reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2013

Dmuchawcu - ja też nie narzekam i inaczej sobie nie wyobrażam:-). Ale czwarte to już ostatnie niestety . Nie zdążę wiecej ;-). Już teraz miałam stresa , ze względu na wiek . Ale cieszę się bardzo , że bedziemy mieli Jasia :tak:. Mamy znajomych z czwórką synów i oni myślą o piątym :tak:. Jeździmy razem na wakacje , łazimy po górach ... Zawsze wzbudzamy sensację :-D:-D. A dzieciaki w "stadzie" są przeszczęśliwe .

reklama
Dmuchawiec ale mnie nastraszyłaś z tym rakiem po tabletach to co piszesz jest straszne a ja brałam tabsy przez 8 lat bez żadnej przerwy :baffled: ale do ginekologa przez ten czas chodziłam regularnie co pół roku co pół roku też cytologia zawsze mi wychodzi grupa I więc chyba nic złego sie nie wydarzyło mi było po porostu tak wygodnie nie wiem czy umiałbym tak obserwować dokładnie cały cykl żeby być ''bezpiecznym '' a na ''wpadkę '' nie mogłam sobie pozwolić teraz też nie planuje juz dzieci więc chyba przy takiej naturalnej metodzie bym umierała za każdym razem czy nie zaszłam :baffled: też nie chcę brać juz tabletek i rozważam założenie spirali ale nie wiem juz sama na co sie zdecydować :baffled: fajnie by było nie musieć nic wyliczać ani nie pamiętać codziennie o tabletce i być dobrze zabezpieczonym :baffled::-p chyba za duzo wymagam :-p:zawstydzona/y: niektóre moje znajome nie mogły brac tabletek bo bardzo zle sie po nich czuły i musiały odstawiać a mój organizm bardzo dobrze je tolerował nigdy zle sie ie czułam po nich w ciązę zaszłam w pierwszym cyklu starań ( zrobiłam 3 miesięczną przerwę ) nigdy nie interesowałm sie metodami naturalnymi po prostu zawsze wydawało mi się to czasochłonne to mierzenie temp itp a my żyjemy bardzo aktywnie więc wydawało mi się ze nie mam na to czasu ale widze że dużo Was tutaj stosowało metody naturalne więc chyba nie ''taki diabeł straszny '' :-pmam jeszcze trochę czasu żeby zastanowić się jak się potem zabezpieczać na razie śledzę z ciekawością takie tematy :-p

przepraszam was za moje byki ale jak wejdę na kompa to zawsze ze Spólnikiem i zawsze coś mi naciśnie wybaczcie mi za te byki będę się starała poprawniej pisać wybaczcie mi :-):-):-):-)

Teri- nei chciałam straszyć i oczywiście nie jest tak, ze zaraz każda łykająca pigułki będzie miała raka. Twój organizm widocznie łatwo się przystosował i dobrze, nikomu nie zycze chorób. Ale SĄ takie zagrożenia, a fakt, że wcześniej o nich nie wiedziłaś tylko potwierdza to, co napisałam. Koncernom farmaceutycznym nie zależy na informowaniu o takich zagrożeniach bo i po co miałyby informować?
Ja naprawdę na poczatku małżeństwa nie chciałam zachodzić w ciążę, a jednak zaufałam tej metodzie. Gdy sie pozna podstawy naukowe, to nie ma się wątpliwości- po prostu w czasie niepłodnym NIE MA SZANS na zajscie w ciążę- tak to natura wymyśliła. Na głowie można stawac a i tak nic z tego nie będzie.
O spirali sie może lepiej nie wypowiem bo to ustroijstwo mnie juz całkowicie przeraża:no: Z tego względu, że słuzy do niszczenia już zapłodnionej komórki. Gdybym nie poroniła dwa razy może miałabym do tego inny stosunek. Ale po takich doświadczeniach, przepłakanych nocach po stracie dziecka- zarodka, który miał kilka tygodni nie umiem myslec inaczej. Po prostu sobie tego nie wyobrażam, że dobrowolnie miałabym zamontowac sobie takie narzedzie usmiercające. Przepraszam, jesli Cię uraziłam:zawstydzona/y: Takie po prostu jest moje zdanie.
A wracając do npr- dla mnei nie jest czasochłonny. Na początku może bardziej, a potem wchodzi w krew i jest po prostu naturalną czynnościa jak mycie zębów czy zrobienie siku.

czesc babeczki

ale mi sie chce spac dzisiaj, eh Wam też?

kiedys bardzo sie interesowalam antykoncepcją i tabletkami, to fakt tak jak mowi dmuchawiec moga zwiększac czestotliwosc nowotworów, ale takze zmniejszają ryzyko innnych nowotworów:
Przypuszcza się. iż długotrwałe, trwające 10 lat i dłużej, stosowanie antykoncepcji hormonalnej może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie raka piersi oraz raka szyjki macicy. Ryzyko zwiększa się w przypadku rozpoczęcia antykoncepcji przed 25 rokiem życia oraz przed pierwszą ciążą. Nie wszystkie syntetyczne hormony działają jednak jednokierunkowo. Zaobserwowano korzystny wpływ dwuskładnikowej tabletki antykoncepcyjnej np. na nienowotworowe schorzenia gruczołu sutkowego. U kobiet stosujących hormony rzadziej występuje rak błony śluzowej macicy oraz jajnika. Uważa się także, że antykoncepcja hormonalna, prawdopodobnie poprzez zmniejszanie produkcji kwasów żółciowych, zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, okrężnicy i odbytnicy.

