reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Tak Pola - jagoda :) a glukoza mu jest paskudna - ona jest turbo, mulaco slodka. Tak jak kg słodyczy tureckich

Witamin też nie daje. Tylko c :)

Tyska niby zdrowa. Kup więcej niz te 2 poranne nie bylo. Obstawiam ze kapusta z gołąbków jej zaszkodzila. Zawsze jadla środek i kapusty nie tknela - plula nią. A wczoraj zjadła. Innego pomysłu nie mam. Rosół jej nie zaszlodzil.

reklama
To teraz mogę powiedzieć witam :) ja mam jakies kryzysowe dni ostatnio, miałam mieć w sobote rozmowe o prace, babka trzy razy dzwoniła i prosiła bym nikogo nie brała do soboty, bo ona chętna w piątek miała potwierdzić i dupa.... matka młodego którego miałam jeden dzień zapłacił mi w końcu, ale też była umowa, ze przy malej ilości dni w miesiącu 10zł/h, a przy większej 9zł i co za jeden dzień wyliczyła mi dokładnie 81zł :D za 9godzin...... dobra nie marudzę :) wystawiłam w poniedziałek pare Antka zabawek na sprzedaż i tak oto ma na nowe w skarbonce 150zł :) poszły jak świeże bułeczki :)
Witam z kolejki do endokrynologa. Tyle ludu zw pewnie znów się nie dostane. :-(

edek no i doopa, moze w piatek sie uda )jak stane o 5 w kolejce :wściekła/y:
A ja dalej terminy nie zrobiłam, bo zawsze mowie, ze trzy lata czekania, a tu zaraz by te 3minęły. Szkoda, ze mój endo już w szpitalu nie pracuje :(

Ja w pracy :-)

Ciezko mi uwierzyc, ale chyba nie pada :szok: Bede mogla isc na spacer :szok: Jupiii!
Wychodzicie na spacery z dzieciakami jak pada deszcz? Bo ja chyba zaczne...
Oczywiście, ze zawsze wychodzimy, nie ma złej pogody :) może być nieodpowiednie ubranie :) no chyba, ze wichura to odpuszczamy :)
10733597_957217507627494_1404718312_n.jpg
na zdrowko!!! to ze z koleznka to rozumiem ale sama?...... :*
Całe szczęście, ze sama, bo jakbym piła do lustra to pewnie widząc siebie wypiłabym dwa razy więcej z rozpaczy :D

Zdrówka dla Wszystkich dużych i małych!!!

No właśnie myślałam o tej 135/200 , a dziś oglądałam pościel dziecięcą i w większości była 160 :/ teraz ma 135/100 i jak się przekręci/ zawinie to jest zaraz odkryty. Ja mam 160, ale marzy mi się 200/220.

Załączniki

• 10733597_957217507627494_1404718312_n.jpg
    10733597_957217507627494_1404718312_n.jpg
    15,7 KB · Wyświetleń: 60
Sunshine - w Irl też jak byłam w ciąży z Kuba, to robili badanie na krzywą cukrzycową tylko wtedy, gdy uważali to za podstawne, czyli gdy widzieli ku temu wskazanie. Ponieważ ja mam Zespól Gilberta, stwierdzili, że lepiej sprawdzić i tym sposobem miałam okazję sprawdzic co to. I tu Aylin pędzę Cię poinformować, że była bardzo smaczna - całkiem kwaskowa, choć prosto z kartonika, nie jakaś doprawiana cytryną. Czyli dało się żyć.
Już rok później zaczęli robić to badanie większości ciężarnych,jeśli nie wszystkim. Ale oni muszą do pewnych rzeczy dojść.

Jak Alinka była mała, to wtedy jeszcze nie uważali za wskazane podawać dzieciom wit. D3. Nawet nie bardzo wiedzieli po co to i kupienie tego specyfiku w aptece graniczyło z cudem - mi mama przysłała. Jak Kubuś miała się urodzić, to przeżyłam szok, gdy w aptece na półeczce z medykamentami dla niemowląt ujrzałam piekny rząd buteleczek z wit. D3.
Przy pierwszej wizycie położnej środowiskowej od razu słyszałam, że koniecznie mam podawać Kubie tę witaminę - czyli.... rozwijają się. W tym tempie, to za parę lat, może nawet dogonią Polskę z okresu lat 70-tych, no dobra 80-tych.
USG - miałam robione w: 20 tyg., 32 tyg., 36 tyg. i 40 tyg. (ponieważ się wcześniej nie rozpakowałam, to na ostatnie USG się załapałam).

