reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziewczyny ze starań 2022 - bez tabu

reklama
W poniedziałek miałam punkcję i transfer jest odroczony na razie, żeby moje hormony się uspokoiły. Czyli pewnie będzie za jakiś miesiąc. Najpierw czekamy na info czy będzie co transferować - w sobotę ma dzwonić embriolog ile zarodków mrozi (po upływie drugiej doby były cztery).
To juz niedlugo 😊 poniżej iluś nie robi sie trasferu? Czy to wtedy wasza decyzja?

Na naszym slubie bylo 35 stopni (taki upal jak ostatnio byly), mojemu mężowi przesiakla marynarka na plecach a ja zamiast fal mialam lejce xd
To jak u nas, tylko mojemu pot się lał po czole i pod pachami. A jeszcze mądry do samego końca wesela chodził w marynarce, bo mój chrzestny mu powiedział przesąd, że jeśli zdejmie marynarkę na weselu to żona będzie się puszczała😂

O ilość zarodków mi chodzi😁
Każdy który dotrwa do 5 doby i będzie nadawał się do mrożenia (musi osiągnąć odpowiednie stadium rozwoju) - nadaje się do transferu. Więc jeśli chociaż jeden dotrwa to będzie chociaż jeden transfer. :D

W Polsce zwykle jeden transfer = jeden zarodek. W niektórych przypadkach podaje się na raz dwa. Więcej nie.

DSC_3404.jpg

Proszę, to był fale. Przez jakieś 2 godziny :D

Każdy który dotrwa do 5 doby i będzie nadawał się do mrożenia (musi osiągnąć odpowiednie stadium rozwoju) - nadaje się do transferu. Więc jeśli chociaż jeden dotrwa to będzie chociaż jeden transfer. :D

W Polsce zwykle jeden transfer = jeden zarodek. W niektórych przypadkach podaje się na raz dwa. Więcej nie.
Ja zyłam w przekonaniu że podaję sie ich więcej, zeby zwiekszyc szanse i stąd sie biorą te mnogie ciążę z in vitro 🙈🙈

reklama
Ja zyłam w przekonaniu że podaję sie ich więcej, zeby zwiekszyc szanse i stąd sie biorą te mnogie ciążę z in vitro 🙈🙈
Kiedyś, przed wejściem w życie ustawy o in vitro, tak się robiło. Poza tym wtedy skuteczność tej metody była niższa i w ten sposób zwiększało się szanse. Teraz według ustawy, jeśli nie ma szczególnych wskazań, to można zapłodnić tylko 6 komórek i transferować na raz tylko jeden zarodek.

Dodatkowo przy in vitro często stosuje się assisted hatching, który polega na laserowym nacięciu otoczki zarodka (żeby się łatwiej wylęgał). To troszkę zwiększa szanse na bliźnięta jednojajowe.

Do góry