reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Alijenka- wlasnie poczytalam sobie o tym wedzidelku podwargowym i Claudette ma racje :tak:

"W wieku >2 lat szpary między siekaczami można uznać zanormę. i jesli nie ma problemów logopedycznych, to sprawę zostawił bym wspokoju.
jedynym sensownymwskazaniem do podcięcia wędzideł w tym wieku, jest ograniczona ruchomość warg /języka.szparowatość jesttypowa dla późnego uzebienia mlecznego.
szpary i diastema (szpara między jedynkami górnymi) jestfizjologią w okresie wyrzynania się siekaczy stałych (6-7 rż). ten okresnazywany jest "okresem brzydkiego kaczątka". tak więc diastema w tymwieku nie jest wskazaniem do podcinania wędzidełka ostateczne zamknięcie diastemy powinno nastąpić powyrznięciu się stałych kłów , czyli ok.11rz.jeśli po 11 - 12 rż i wyrznięciu się wszystkich zębówstałych dalej jest diastema, to należy ocenić co jest jej przyczyną.
a może być ich kilka:
-zmniejszona szerokość zębów
-brak któregoś z zębów
-głęboko penetrujący przyczep wędzidełka wargi górnej.
żadna z tych przyczyn nie jest wskazaniem do podcięciawędzidełka.
jedynie w przypadku głęboko penetrujących włókien wędzidełkawargi górnej, należy rozważać wycięcie przyczepu z podcięciem wędzidełka.zabieg ten należy wykonać PO ZAMKNIĘCIU diastemy aparatem stałym!! nigdyprzed!!!, bo powstała blizna łącznotkankowa może uniemożliwić pozniej , trwałezamknięcie diastemy!
jest więc sporo czasu na zajęcie się wędzidełkiem,konsultacja u ortodonty nie zaszkodzi, wręcz jest konieczna do rozwianiawątpliwości.
warto mieć nauwadzęniepotrzebny ból i stres "fundowany" dziecku, szczególnie , gdyzabieg nie jest konieczny."

reklama
U mnie ma być 18 osób, w knajpie chcą min. 100 zl od osoby.... z tego co widzę to u was taniej to wyszło...:confused:

Asik piekna sukienka i piekna modelka. Synek slodki, tylko malo buzke widac na tym zdjeciu.

Alijenka zdrowka dla Niuni. Szkoda, ze imprezka Ci sie nie podobala... ale co tu sie ma podobac jak sie samemu z dzieciem siedzi :sorry2:

Munka fajno, ze jestes. Ciesze sie, ze zadowolona z urlopu.

Sunshine u nas tez ladnie. Slonce, chwilami zajdzie za chmury, ale cieplo jak nie wiem. Pamperow tescowych nie uzywalam jeszcze. Do tej pory uzywalam pampersa, bo bylo 104 sztuki za 12 f, ale zmienili cene i opakowanie i jest 86 (chyba) za 14 :dry: Nie stac mnie :dry:

Po pierwsze dzisiaj jestem czlowiekiem demolka. Polamalam zaluzje w sypialni i jakby bylo malo wydatkow doszedl jeszcze ten :/

Po drugie czy ktos ma puszorek dla dziecia? Ja juz nie wyrabiam normalnie i o ile wczesniej wydawalo mi sie to dziwnym pomyslem to teraz zaczynam rozwazac kupno. Mlody nic sie nie slucha na spacerze, ucieka, na "stoj" nie reaguje. Ucze go chodzic za reke, ale sie wyrywa i krzyczy. Kazdy spacer zamiast byc przyjemnoscia, zamienia sie w gonitwe i wrzaski :/ (nie moje)

$T2eC16FHJF8E9nnC6MvrBRLi8nZhlQ~~60_12.JPG
slodkie, ale gdzie na taki upal dziecku plecak zakladac :/

Po trzecie powinnam sie umowic na szczepienie, ale sie booooje :/

Załączniki

• $T2eC16FHJF8E9nnC6MvrBRLi8nZhlQ~~60_12.JPG
    $T2eC16FHJF8E9nnC6MvrBRLi8nZhlQ~~60_12.JPG
    20,8 KB · Wyświetleń: 35
Ostatnia edycja:
Niespodzianka- to wyglada na to ze tylko w mojej dziurze jest pochmurne.... czemu mnie to dziwie...przeciez tak jest zawsze :dry::confused2: no nic moze jutro bedzie piekniej bo mam zamiar przyjsc na playfest czyli zabawy dla dzieci na powietrzu kazy dzien inna tematyka, dzis np magia jutro przeszlosc i przyszlosc, beda wikingowie i greki itp
Kiedys tez sie smialam z tej smyczy dla dzieci ale w sumie to supeer pomysl :-p a te plecaczki slodkie :tak:

Marta- ja robilam w drugi dzien swiat Bozego Narodzenia wiec moze dlatego taniej i placilam 50zl/os jak dzwonilam po roznych restauracjach to ceny byly miedzy 50zl a 80zl to zalezy co w menu.

Po drugie czy ktos ma puszorek dla dziecia? Ja juz nie wyrabiam normalnie i o ile wczesniej wydawalo mi sie to dziwnym pomyslem to teraz zaczynam rozwazac kupno. Mlody nic sie nie slucha na spacerze, ucieka, na "stoj" nie reaguje. Ucze go chodzic za reke, ale sie wyrywa i krzyczy. Kazdy spacer zamiast byc przyjemnoscia, zamienia sie w gonitwe i wrzaski :/ (nie moje)

Zobacz załącznik 573452
slodkie, ale gdzie na taki upal dziecku plecak zakladac :/

Po trzecie powinnam sie umowic na szczepienie, ale sie booooje :/
Niespodzianka, moje dziecko po 2 minutach w wózku, wrzeszczy i się wyrywa, w rowerku jest to samo... jak idzie sama to tez nie chce się za rękę trzymać... dzisiaj wróciłam ze spaceru cala zlana potem! w połowie drogi miałam ochotę usiąść na chodniku i wyć! nie dość, ze wózek musiałam pchać to jeszcze dziecię nieść, lub za nim biegać :wściekła/y:

chce smycz!

Zebrało mi się na wspomnienia ;) Moje dziecko raczkuje i halo, halo ;)
Raczkujemy :) - YouTube
halo mama ;p - YouTube

Ostatnia edycja:
reklama
Sunshine ale fajnie z tym playfest. Ja tez chce! Ale najpierw smyczka ;)

Marta mam to samo :/ Juz do tego dochodzi, ze wypuszczam go tylko w parku gdzie jest olbrzymia przestrzen do biegania i nic nie zbroi. Wozek stawiam na srodku, a sama latam za dzieciem jak powalona. Probowalam go pilka zainteresowac to popatrzyl z pogarda ;-) Jedyne co to na banki mydlane przystanie, ale to tez na dwie min.
Ale slodziuszek na tych filmikach - az ciezko uwierzyc, ze tak daje mamie popalic ;-) :-p

Do góry