Aga juz te 9 zł by jej ne zbawiło :| ja mam 220 na 220 i nam nie wystarcza na 2 osoby chcialabym miec taka dla siebie :p super zdjecie z tymi odblaskami :D a co do koldry malego to jakiej wielkosci masz lozko ?

Aylin daj znac jak znajdziesz bo nie wiem ile dawac dzieciakom ... mi narazie tak srednio pomaga :p ale nie pije duzo :p dwie lyzeczki a chora jestem , a Kapucha jest wzdymajaca wiec mozliwe ze od tego bolal

Katrina a mowia ze nasz kraj zacofany

Niespodzianka bo dzieci zapamietuja schemat :D moj w nocy zapamietal jak go tatus do lozka wzial i teraz ja z tym walcze :|

No tak, jak mnie wczoraj nie było to się rozpisałyście;-)
Pół dnia w mieście byłam i miałam dosyć...

PaulinaMaria gratuluję serdecznie

Andzia byłam bardzo łaskawa dla mężuśka;-)

Aylin ojj, to miałaś dzień pełen wrażeń. No i dobrze, że z Tyśką już lepiej i to nie żadne choróbsko.

Alijenka dobrze, że Nataszce już przeszło, zdrówka

Kasiek kilogramy szybko zlecą po porodzie :) ja się nie potrafię długo złościć na męża o ilę ładnie przeprosi

Niespo jak porządnie leje i wieje to siedzimy w domu ale gdy tylko siąpi to jak najbardziej spacerek zaliczamy

Aga my mamy jeszcze tą niemowlęcą kołderkę.

Sunshine to dobrze, ze kolezanka sklamala, przeciez to moglo miec konsekwencje... Moja dobra znajoma miala objawy zatrucia ciazowego (bardzo wysokie cisnienie, bialko w moczu i straaaasznie spuchla) a lekarze i tak to olali :/

Aga super zdjecie :) Wyglada jak strazak. Mamy podobne wdzianko i tylko dla siebie musze cos takiego kupic ;) Tez bede wychodzic, bo siedzenie w domu z mlodym pelnym energii to meczarnia. Dla niego przede wszystkim, bo widac, ze go rozpiera.
Z koldra nie pomoge - T nie uznaje. Odkopuje sie od razu, a jak go przykryje na spiocha to jak tylko sie obudzi. Ubieram go w grubsze spiochy i na to luzna pizamke.
Co do pracy to normalnie wziac i ludzmi potrzasnac. Nie rozumiem takiego toku myslenia - jesli wiesz, ze nic z tego to zadzwon i powiedz, a nie cisza w eterze - nic sie nie stalo, rozmowy nie bylo :crazy:

Kasiek no to sie doczekalas - czekamy na zdjecia nowego nabytku :) Ciuszki tez wklej - moze sie wzrusze ;)

Polaa fajnie, ze tak jedza ladnie. Moj owoce lubi i je (w sklepie tylko krzyczy "apple, apple"), ale warzyw sie brzydzi :eek: Gotowane jeszcze, jeszcze, ale ogorek czy pomidor - zapomnij.

Aylin lepiej, ze zatrucie (moze kapucha gdzies na zoladku usiadla) niz jakby sie miala jakas jelitowka przyplatac (tfu tfu). Dobrze, ze juz ok.

Katrina to podobnie jak u nas. Babki z mojej przychodni do ostatniej wizyty (na dwa latka) nic nie mowily o wit d (moze dlatego, ze mlody na mm byl...), a teraz powiedzialy, zeby suplementowac jesli pije mniej niz 500 ml mleka dziennie.

Kasienka no pewnie tatus wzial do lozka, a pozniej mama musi walczyc ;) Mnie to nie raz L wpienia, bo je cukierka przy mlodym i oczywiscie T od razu tez chce. Wiec mowie L, wez sie schowaj, bo zaraz obiad bedzie i T nie zje jak go napasiesz cukierkami. A ten "Tomus nie dam Ci, bo mama nie pozwala" :eek: :no: Na szczescie po rozmowach juz mu sie niezbyt czesto takie cos wysmyka.

Asik a gdzie bylas? Pewnie pisalas, ale mi ucieklo :sorry:

Nie zgadniecie co u mnie za oknem :D Sloooonce ;) Zaraz idziemy na spacer, a pozniej do kolezanki mlodego Julki. Mam nadzieje, ze sie nie beda tluc i dadza w spokoju herbate wypic :)

Dziewczyny chcialabym kupic dobra i tania sokowirowke/ wyciskarke ( nie znam sie i nie wiem co lepsze). Najlepiej zeby wyciskala w sekunde i zajmowala 3 cm kwadratowe ;-):-p Polecacie cos?

