reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotuj z wrześniowymi mamusiami czyli kulinaria:)

Na kolacje zrobiłam pomidorki z fetą i sosem czosnkowym, szybkie jedzonko a i smaczek tez niczego sobie :tak:
A jutro może rosołek ? tak niedzielnie :-D:-D
 
reklama
dla mnie krokiety to nadziewane naleśniki obtoczone w jaju i bułce tartej i usmażone, paszteciki - z ciasta drożdżowego/kruchego/ew. francuskiego. Proponuję krokiety z farszem jak do pierogów ruskich, mniam!
zajrzałam tu, bo pomysłu na jutro nie mam żadnego i jak tak poczytałam, to smaka mi na wszystko narobiłyście...
Chyba kotlety jajeczne zrobię, pure ziemniaczane, jakaś surówa...
 
Aniawos nadal masz to ciasto francuskie czy już wykorzystałaś? bo ja właśnie też mam 1 rulonik i przymierzam się do niego od tygodnia :) Jak byliśmy 2 lata temu w Chorwacji to przywiozłam przepis na burki - ciasto francuskie zawijane na kształt ślimaka, a w środku farsz z mięsa mielonego z dodatkiem sera żółtego i przypraw... piecze się to w piekarniku. Ja zakochałam się w burkach od pierwszego gryza. Nie wiem czy lubisz mięso mielone, jeżeli tak to mogę dać Ci przepis, a żeby bardziej zachęcić to nawet zrobię jutro lub pojutrze i pokażę Ci zdjęcia ;-)
Tylko mięso mielone koniecznie musi być zmielona łopatka lub karkówka, a nie takie jak jest gotowe pakowane w woreczkach, bo nie mogę go przełknąć, a zapach podczas smażenia mnie zabija...
 
miki wrzucaj, wrzucaj plus fotkę. Moje ciacho już wykorzystane. Zrobiłam kopertki z mieskiem mielonym, pieczarkami i groszkiem. Też wyszły dobre..
 
kotlety jajeczne, mniam
i jeszcze pasta jajeczna za mna chodzi.
A w domu jajek brak :(

wogóle mam ochote na takie jedzenie jak na stołówce w podstawówce dawali :p
np na taką marcheweczkę z groszkiem, albo kalafiorową, w domu mi tak nie wychodzi :(

u mnie dzisiaj kurak pieczony a raczej jego części dla męża, bo mnie odrzuca od tego ptaka, na szczęście straciłam węch więc moge robic :)
a do tego ryż z warzywami z pary.

miki
wrzuć ten przepis brzmi fajnie i szybko, u mnie ciasto też leży i czeka na swoją kolej.
 
Ostatnia edycja:
BUREK

Farsz mięsny :
30 dag mięsa mielonego mieszanego,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
(1 pęczek pietruszki,)
4 łyżki rosołu wołowego (może być z kostki),
½ szk. startego sera żółtego,
1/3 szk. bułki tartej,
odrobina przyprawy do pizzy, łyżeczka Bazyli, sol, pieprz
1 łyżka mąki,
1 jajko
Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i dusić ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, żółtym serem i roztrzepanym jajkiem (odrobinę zostawić do posmarowania).

Ponadto:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżeczka masła

Opakowanie Ciasta francuskiego podzielić na 3 długie paski, na każda wyłożyć 1/3 farszu, zalepić najpierw w rulon, a później zwinąć jak ślimaka. Roztopić łyżeczkę masła, wymieszać z reszta jajka i sola. Pędzelkiem posmarować burki. Podziurawić wykałaczką. Piec ok. 1 godz. w temp. 200C.
Podawać gorące (można odgrzewać w mikrofalówce), dobrze pasuje do tego dania czerwony barszcz, w Chorwacji jednak jedzą je z jogurtem naturalnym (ja osobiście nie ryzykuje takich połączeń :) )
 
wogóle mam ochote na takie jedzenie jak na stołówce w podstawówce dawali :p
np na taką marcheweczkę z groszkiem, albo kalafiorową, w domu mi tak nie wychodzi :(
oj stołówkowe żarełko!!! mieliśmy rewelacyjną kucharkę... ale się rozmarzyłam... zupy, kiełbaska w sosie musztardowym, schabowy z marchewką i groszkiem i wiele wiele innych
 
reklama
A jeżeli nie lubicie mięsa mielonego to polecam ciasto francuskie wykorzystać na takie zapiekanki - są przepyszne, w sam raz na szybką przekąskę czy kolację:
Przysmaki Karolki: Tarta cebulowa
Ja osobiście daję jeszcze do tego farszu podsmażone pieczarki, szynkę pokrojoną w kosteczkę i więcej sera żółtego. I wychodzą takie bardziej zapiekanki na cieście francuskim, niż tarta cebulowa.
 
Do góry