reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy są na forum przyszle mamy z Piły???wlkp??

czesc dziewczyny! dzisiaj wyruszam na zakupy ;D bede sobie kompletowala torbe do szpitala :) Olu, powiedz co sie najbardziej przydaje po porodzie do nacietego krocza? rzeczywiscie to tantum rosa? a jak to sie w szpitalu rozpuszcza????
basoni, dobrze ze piszesz o tych ewentualnych nieprzyjemnosciach - to bardzo prawdopodobne, bo Jaskulski tez mi mowil : "tylko niech pani sie nie decyduje przypadkiem na porod w Trzciance!!!"
Magi, tak to my zbieralismy na wiesiolka :) nie bylo trudno sie domyslic, ze to Ty ;D do Trzcianki jechaly trzy samochody. jeden to duzy srebrny - chyba toyota - tam jechalo malzenstwo - wiedzialam, ze to nie Ty, bo Doroty ciaza jest mniejsza niz Twoja (ponizej 30 tyg.), a poza tym Twoj nik wskazuje na inne imie :) - i dwie dziewczyny - Ewa i jeszcze jakas, ktorej ciaza na oko tez miala mniej niz 30 tyg.. z nami nie jechalas, wiec zostaje trzeci samochod - niebieski. jak pisalas na formu, ze tez chcesz do Trzcianki to nie pytalas czy mozesz sie z ktoras z nas zabrac, wiec prawdopodobne bylo posiadanie samochodu ;D tak wiec wyszlo...:) pozdr

reklama
Maassandra, szczerze mówiąc kupiłam tantum rosa, ale go nie stosowałam. Ale podobno jest dobre :) Trzeba sobie wziąć jakiś kubek lub pojemnik, ciepłą wodę można wziąć od pielęgniarek, myślę, że nie będzie z tym problemu. Ja miałam płyn do higieny intymnej z korą dębu (kupiony w Piotrze i Pawle), ale dermatolog, u której miałam konsultację ze względu na inne przypadłości w okolicy krocza, poleciła mi płyn "Lactacyd", do kupienia w aptece. Faktycznie bardzo delikatny.

Olu, gdziekowliek slysze to absoltunie nie wolno mleka krowiego, jest silnym alergenem i w ogole dzieci maja po nim kolki...w szkole rodzenia tez to powtarzaja, i w ogole z kimkolwiek rozmawiam na ten temat to krowiego mleka nie.

Massandra, to masz na imie Monika tak?? Naprawde, inaczej sobie Ciebie wyobrazalam, podejrzewalam ktoras laske z krotkimi wlosami ;) Ja w rzeczy samej dorota na imie nie mam, tylko Magda ;)

Aha, a czemu Ci Jaskolski tak powiedzial?? A co ja mam teraz zrobic jak chce rodzic w Trzciance, bedzie krzyczal?????? hehe, bo ja chce do Trzcianki...a podobno od gina trzeba jakies skierowanie....

Olu Gról ma siwe włosy, o symapatyczności trudno mi się wypowiedzieć, ale na patologii śmiałyśmy się z dziewczynami, że jako jedyny lekarz na obchodzie pytał każdą pacjentkę "Ruchy pani czuje?".

Co do mleka, to też się naczytałam o zupełnie sprzecznych zaleceniach. Ja się chyba przestawię na maślankę i inne kwaśnice.

Co do stosowania Tantum Rosa to przeczytałam na innym forum, że dziewczyny w szpiatalu używały małych butelek po wodzie mineralnej. Można je zakręcać i wstrząsnąć, chyba dobry pomysł. Mi położna polecała używanie płynu do higieny tego co zawsze, a na odkażenie rany przykładać gazik nasączony spirytusem np. Leko. Czytałam też o maści Rivel - taki Rivanol w kremie, ale nie jestem przekonana czy to na świeżą ranę jest dobre.