Jutro idziemy tu
Gardens of Light - Make it Bournemouth at Christmas
wlaczaja swiatla o 18.30 :-)

Ja mam 200x200 i jest wg mnie ogromna. My spimy zawsze przy sobie moze dlatego. Nie lubie odleglosci...Lozko mam 160 i zbyt duze. Nawet jak P u nas to i tak za duze bo wszyscy spimy na kupie;p Zas jak do tesciow jezdzilismy to razem z M zawsze na lozku 90-tce spalismy. Dopiero niedawno kupili wieksze:)

Sunshine - w Irl też jak byłam w ciąży z Kuba, to robili badanie na krzywą cukrzycową tylko wtedy, gdy uważali to za podstawne, czyli gdy widzieli ku temu wskazanie. Ponieważ ja mam Zespól Gilberta, stwierdzili, że lepiej sprawdzić i tym sposobem miałam okazję sprawdzic co to. I tu Aylin pędzę Cię poinformować, że była bardzo smaczna - całkiem kwaskowa, choć prosto z kartonika, nie jakaś doprawiana cytryną. Czyli dało się żyć.

bo podobno za granica, sa smakowe. Moze własnie dostałas cytrynową? Dziewczyna z niemiec mówiła ze u nich dostała jagodową - kupiona w aptece taka do spozycia od razu z buteleczki. A u nas jest proszek który dopiero w laboratorium rozrabiaja z woda.

Aylin daj znac jak znajdziesz bo nie wiem ile dawac dzieciakom ... mi narazie tak srednio pomaga :p ale nie pije duzo :p dwie lyzeczki a chora jestem , a Kapucha jest wzdymajaca wiec mozliwe ze od tego bolal

Kasieńka - ja mam tak dla siebie zapisane ale moze odczytasz:

VIT C

1 płaska łyżeczka od herbaty to 5 gramów (5000 miligramów) kwasu L-askorbinowego.

Dane:
1. Zdrowy człowiek może bez szwanku (czyli bez spowodowania rozwolnienia) przyjąć w ciągu doby 10-15 gramów witaminy C (10000-15000 miligramów).
2. Człowiek z lekkim przeziębieniem będzie potrzebował przyjąć już 30-60 gramów aby zwalczyć chorobę, taka dawka może być przyjęta bez szwanku (do wystąpienia stanu na pograniczu rozwolnienia), dla osoby z ciężkim przeziębieniem będzie to co najmniej 100 gramów na dobę.
3. Dla chorego zarażonego wirusem grypy ilość witaminy C potrzebnej do nasycenia organizmu wzrasta do 150 gramów na dobę.
4. Dla chorego na wirusowe zapalenie płuc lub mononukleozę ilość ta wzrasta do 200 gramów na dobę lub więcej.
5. Chorzy na nowotwory lub AIDS potrzebują jeszcze większych dawek dobowych, podawanych dożylnie

Profilaktycznie:
pół - jedna łyżeczka na litr napoju

Na Przeziębienie:
Przepis na leczniczego Sprite’a domowego:
- szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka kwasu L-askorbinowego
- 2-3 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu) lub jak ktoś woli miodu. Oba słodziki mają zdrowotne działanie. W przypadku wrażliwych żołądków lub małych dzieci lepiej zamiast ksylitolu użyć łagodniejszego z grupy polioli czyli erytrytolu.

Pić 2-5 razy dziennie (po 2 dniach objawy powinny ustapić)

Aylin ojj, to miałaś dzień pełen wrażeń. No i dobrze, że z Tyśką już lepiej i to nie żadne choróbsko.

byłam wieczorem u koleżanki - moja szalała z jej córkami. Wiec po prostu kapusta zaszkodziła i tyle.

reklama
Ach ja od rana schiza...o 5.00 wstałam siku i potem zawsze (nie było dnia bez) kopał, że zasnąć nie mogłam. Dziś w ogóle, więc nie spałam. Rano P krzyczała do brzucha, ja nim ruszłam, ugniatałam i nic. Już panika że dziś będę u swojego gina. Zjadłam pół czekolady, cola...nic. Poszłam w końcu pozbierać resztkę liście pod domem i pograbić za płotem (tak w 8mies.musiałam cudnie wyglądać), no i zkleiłam też cementem kostkę granitową na krawężniku, bo kilka sztuk odpadło po tym jak notorycznie wjeźdzały na niego auta nim wstawiliśmy tam ozdobny duży kamień. M prosiłam od pół roku aż sama się wzięłam. Więc z tym wiadre cementu, brzuchem i P też ludzie sobie myśleli...Ale dzięki temu wróciłam do domu i młody zaczął kopać;) Widziecie...mi po prostu robota służy:p

Idę młodą uśpić i sama się walnąć, a potem was poczytam:p

Do góry