reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta matki karmiącej i wszystko co chciałybyście wiedzieć o karmieniu piersią!

Lilla, przyznam ,że najlepszy kisiel z porzeczek moja teściowa robi.:tak:

Ja też robiłam ale tak na oko, gotowałam mieszankę owoców (najczęściej mrożonych), truskawki, wiśnie, maliny, taki gotowy mix, żeby mocny kompot powstał, dosładzałam, a potem dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobiną zimnej wody. Proporcji nie podam bo zawsze na oko;-)

Poszukaj w necie, wiem,że można robić kisiel z soków , domowych lub tych dla dzieci. Fajny pomysł na przekąskę dla większych dzieci.

reklama
Malgoska ja tez mam dość słuchania jak tylko mlodej cos dolega to moja dieta zawinila. wysypka, placz jesli glodna nie jest i pielucha czysta. a to ze za cieplo, za zimno, zasnac nie moze itp to nieważne. Nawet mu nie powiedziałam, ze ostatnie przeboje z Zolka to przez cole byly bo dopiero bym miala gadania, do roku bym na diecie musiała być.

Dzieki za przepis na. kisiel. nie wiem tylko czy bobofruta tu dostane. to taki sok jest, tak?

Małgorzatkar, no ja bym się wkurzyła. Kto jak kto, ale mąż???
Może z mamusią się konsultował?

Mój z kolei uważa,że za mało różności jem. No i nie dogodzisz;-)

My już wiemy,że bez względu na ilość snu w ciągu dnia i inne czynniki, o 18-18.30 będzie syrena i tylko spoglądamy na zegarek. Dziś była 18.10.
Zasnął na 20 min, chwila spokoju i znowu. Więc hop do wanny i spokój.

Ważny link dot. leków LAKTACYJNY LEKSYKON LEKÓW Laktacyjny Leksykon Leków

INFORMACJE PRZYDATNE DO KORZYSTANIA Z LEKSYKONU:
Kategorie ryzyka laktacyjnego według Prof. Hale`a:
L1 „najbezpieczniejsze” Grupa ta obejmuje leki, które były przyjmowane podczas laktacji przez dużą liczbę matek bez żadnego zaobserwowanego negatywnego efektu u karmionego dziecka. Na lekach z tej grupy były przeprowadzane badania wśród matek karmiących piersią, które nie wykazały ryzyka dla dziecka ani możliwości odległego działania szkodliwego. Obejmuje także produkty lecznicze niedostępne drogą doustną dla dziecka. L2 „bezpieczniejsze” Grupa ta obejmuje leki, które były stosowane u ograniczonej liczby matek, które na wykazały działań niepożądanych u karmionych dzieci. Grupę tą stanowią także leki, dla których istnienie ryzyka po zastosowaniu leku jest mało prawdopodobne. L3 „prawdopodobnie bezpieczne” Nie istnieją kontrolowane badania na grupie kobiet karmiących piersią, jednakże ryzyko niepożądanego działania leku u karmionego dziecka jest możliwe. Tyczy się także leków, dla których badania wykazały tylko minimalny niezagrażający efekt niepożądany. Lek należący do tej grupy powinien być podany tylko wtedy, gdy korzystny efekt przewyższa ryzyko, które niesie dla karmionego dziecka. Ponadto wszystkie nowe leki, które nie mają przeprowadzonych odpowiednich badań, są automatycznie kwalifikowane do tej grupy, co jest niezależne od tego, jak bardzo mogą być bezpieczne dla karmionego dziecka. L4 „prawdopodobnie szkodliwe” Dla leków z tej grupy istnieją dowody szkodliwego wpływu na karmione dziecko albo wytwarzanie mleka, jednakże korzyści z ich zastosowania u matek karmiących mogą być akceptowalne pomimo ryzyka dla dziecka (np. jeżeli zastosowanie leku jest niezbędne dla ratowania życia albo z powodu zagrażającej poważnej choroby, w sytuacji, w której nie ma możliwości zastosowania innego, bezpieczniejszego preparatu lub jest on nieskuteczny). L5 „szkodliwe” Badania na grupie matek karmiących piersią wykazały istotne i udokumentowane ryzyko dla dziecka w oparciu o doświadczenia na ludziach. Grupę tą stanowią także leki o wysokim ryzyku szkodliwości dla dziecka. Ryzyko zastosowania leku z tej grupy u kobiety karmiącej piersią stanowczo przewyższa każdą możliwą korzyść z karmienia. Leki z tej grupy są przeciwwskazane u kobiet karmiących piersią.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
cześć dziewczyny! Znowu mam pytanie odnośnie kp. Może któraś przeszła już to co ja teraz :confused2: Moja córa nie chce jeść. Ostatnio jej przerwy w karmieniuto nawet 5, 6h, jak ją przystawiam to wrzeszczy i nie chce. Próbuję teraz częściej, ale jak jest spokojna to z kolei wszystko ją interesuje bardziej niż cyc. Moja koszulka, to co za oknem a już najbardziej jej paluszki. Wszystko ssie tylko nie pierś. Najgorzej, że nadrabia w nocy:sorry: Już potrafiła przesypiać 8godzin ciągiem, a ostatnio znowu pobudka co 3godziny. Już nie mam pomysłów, jak ją zachęcić. Wasze dzieciaczki też tak namiętnie wkładają te paluszki do buzi?

reklama
Do góry