Co do skierowania, to chyba rzeczywiście jest potrzebne, ja dostałam na ostatniej wizycie. Byłam zdziwiona, po co? Na dodatek moja pani doktor powiedziała, że jak nieurodzę do 18 to mam się zgłosić albo na wizytę albo do szpitala. Niestety muszę, bo zwolnienie mi się kończy. Mam dylemat, bo wolałabym już nie płacić za wizytę, a zdrugiej strony wiem jak reagują położne na izbie przyjęć, jak się przyjeżdża bez odpowiednio rozkręconej akcji porodowej. :mad: Całe szczęście we wtorek ostatnie spotkanie z położną, może ona mi doradzi.
Buźka

Magi, mam na imie Monika i mam dlugie wlosy ;D a dlaczego myslalas, ze mam krotkie? Dziewczyny, naprawde jest potrzebne skierownie do szpitala?!?! wystawia sie je na konkretny szpital?!?! no bo jak tak to wszystkie, ktore chodza do Jaskulskiego i chca rodzic w Trzciance to maja problem...ja na razie sie mu nie przyznaje co do moich zamiarow i mialam zatrzymac to dla siebie szczerze mowiac...

Basoni, a mnie gin powiedział, że do szpitala dopiero tydzień po terminie, jeżeli do tego czasu nie urodzę. Może lepiej się wybrać do lekarki niż leżeć na patologii dłuższy czas...

Mleko krowie dla świętego spokoju ograniczyłam do odrobiny sera białego na śniadanie (niedobrze mi się już robi na widok kanapek z wędliną - zwykle jadałam muesli, sałatki i tego typu rzeczy) Zauważyłam, że są dwie szkoły - albo jeść wszystko (oprócz smażonych rzeczy i paru typu kapusta, czekolada, ostre przyprawy, itd), albo dieta bardzo delikatna i uboga w produkty (w kółko to samo, prawie nic nie wolno). Dla świętego spokoju i przesypianych nocy na razie jem same paskudztwa, ale powoli będę włączała kolejne produkty.
Zastanawiam się natomiast, czy nie powinno się pić wapna, żeby jakoś dostarczać sobie wapń? Bo skoro mleko i nabiał odpada, to w czym jeszcze jest dużo wapnia?

Mój Maksio zrobił się w ostatnich dniach niesamowicie żarłoczny, w kółko by jadł i jadł. Może to okres przyspieszonego wzrostu, o których się słyszy. Na początku myślałam, że jest po prostu niespokojny, może coś go boli, próbowałam różnych rzeczy, ale jemu rzeczywiście chce się ciągle jeść i tylko jedząc się uspokaja. Ciekawe ile to potrwa :)

Dziewczyny, z tym skierowaniem to teraz mam krecka...bo to Pani Polozna w szkole rodzenia powiedziala, ze zaswiadczenie o szkole rodzenia ze sie skonczylo (w celu znizki ;D ;D ;D ) + skierowanie od gina do trzcianki...Musimy sie jej dopytac, czy musi byc to skierowanie czy nie. A jak nie, to niech mi Jaskulski wystawia i nie marudzi, bo jak zawsze z usmiechem placilam mu 110 to teraz mu wypaskudze!!!i niech mnie nie denerwuje!!!! Ja chce rodzic w wodzie i jak w Pile nie mam takiej mozliwosci, to juz nie moja broszka. Phi.
Do irygacji Tantum Rosa sa takie specjalne irygatory, mam takie cos w domu, kiedys to kosztowalo jakies 7 zl, to bardzo pomaga zrobic sobie ta plukanke, bo ma taki harmonijkowaty ksztal i ladnie mozna sobie ta miksturke do srodka zaaplikowac.

Aha, mam jeszcze pytanko do zdecydowanych rodzic w wodzie w Trzciance - dziewczyny, jak oni mowili, podczas lezenia w wannie kobieta jest monitorowana na KTG, czy tez nie??? Wydawalo mi sie, ze mowili ze caly czas, ale teraz juz zwatpilam ;)

Magi w połogu tak jak w czasie miesiączki nie można robić irygacji. Roztworem TR płucze się zewnętrzne "elementy". ;) A co do skierowania to na moim nie ma, że do szpitala w Pile.

reklama
Basoni dzieki za uswiadomienie, ;D ;D ;D w kwestii TR i skierowania :) To po co w ogole sa te skierowania???? Nie moge sobie przyjsc i spokojnie rodzic??? Sobie wymyslaja :)
A TR to nie wiedzialam ze nie mozna do srodka, eh...;)

Do góry