reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Cześć Mamuski,

Ćwiczenia Kegla to ćwiczenia zaprojektowane w latach 40. XX wieku przez amerykańskiego lekarza Arnolda Kegla dla wzmocnienia mięśnia łonowo-guzicznego (łac. musculus pubococcygeus). Ćwiczenia mają na celu wzmocnienie i naukę kontrolowania mięśni dna miednicy, zwanych czasem mięśniami Kegla. Ćwiczenia Kegla polegają na zaciskaniu mięśni pochwy i odbytu na ok. 8-10 sekund i powtarzaniu tej czynności w krótkich odstępach czasu zaczynając od 5 powtórzeń dochodząc aż do 25 w miarę wzmacniania się mięśni[SUP][1][/SUP]. Wzmocnione i bardziej elastyczne mięśnie ułatwiają poród, zapobiegają opuszczaniu się narządów i wysiłkowemu nietrzymaniu moczu[SUP][2][/SUP], zwiększają też satysfakcję seksualną kobiet[SUP][3[/SUP]

jak widzicie te ćwiczenia nie tylko maja za zadanie przygotowanie do porodu - zatem polecam, żeby je stosować (zwłaszcza ze względu na to ostatnie hihihi).

AVO - na ja w pierwszej ciąży poznałam płeć dziecka na porodówce, bo nie było szans na to, żeby wcześniej poznać - usg wtedy to była czarna magia. Przy drugiej niestety też, ale to dlatego, że tu pierwsze usg jest w 20 tyg. - mała tak sie ułożyła, ze nie udało sie podglądnąć, a później dziecko juz jest zbyt duże i raczej trudno jest zobaczyć.

gkvip2505 - tutaj tez nie ma czegoś takiego jak podtrzymywanie ciąży, chociaż duphaston jest i używają, ale tylko w celu wyregulowania cyklu (moja kuzynka to bierze).

Ostatnia edycja:
reklama
No chyba przesadziłaś z tą większością. NA razie mamy 2 (czy 3 ?) chłopców. :tak:

Ja nie robie, bo nawet nie wiedziałam, że trzeba :sorry:

I jeszcze jedno pytanko - czy lekarz rodzinny może wystawić L4 "ciążowe" (100% płatne)?

hmm..ja myslałam,ze z 5 dziewczyn :) no i powinnam napisac większość z Was, kóra miała już usg genetyczne:) Więc trzeba podliczyc ile miało i ile zna płeć:)

W kazdym razie ja tez bym chciała już poznać:)

Co do lekrza pierwszego kontaktu to może wystawić,a le robią to najczęściej niechętnie i góra na tydzień. Sa oczywiście wyjatki.

Niepamiętam już która z Was pisała, ze trzeba jeść lub pic dużo " żelaza" - ale pamiętajcie, że żelazo, żeby się wchłaniało potrzebuje wit. C - czyli jak np. mięsko to z surówką np. z kapusty czy z jakiegoś innego warzywka, które ma tę wit. inaczej tylko przeleci przez organizm, a nic nie zostanie.

Hejka

ja tam dziewczynki po wizytkach meldujcie co słychać u was i waszycj fsolkach
Ja już poprzatałam po obiadku mąż w pracy a ja się nudze powiedzcie mi jak można przyśpieszyć czas bo chciałabym już jutro piątek żeby zobaczyć moje fasolinki:szok:

gdyby nie luteina i inne leki na podtrzymanie wczesnej ciąży - bliźniaków bym raczej nie miała.... :eek:

przeciez jezeli medycyna idzie do przodu to czemu nie pomagac kobietom donosic zagrozoną ciążę jak i potem ratowac przedwczesnie urodzone dzieciaczki.. ??? czemu ta ich polityka służy???

macku - nie wiem;-)

boli mnie głowa:crazy:

Nie mogę tego pojąć jak ciąża do 12 tygodnia może nie być uważana za ciażę! PRzecież dziecko ma juz wtedy ok 6 cm... żyje serce mu bije.... przecież to człowiek jak ludzie mogą podchodzić ze tego nie ma... Przecież to 3 miesiące - jedna trzecia całej ciąży... ehhh mam nadzieje że w tych krajach które maja takie podejście kiedyś to się zmieni bo wiele wiele więcej dzieci by się rodziło gdyby pomagano kobietom z zagrożoną wczesną ciążą.

gdyby nie luteina i inne leki na podtrzymanie wczesnej ciąży - bliźniaków bym raczej nie miała.... :eek:

przeciez jezeli medycyna idzie do przodu to czemu nie pomagac kobietom donosic zagrozoną ciążę jak i potem ratowac przedwczesnie urodzone dzieciaczki.. ??? czemu ta ich polityka służy???

U nich to taki rodzaj selekcji naturalnej:-( no i oszczednosc. :-(

maćku lekarz pierwszego kontaktu może wystawić zwolnienie 100% płatne. Mój lekarz, jak ostatnio u niego byłam z problemami z oddychaniem sam się pytał czy mam zwolnienie, bo jak nie to mi wypisze. A jeśli mi się skończy to co mam, a chciałabym dalsze, to żebym do niego przyszła i bez problemu mi wypisze. Przypomniał na wyjściu, ze mam dbać o siebie baaardzo, żebym pamiętała, że jestem uprzywilejowana i jak czegokolwiek mi trzeba albo cokolwiek się będzie działo, to mam przyjść i powiedzieć.
Pamiętaj tylko, żebyś miała przy sobie kartę ciąży, bo ona jest podstawa u takiego lekarza do zwolnienia 100%.
Mam nadzieję, że pomogłam.

niezapominajka
co do sutków to ja może nie mam wklęsłych ale nie mam też takich wypukłych sterczących konkretów. nie spodziewałam się, że będą problemy z karmieniem a były wielkie, mały za nic nie chciał się zassać, dopiero jak nakładałam taką silikonową nakładkę (taki przezroczysty sutek z dziurką) to on łapał i ssał jak oszalały. Niestety zostaliśmy z tym kapturkiem już do końca karmienia (8 miesięcy) i to była męka. Teraz się też trochę obawiam jak to będzie. Wiem jednak, że to nie jest regułą i jak dziecko dobrze i szybko po porodzie zostanie przystawione to i takiego płaskiego sutka przyjmie, nam się nie udało.

buziak
ja właśnie tak samo jak ty nie zawsze daję radę się tu we wszystkich postach połapać i też nie wszystkim gratuluję i nie odpowiadam na każdy post nie ze złej woli tylko dlatego, że się po prostu nie da, za dużo produkujemy :)

w Niemczech duphaston dają kobietom z niedoborem hormonów przed zajściem w ciążę, potem zalecają odstawić bo twierdzą, że nie pomaga a może doprowadzić do maskulinizacji płodu (cokolwiek to znaczy) ale to musi być jakaś bzdura bo przecież w Polsce wielki odsetek dzieci rodzących się w ostatnich latach to są dzieci poduphastonowe, ja jeśli moja ginekolog stwierdzi, że teraz w 12 tygodniu branie tego jeszcze ma sens to wykupię i będę łykać

Ostatnia edycja:
reklama
Wiecie co dzisiaj jestem non stop głodna i cały czas coś jem ... przed chwila zjadłam cały talerz świeżo ugotowanych kluchów i zagryzłam to dwiema kanapkami :) Nadal jestem głodna i już myślę co by tu zjeść... Mam ochotę na kebaba... ://...

Do góry