• Nowotwory
Hormony zawarte w tabletkach antykoncepcyjnych mogą wpływać na rozwój nowotworów. Dowiedziono, że działają ochronnie w przypadku nowotworów błony śluzowej macicy i raków jajnika oraz prowadzą do rzadszego występowania torbieli czynnościowych jajnika, ale niestety zwiększają możliwość zachorowania na raka gruczołu sutkowego – rak sutka występujący w rodzinie czy u samej pacjentki dyskwalifikuje ją z możliwości przyjmowania antykoncepcji doustnej.

• Rak szyjki macicy
Wśród kobiet stosujących antykoncepcję doustną zauważono podwyższoną częstość występowania raka szyjki macicy, co może się wiązać ze zwiększoną aktywnością seksualną, a przez to z większą możliwością infekcji szyjki macicy. Zaleca się u tych kobiet coroczną kontrolę rozmazu cytologicznego z szyjki macicy, a co pół roku w przypadku ponad 5-letniego stosowania tabletek antykoncepcyjnych, przebytych chorób przenoszonych drogą płciową czy posiadania wielu partnerów seksualnych.

http://*spam*/txt/a,6432,0,antykoncepcja-hormonalna-a-nowotwory

ja brałam przez kilka lat tabsy, ale teraz nie wiem czy sie zdecyduję, chcialabym ladycompa ;)
http://www.ladycomp.pl/Lady_Comp__34

Chyba na zbyt poważne tematy zeszła dyskusja:tak:
Aż nikt nic nie pisze.

Mój mężul ma dziś szkolenie, jeszcze go nie ma. Właśine zagniotłam drożdżówkę z makiem na szybko w ramach małej niespodzianki. Siedzi w piekarniku i już pachnie:tak::tak::tak:

oj to ja też nie zdecyduję sie na spiralę nie chce niczego co działa dopiero po zapłodnieniu :-(

mamakubulki co to jest to ladycompa echh musze poczytać i sie dokształcić w tym metodach :zawstydzona/y:

A ja popieram i Dmuchawca i naturalną anty. Ja raczej stosuje to na "czuja", nie mierzę tempki, tylko obserwuje śluz. Udało mi się prze 6 lat :) Może była jeszcze jakś przyczyna bo w sumie staraliśmy się o drugie kupę czasu....Teraz trochę boję się po ciąży by nie przegapić zbliżającej się pierwszej owulki. Dmuchawic, jak to zauważyć ? Fakt planujemy trzecie, ale znów za kilka lat.

Tak naprawdę podziwiam, i Ciebie Dmuchawiec i Matkę Ewę, że chcecie mieć więcej dzieci. Ja chyba bym nie dała rady...Aczkolwiek sama mam 3 braci i uważam, że wcale nas nie było dużo i dzieciństwo było świetne. Na pewno lepsze niż zafundowałam mojemu jedynakowi... :(

Robaczku- po porodzie jest sporo trudniej, ale ja juz dwa mam za sobą więc i troche doświadczenia w temacie. Jest na to metoda, żeby nie przegapic pierwszej owu, ale to obszerny temat- obiecuje ze jutro obszernie odpowiem. A dzis pszczoły wieczornie marudzą, więc nie dam rady.
Da sie obserwować sam śluz:tak:, i to z powodzeniem, ale mierzenie temperatury daje dodatkową pewność

Teri- no właśnie-trzeba poczytać, dokształcić się i wybrać to, co bedzie najlepsze.

Kto chce drożdżówki?:-)

reklama
Korba32 mój m pracuje w budowlance i chyba wcale nie dostanie wolnego, najwyzej jak nie pojdzie do pracy to będzie miał urlop bezpłatny
Widzę, ze tu wiecej osob czeka na wypłate, my w tym m-cu wydalismy prawie 1 tys na dentyste i tez byle do pierwszego.

Ja rozliczam 1% podatku na znajomą, która zbiera na pompe insulinową.

dmuchawiec ja chce drożdżówkę :-)

Zmykam pomyć naczynia i troche poleżeć bo padam na twarz, ledwo doczytałam co naskrobałyście. Troche mam stresu w pracy i cały czas pobolewa mnie pod lewa piersia, pewnie to nerwobóle bo jak jest luźniej w pracy to mnie nie boli, chyba jeszcze marzec bede chodzic do pracy a potem na L4

Do góry