rybkę i chodzi za mną pstrąg pieczony w folii i cytryną i ziołami. Jak zrobie taką lekką to moja Kinga nawet z nami wciągnie kawałek bo ona lubi taki9e pieczone lekko kwasowate rybki :)

Oto krótka instrukcja obrazkowa jak zrobić burka :)

Załączniki

• burek.jpg
    burek.jpg
    41 KB · Wyświetleń: 53
A ja polecam salatke z tunczyka. Jest idealnym posilkiem dla kobiet w ciazy i moj M tez ja uwielbia wiec wszyscy sa happy.
Robi sie w miare szybko tylko trzeba troche skladnikow.
Dla 2-3 glodomorow potrzeba:
-2 puszeczki tunczyka w sosie wlasnym. Lepiej wziac jakiegos lepszego tzn z cena ze sredniej polki, bo jak tunczyk zle smakuje to cala salatke diabli wzieli. W tych najtanszych to sa jedynie odpadki od tunczyka wiec nie polecam
-puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli/ zielonego groszku - dodaje naprzemiennie jak mi sie w danym dniu podoba, czasami nie dodaje w ogole
- 3-4 jajka ugotowane na twardo posiekane w kosteczke
-1-2 nieduze cebule drobno posiekane
-3-4 srednie ogorki konserwowe posiekane w drobna kosteczke
- maly majonez salatkowy

Tunczyk odcedzamy z sosu, bo od niego salatka robi sie potem wodnista i w misce rozbijamy go na drobne kawaleczki najlepiej widelcem. Dodajemy reszte skladnikow, sporo solimy i pieprzymy. Ja dodaje jeszcze drobno posiekany koperek, bo nadaje swiezosci i calosc mieszamy. Na koniec dodajemy kilka lyzek majonezu, ilosc zalezy od gustu wiec musicie po 3-4 lyzka sprawdzic czy taka konsystencja wam odpowiada. No i salatka gotowa, mniaaam juz mam na nia ochote. Chyba zrobie niedlugo sama :-)
SMACZNEGO :-D

Robiłam Twoją sałatkę, bardzo nam smakowała :-)

reklama
Bluetooth a masz jeszcze jakieś fajne przepisy na sałatki?
Ja z sałatek to najcześciej robię warstwową z kurczakiem, i z zupek chińskich :)
Aniawos będę robić w weekend to podzielę się wrażeniami :)

Do góry