reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

U mnie połówkowego jeszcze nie było, ale zdjęcie z 18 tyg. nie daje nadziei ;-) A co do połówkowego, to zapytałam lekarza czy na następnej wizycie robimy połówkowe, to on mi na to, że własciwie na każdej wizycie robimy, bo oglądamy dokładnie maluszka:-) Patrzymy na komory serca, żołądek, kości...także sama nie wiem. Korci mnie, zeby zapisać się do innego lekarza na połówkowe, tak dla porównania, ale 22tyd wypada właśnie na następną wizytę i robienie 2xusg w tym samym czasie uważam za trochę głupie:confused: A w 20tyg to słyszałam, ze za wczesnie.

reklama
Iwon ja płeć poznam w piątek:-)

U mnie połówkowego jeszcze nie było, ale zdjęcie z 18 tyg. nie daje nadziei ;-) A co do połówkowego, to zapytałam lekarza czy na następnej wizycie robimy połówkowe, to on mi na to, że własciwie na każdej wizycie robimy, bo oglądamy dokładnie maluszka:biggrin2: Patrzymy na komory serca, żołądek, kości...także sama nie wiem. Korci mnie, zeby zapisać się do innego lekarza na połówkowe, tak dla porównania, ale 22tyd wypada właśnie na następną wizytę i robienie 2xusg w tym samym czasie uważam za trochę głupie:confused: A w 20tyg to słyszałam, ze za wczesnie.

Uważam, że rzeczywiście nie ma sensu żebyś szła do innego robić USG skoro i tak oglądasz często maleństwo :)
USG w 18 tygodniu niektórzy lekarze też zaliczają do tzw. połówkowego :) Ja miałam usg w 19 tygodniu połówkowe w pierwszej ciąży więc to które miałaś teraz też możesz zaliczyć do połówkowego :) Moja gin. powiedziała, że USG połówkowe niczym się nie rożni od innych USG bo tak czy siak na każdym jednym ogląda się wszystkie narządy :)

USG połówkowe robi się między 18 a 22 tygodniem ciąży.

Ostatnia edycja:
Witam Was, ja w pracy- powiem Wam,ze już tak mi sie nie chce- a prace mam dość stresujacą:(

Nie jestem w stanie Was nadrobić:(

Co do pytania o płeć to ja już wiem na 100% ,ze będę miała córeczkę:) Natalkę Gabrielę:)

parę dziewczyn też już wie, głownie chłopcy się w w czerwcu rodzić będą:)-Póki co to mniej wiecej ze 3 dziewczynki i około 8 chłopców- ale nie liczyłam dokładnie:)
Może by zrobić w pierwszym poście taką krótką listę nałądnej tapecie?Wiediząłbyście też od razu ile nas jest w sumie:)

Ostatnia edycja:
hejka zaczełam was nadrabiać i zostało mi jeszcze 70 stron nie wiem kiedy ja o nadrobie a gdzie jeszcze czałe zamknięte widze że pisałyście o lodach ja to moge pochłaniać je tonami odezwe się wieczorkiem pozdrawiam ;-)

W poprzedniej ciąży moje połówkowe było inne niż normalne usg, tzn. trwało dobre 45 min, wszystkie organy były dokładnie obejrzane, wymierzone, porównane, wyliczone, to chyba jest jednak dokładniejsze niż zwykłe zerknięcie na główkę, brzuszek, kręgi itp. Takie moje zdanie.

avo
przegapiłam gdzieś tego niusa, gratuluję córeczki! Ty chyba wolałaś dziewczynkę, jeśli dobrze pamiętam? Troszkę zazdroszczę ;-)

WIecie co, mi chodzi o to, ze u mnie każde badanie trwa 5-7 min. A gdy byłam z pierwszym w ciązy i chodziłam do innego lekarza (mieszkałam za granicą) to usg trwało i do 25 min, na lepszym sprzęcie i mam jakieś wyrzuty sumienia, ze przy drugim się mniej staram:zawstydzona/y:

veritaserum
moim zdaniem 5-7 minut to za krótko na dokładne badanie połówkowe, tak jak pisałam moje trwało bardzo długo i było duuuuużo dokładniejsze niż normalne.

W poprzedniej ciąży moje połówkowe było inne niż normalne usg, tzn. trwało dobre 45 min, wszystkie organy były dokładnie obejrzane, wymierzone, porównane, wyliczone, to chyba jest jednak dokładniejsze niż zwykłe zerknięcie na główkę, brzuszek, kręgi itp. Takie moje zdanie.
Podpisuję się pod tym rękoma i nogami. Mam takie samo zdanie, tzn, że usg połówkowe jest dużo dokładniejsze niż takie na kontrolnej wizycie, gdzie po prostu podgląda się maluszka.

reklama

avo
przegapiłam gdzieś tego niusa, gratuluję córeczki! Ty chyba wolałaś dziewczynkę, jeśli dobrze pamiętam? Troszkę zazdroszczę ;-)

Jak chodzę na nfz to też kilka sekund i do widzenia:) Ale jak chodzę prywatnie to mam wszystko bardzo dokładnie właśnie obejrzane wymierzone porównane.. Dla tego już nie będę chodziła na nfz bo tam nic konkretnego nigdy się nie można dowiedzieć.
Wszystko zależy od lekarza który wykonuje USG.
Moje USG prywatnie robione trwa ok. 45 minut nawet do godziny.
I nigdy nie ma różnicy kiedy to USG jest zrobione.. dlatego wolę wydać 90 zł i mam wszystko czarno na białym znam każdy wymiar mojego dzidzia.

Ostatnia edycja:
Do góry