reklama
kachasek
matka-wariatka :)
- Dołączył(a)
- 19 Styczeń 2007
- Postów
- 4 379
dla mnie krokiety to nadziewane naleśniki obtoczone w jaju i bułce tartej i usmażone, paszteciki - z ciasta drożdżowego/kruchego/ew. francuskiego. Proponuję krokiety z farszem jak do pierogów ruskich, mniam!
zajrzałam tu, bo pomysłu na jutro nie mam żadnego i jak tak poczytałam, to smaka mi na wszystko narobiłyście...
Chyba kotlety jajeczne zrobię, pure ziemniaczane, jakaś surówa...
zajrzałam tu, bo pomysłu na jutro nie mam żadnego i jak tak poczytałam, to smaka mi na wszystko narobiłyście...
Chyba kotlety jajeczne zrobię, pure ziemniaczane, jakaś surówa...
miki_czchow
Fanka BB :)
Aniawos nadal masz to ciasto francuskie czy już wykorzystałaś? bo ja właśnie też mam 1 rulonik i przymierzam się do niego od tygodnia
Jak byliśmy 2 lata temu w Chorwacji to przywiozłam przepis na burki - ciasto francuskie zawijane na kształt ślimaka, a w środku farsz z mięsa mielonego z dodatkiem sera żółtego i przypraw... piecze się to w piekarniku. Ja zakochałam się w burkach od pierwszego gryza. Nie wiem czy lubisz mięso mielone, jeżeli tak to mogę dać Ci przepis, a żeby bardziej zachęcić to nawet zrobię jutro lub pojutrze i pokażę Ci zdjęcia ;-)
Tylko mięso mielone koniecznie musi być zmielona łopatka lub karkówka, a nie takie jak jest gotowe pakowane w woreczkach, bo nie mogę go przełknąć, a zapach podczas smażenia mnie zabija...
Tylko mięso mielone koniecznie musi być zmielona łopatka lub karkówka, a nie takie jak jest gotowe pakowane w woreczkach, bo nie mogę go przełknąć, a zapach podczas smażenia mnie zabija...
aniawos
Fanka BB :)
miki wrzucaj, wrzucaj plus fotkę. Moje ciacho już wykorzystane. Zrobiłam kopertki z mieskiem mielonym, pieczarkami i groszkiem. Też wyszły dobre..
kotlety jajeczne, mniam
i jeszcze pasta jajeczna za mna chodzi.
A w domu jajek brak
wogóle mam ochote na takie jedzenie jak na stołówce w podstawówce dawali
np na taką marcheweczkę z groszkiem, albo kalafiorową, w domu mi tak nie wychodzi
u mnie dzisiaj kurak pieczony a raczej jego części dla męża, bo mnie odrzuca od tego ptaka, na szczęście straciłam węch więc moge robic
a do tego ryż z warzywami z pary.
miki
wrzuć ten przepis brzmi fajnie i szybko, u mnie ciasto też leży i czeka na swoją kolej.
i jeszcze pasta jajeczna za mna chodzi.
A w domu jajek brak
wogóle mam ochote na takie jedzenie jak na stołówce w podstawówce dawali
np na taką marcheweczkę z groszkiem, albo kalafiorową, w domu mi tak nie wychodzi
u mnie dzisiaj kurak pieczony a raczej jego części dla męża, bo mnie odrzuca od tego ptaka, na szczęście straciłam węch więc moge robic
a do tego ryż z warzywami z pary.
miki
wrzuć ten przepis brzmi fajnie i szybko, u mnie ciasto też leży i czeka na swoją kolej.
Ostatnia edycja:
miki_czchow
Fanka BB :)
BUREK
Farsz mięsny :
30 dag mięsa mielonego mieszanego,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
(1 pęczek pietruszki,)
4 łyżki rosołu wołowego (może być z kostki),
½ szk. startego sera żółtego,
1/3 szk. bułki tartej,
odrobina przyprawy do pizzy, łyżeczka Bazyli, sol, pieprz
1 łyżka mąki,
1 jajko
Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i dusić ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, żółtym serem i roztrzepanym jajkiem (odrobinę zostawić do posmarowania).
Ponadto:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżeczka masła
Opakowanie Ciasta francuskiego podzielić na 3 długie paski, na każda wyłożyć 1/3 farszu, zalepić najpierw w rulon, a później zwinąć jak ślimaka. Roztopić łyżeczkę masła, wymieszać z reszta jajka i sola. Pędzelkiem posmarować burki. Podziurawić wykałaczką. Piec ok. 1 godz. w temp. 200C.
Podawać gorące (można odgrzewać w mikrofalówce), dobrze pasuje do tego dania czerwony barszcz, w Chorwacji jednak jedzą je z jogurtem naturalnym (ja osobiście nie ryzykuje takich połączeń
)
Farsz mięsny :
30 dag mięsa mielonego mieszanego,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
(1 pęczek pietruszki,)
4 łyżki rosołu wołowego (może być z kostki),
½ szk. startego sera żółtego,
1/3 szk. bułki tartej,
odrobina przyprawy do pizzy, łyżeczka Bazyli, sol, pieprz
1 łyżka mąki,
1 jajko
Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i dusić ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, żółtym serem i roztrzepanym jajkiem (odrobinę zostawić do posmarowania).
Ponadto:
Opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżeczka masła
Opakowanie Ciasta francuskiego podzielić na 3 długie paski, na każda wyłożyć 1/3 farszu, zalepić najpierw w rulon, a później zwinąć jak ślimaka. Roztopić łyżeczkę masła, wymieszać z reszta jajka i sola. Pędzelkiem posmarować burki. Podziurawić wykałaczką. Piec ok. 1 godz. w temp. 200C.
Podawać gorące (można odgrzewać w mikrofalówce), dobrze pasuje do tego dania czerwony barszcz, w Chorwacji jednak jedzą je z jogurtem naturalnym (ja osobiście nie ryzykuje takich połączeń
kachasek
matka-wariatka :)
- Dołączył(a)
- 19 Styczeń 2007
- Postów
- 4 379
oj stołówkowe żarełko!!! mieliśmy rewelacyjną kucharkę... ale się rozmarzyłam... zupy, kiełbaska w sosie musztardowym, schabowy z marchewką i groszkiem i wiele wiele innychwogóle mam ochote na takie jedzenie jak na stołówce w podstawówce dawali
np na taką marcheweczkę z groszkiem, albo kalafiorową, w domu mi tak nie wychodzi![]()
reklama
miki_czchow
Fanka BB :)
A jeżeli nie lubicie mięsa mielonego to polecam ciasto francuskie wykorzystać na takie zapiekanki - są przepyszne, w sam raz na szybką przekąskę czy kolację:
Przysmaki Karolki: Tarta cebulowa
Ja osobiście daję jeszcze do tego farszu podsmażone pieczarki, szynkę pokrojoną w kosteczkę i więcej sera żółtego. I wychodzą takie bardziej zapiekanki na cieście francuskim, niż tarta cebulowa.
Przysmaki Karolki: Tarta cebulowa
Ja osobiście daję jeszcze do tego farszu podsmażone pieczarki, szynkę pokrojoną w kosteczkę i więcej sera żółtego. I wychodzą takie bardziej zapiekanki na cieście francuskim, niż tarta cebulowa.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
- Odpowiedzi
- 43
- Wyświetleń
- 67 tys
Podziel się: