reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Hej kobietki,

Młodak, ja Marcela też krotko karmiłam w nocy. Gracjan teraz na UU i też od dawna w nocy nie je. Może Szymkowi ząbki ida jak dziewczyny pisały. Podobno to jest taki ból, że dorosły by po ścianach chodził więc nie ma co się dzieciątku dziwić. lepiej iśc do pediatry dla świętego spokoju. Jak Gracjan mi tak płakał ostatnio, ale w dzień to dałam mu Viburcol, taki czoperk uspokoajający, troche przeciwbólowy. Stosuje się go właśnie przy ząbkowaniu. Super po nim spał.

Claudette, mój też się ciągle krztusi. Własna śliną potrafi się zakrztusić, np. jak się śmieje.

Rysica wracaj do zrówka.

No a teraz co u nas.
Szwagierce niestety wątroba przestała pracować. Nerki zaczęły, wybudzili ją ze śpiączki, ale po paru godzinach zapadła na spiączkę wątrobową. Skreślili ją z listy przeszczepów. Lekarz powiedziali teściom, że już ją niepotrzebnie utrzymują przy życiu. Więc właściwie to czekamy na koniec. Płakać mi się chce, bo ona ma dopiero 23 lata. A latem tak się ciszyła na przeszczep, już nie mogła się doczekać. Ehhh, to życie...

A ja wczoraj byłam z wynikami u alergologa. Wyszła mu tylko uczulenie na mleko, na jaja i gluten było ujemne, ale lekarz powiedział, że to wcale nie znaczy że tej alergii nie ma. W morfologii miał coś podwyższone ( nie pamiętam co to było) i to już wskazywało na alergię. Teraz czekamy na wyniki tego badania na celiakię. Nadal nie mam mu podawać glutenu, i jeszcze przez kilka miesięcy mamy bazować na produktach bezglutenowych. No i od odstawienia manny w ciągu 2 i pół tygodnia przybrał 0,5 kg.

reklama
Ja chce takie nocki jak dziś!! to znaczy nie pogardzę lepszymi, ale przynajmniej jestem wyspana. G zasnęła już o 18.30 bo byłam sama, więc ogarnęłam ją szybciej. Obudziła się jak położyłam się do wyrka przed 23.00 (zawsze mnie wyczuje), nakarmiłam i obudziła się o 4.00, a potem przed 8.00:-D a myślałam, że skoro położę ją wcześniej to i wstanie wcześniej, a stało się dokładnie odwrotnie! hmm...

Dziś wieczorkiem, po karmieniu śmigam na świąteczne zakupy i już się nie mogę doczekać, bo w końcu sobie też coś kupię ( mam nadzieję, że nie skończy się tak, jak zawsze, że wracam z zakupami dla Gabi, a nie dla siebie:-))
Munka :-):-):-)
ja daję surowe jabłko...

ja też dawałam 2 dni, ale kupa była dziwna. Zrobiła takie kulki z jabłka, a potem śluzowato-zieloną, więc stwierdziłam, że poczekam jeszcze z surowym.

Dziewczyny a te siatki na owoce to gdzieś poza allegro można dostać?

ja je widuję w wielu sklepach z gadżetami dla dzieci i w aptekach, hehe i zawsze zastanawiałam się po co one są, bo nie chciało mi się przecztać na opakowaniu:-)

Rysica ja się zmuszę i pojadę do tego Pruszkowa i skopię Ci dupsko zobaczysz. :p

Muszę zakupić tę siatkę do jedzenia też bo Gocha zainteresowana.
Pytanie: jutro chcę podać marchewkę. Normalnie ugotować z solą i ugnieść widelcem? Czy blender koniecznie? Nie chcę, żeby tylko papki znała niechby się przyzwyczajala... a może też z lapki? po kawałku? i jak dużo na pierwszy raz?

dziewczyny już dużo na ten temat napisały, ale ja jeszcze od siebie, że... one mają rację:-D Nie ma co już tak bardzo papkować, no i nie dodawaj soli. O oleju rzepakowym też słyszałam.
Ostanio dałam G maluteńki kawałek ziemniaka do ust, oj jaką ona miała minę!!!! przerażenie z obrzydzeniem i zastanowieniem o co cho ????

"alijenka" Dziękuję za przywitanie że ktoś o takich świeżakach jak ja pamieta :happy2:
"Muńka" Tobie też dziękuję.
Mam nadzieję że nie będzie tak źle i po mału też wciągnę się w to forum:-)
Całkiem zapomniałabym o "Kasieńce" która też mnie zauważyła :)

tak, jak dziewczyny piszą, pojawiaj się na forum i pisz z nami, to łatwiej będzie się wkręcić. No i może napisz coś na wątku pt. kilka słów o sobie (poznajmy się) :-)

Siatkę na owoce kupiłam w hurtowni z rzeczami dla dzieci, ale ponoć i w tesco bywają.
A z tym glutenem to nie żarty jutro idę do lekarza i pytam co i jak, bo my nadal tylko na cycu. Swoją drogą dziwne, do 6miesiąca gluten dla dzieci UU, ale niby do 6tego też powinny być tylko na piersi.

Każdy lekarz mówi inaczej o wprowadzaniu glutenu. byłam u trzech i każdy miał swoją teorię. Ja od dwóch tygodni robię ekspozycję.

Munka, zapraszamy na tiramisu! Masz rzut beretem!

a dzis Dorota przyznala mi sie, ze pali!!! :/// troche czar prysł.....pozwolilam jej zapalic na balkonie...rozumiem ją, bo do niedawna sama palilam, ale ma nie chuchac P.w buzie tymi fajkami!!! Na szczescie niby pali kilka dziennie...oby...
ide spac Kochane...padam na pyszczek....

eee pewnie już zjedliście, ale trzeba pomyśleć o wspólnym spotkaniu. Dasz radę jeszcze przed pójściem do pracy?
Szkoda, że Dorota pali, oby nie robiła tego w obecności P.

ale ile podać? lyzeczke? dwie?

a z glutenem... u dzieci uu nabyć po 5 miesiącu to tylko do 6? tylko miesiąc?

Nie ma co się tak restrykcyjnie trzymać tego czasu ekspozycji, bo jak pisałam wcześniej każdy lekarz mówi inaczej. Ja daję młodej od dwóch tygodni i skończę po pełnych 2 miesiącach.

Rysica będziemy wszystkie zdrowe to w końcu wsadzę Gochę w chustę i się do Ciebie machnę. Już się bój i smaruj siedzenie;-)

Ty !!! chyba zapomniałaś, że większe grono ma zrobić Rysicy najazd na chatkę!!:-) co się wyrywasz, he??

Nie wyrabiam juz. O ile Szymek ma pieknie wyregulowane dni, ladnie zasypia wieczorem sam to w nocy przechodzi sam siebie. Od urodzenia przespal lacznie 9 nocek.
wczesniej zaczynal koncerty cos ok 2 w nocy teraz krzyk godzine po zasnieciu, potem ciagla jazda od 24 do 6 rano. Miedzy 1:15 a 1:55 bylam u niego 6 razy, w ciagu calej nocy to nie zlicze.
I co jest dziwne on prawie krzyczy jak sie obudzi. Wczesniej to tylko kwekal a teraz jest glosne aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!
Nie wiem co to bedzie. Ja juz ledwo fukcjonuje. Zastanawiam sie czy jego cos boli? K twierdzi ze boi sie ciemnosci wiec zostawiamy lampke zapalona i nadal to samo. No a zreszta on ma oczy zamkniete. Kolejna teoria K dotyczy tego ze maly jest glodny. Tyle ze jak dam mu jesc w nocy to rano i caly dzien potem bedzie niedojadal. Przerabialam to juz.

Wczoraj specjalnie zabralam go do siostry na imieniny zeby nie spal miedzy 16 a 20 i nic to nie dalo.
Zupelnie stracilam glowe. Jestem przemeczona, budze K w nocy ale sama tez wtedy nie spie wiec co za roznica kto pojdzie do mlodego.

współczuję bardzo, dużo sił!!

Dziewczyny dzisiaj jest ostatni dzień mojego urlopu macierzyńskiego i... smutno mi :-:)-:)-(

Tulaski!!;-)

Dzień dobry!
A w sobotę narobię Wam smaka, bo mąż ma urodzinki i będę robiła tort i ciacho to wrzucę Wam zdjęcie :-D

oooo Ty BABO!!!! :-p
(a z tą nianią to przegięcie:baffled:)

aha dziewczyny mialam wam jeszcze pisac o tym niedodawaniu tluszczu - czytalam taki artykul o najczestszych bledach w karmieniu dziecka i pisali tam wlasnie ze czesto sie zapomina o dodawaniu tluszczu a to zle bo on zawiera niezbedne do rozwoju skladniki - w mleku matki tez przeciez jest tluszcz wiec czemu nagle ma go dziecko zjadac mniej. i ze najlepszy olej rzepakowy wlasnie

muszę zakupić:-)

Hej dziewczyny :-) jak tak czytam co piszecie o spaniu waszych pociech aż się zastanawiam co z nami nie tak bo mój mały przesypia noce jak idzie spać około 22 to budzi się około 6 na pierwsze mleczko.Zdarzają się przypadki że się obudzi ale to jak pójdzie wcześniej spać i żadnego karmienia w nocy. Ustaliłam sobie godziny co i jak w mojej główce i staramy się tego trzymać.Daje mu posiłki 5 razy dziennie co 4 godzinki i wczoraj byliśmy na ważeniu i waga 8,300 więc chyba nie jest źle mimo że nie podjada w nocy ;-)

co z Wami nie tak?? chyba co z niektórymi z nas:-) tylko pozazdrościć jak maluch przesypia całą noc. Jak mi Gabi zaśnie o 19.00 i obudzi się o 7.00 to chyba się upiję:-D

No a teraz co u nas.
Szwagierce niestety wątroba przestała pracować. Nerki zaczęły, wybudzili ją ze śpiączki, ale po paru godzinach zapadła na spiączkę wątrobową. Skreślili ją z listy przeszczepów. Lekarz powiedziali teściom, że już ją niepotrzebnie utrzymują przy życiu. Więc właściwie to czekamy na koniec. Płakać mi się chce, bo ona ma dopiero 23 lata. A latem tak się ciszyła na przeszczep, już nie mogła się doczekać. Ehhh, to życie...

A ja wczoraj byłam z wynikami u alergologa. Wyszła mu tylko uczulenie na mleko, na jaja i gluten było ujemne, ale lekarz powiedział, że to wcale nie znaczy że tej alergii nie ma. W morfologii miał coś podwyższone ( nie pamiętam co to było) i to już wskazywało na alergię. Teraz czekamy na wyniki tego badania na celiakię. Nadal nie mam mu podawać glutenu, i jeszcze przez kilka miesięcy mamy bazować na produktach bezglutenowych. No i od odstawienia manny w ciągu 2 i pół tygodnia przybrał 0,5 kg.

współczuję z powodu szwagierki...taka młoda...eehhh...

Hej na szybciora pisze bo dziec się denerwuje.

Dostałam podwyzkę :) Skromna bo skromna ale jednak :)

A w sprawie tluszczu - nie wolno z nieo rezygnować bo witaminy sie rozpuszczają w tłuszczach. Więc troszke oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy też masła jest wręcz konieczne

Iwon (miałam wcześniej napisać i chyba mi umknęło) mi się wczoraj skończył macierzyński i już od dziś urlopuję. Nie wyobrażam sobie jakbym miała być dziś w pracy :sorry2:

Monika
współczuje z powodu szwagierki, szkoda, że tak to się potoczyło..

Muńka moja też jak ją wcześniej położę to dłużej śpi, ciekawe skąd taka dziwna zależność. Tak samo jak ją chcę dłużej w dzień przetrzymać (żeby dłużej spała) to potem się zdrzemnie 15min, a tak normalnie to czasem i godzinę potrafi spać...
Aylin gratulacje podwyżki! Ja póki co liczę na jakąś premię świąteczną, zawsze była :ninja2:

U nas kupa goni kupę, a właściwie to takie mini kupy, takie dziwne, ale nie wodniste. Jak jej nie minie do jutra to chyba się przejdziemy do lekarza. :sorry2:

Mówiłam Wam, że moje dziecko nauczyło się siadać jak jest bez pieluchy (nie wiem jaki to ma związek z pieluchą ;-))? Wcześniej podczas przewijania obracała mi się na brzuch, a teraz sobie siada i się przewraca i siada i się przewraca i się złości, bo się przewraca, a chce siedzieć..

edit: a właśnie ostatnio teściowa opowiadała mi o pewnej niani, która wystawiała dziecko na balkon, a sama bzykała się w sypialni z jakimś typem. Na dodatek ta niania to była córka od znajomych bardzo dobrych od tej rodziny (więc osoba pewna). Pewnie by się nie wydało, ale miesiąc temu jakaś sąsiadka szła, a tam mały w piżamie na balkonie się bawi (a zimno było już, bo to koniec października był) i dzwoni do tej babki i się pyta czemu syna na balkon puszcza takiego nie ubranego, a ona w szoku i mówi jej, że on z nianią przecież jest. Wyszła z pracy, przyjeżdża a tu taka niespodzianka... ;)
Oj różne osoby się trafiają u znajomych kiedyś wypijała im wszystko z barku i dolewała wody do wódki itp, ale są też bardzo dobre nianie :)

aha dziewczyny mialam wam jeszcze pisac o tym niedodawaniu tluszczu - czytalam taki artykul o najczestszych bledach w karmieniu dziecka i pisali tam wlasnie ze czesto sie zapomina o dodawaniu tluszczu a to zle bo on zawiera niezbedne do rozwoju skladniki - w mleku matki tez przeciez jest tluszcz wiec czemu nagle ma go dziecko zjadac mniej. i ze najlepszy olej rzepakowy wlasnie
Dokładnie dlatego też mam rzepakowy i dawałam go większości maluchów które pilnowałam

Hej dziewczyny :-) jak tak czytam co piszecie o spaniu waszych pociech aż się zastanawiam co z nami nie tak bo mój mały przesypia noce jak idzie spać około 22 to budzi się około 6 na pierwsze mleczko.Zdarzają się przypadki że się obudzi ale to jak pójdzie wcześniej spać i żadnego karmienia w nocy. Ustaliłam sobie godziny co i jak w mojej główce i staramy się tego trzymać.Daje mu posiłki 5 razy dziennie co 4 godzinki i wczoraj byliśmy na ważeniu i waga 8,300 więc chyba nie jest źle mimo że nie podjada w nocy ;-)
Tylko się ciesz, ze tak śpi.

No a teraz co u nas.

Strasznie przykre, ze tak młoda osoba :(
A i mam nadzieje, ze u Was alergie się nie potwierdzą :)

Witam, my po szczepieniu w przychodni byli por wrażeniem, ze w 6tyg tylko na cycu przybrał 1240 :) więc jeszcze trochę i podwoi swoją wagę :D pielęgniarka powiedziała, ze mogę w nocy go trochę oduczać jedzenia i oszukiwać wodą herbatką- powiedziała w nocy mama ma spać :D chyba naprawdę po tych 3h snu źle wyglądałam :D oczywiście też powiedziała, ze synek rozpuszczony i rządzi mamą :D
Kurcze, ale zapomiałam spytać o ten gluten, a czas goni nas, więc dziś nie bo szczepienie, ale od jutra zacznę mu wprowadzać tylko zupęłnie nie wiem jak.
Powiedźcie mi czy kaszkę z glutenem czy do owocków- zaznaczam, ze będziemy dopiero wszysto wprowadzać, bo do te pory jadł raz pare łyzeczek dyni ciumkał jabłko i jadł kleik ryżowy.

Aylin super, gratulacje:)

dziewczyny moj maly zrobil dzis mega smierdzaca sluzowa kupe koloru zielonego :dry: on zawsze ma dwie dziennie i rano zrobil zwykla twarda, a teraz jak konczylismy sloik zupki to nagle poszla ta... a zupka byla z manna pierwszy raz, ale czy tak szybko by moglo to miec wplyw? chyba nie? moze jeszcze wczorajsze jablko z morela, pierwszy raz jadl morele, no ale rano byla normalna kupa wiec nie wiem :confused:

Aga ja na początku mieszałam z moim odciągniętym mlekiem. Gotowałam 3/4 łyżeczki w 100ml wody i stopniowo dolewałam do mleka: 1 dzień - 2łyżeczki, 2 dzień - 5łyżeczek, 3dzień - 10łyżeczek.. Potem już gotowałam na gęsto i dodawałam wszystko. Mała nie chciała kompletnie mi tego pić (nie wiem czy kwestia butelki, bo ona jej raczej nie lubi, czy kwestia smaku). Od czasu jak wprowadziłam jej warzywka to gotuję kaszkę na gęsto i mieszam z obiadkiem i wsuwa aż miło :happy:

A i nie wątpię, że są dobre. Moja teściówka jest nianią i to chyba niezłą, bo od 15lat non stop ma maluchy..:happy:

Josie ja myślę, że raczej tak szybko by nie zadziałało, więc może morela dopiero teraz, ale ja nie wiem, nie znam się za bardzo na tym..

Ostatnia edycja:
Mój dzieć jeszcze śpi, a ja już zrobiłam obiad i ciasto czekoladowe wg wczorajszego przepisu Rysicy - wygląda pysznie, ale jeszcze się nie przekonałam, jak smakuje ;) Dzisiaj wpada do mnie koleżanka, więc poczekam na niąi ocenię :-p

Aylin Ty szczęściaro - dostać podwyżkę w nagrodę za urlop macierzyński, no nieźle :-D Musisz być albo b. dobrym pracownikiem i może się boją, że im na wychowawczy uciekniesz ;) albo pracujesz w solidnej firmie :tak:

Claudette
no to witaj w klubie urlopowiczów ;) I gratuluję samodzielnego siadania małej :tak:

Aga no pewnie, że mama w nocy ma spać - gorzej jak mama wraca do pracy i dziecko mało karmione UU w dzień, nadrabia to w nocy :sorry2:

Dziewczyny jaki polecacie środek do mycia podłóg? Chodzi mi o to, żeby nie robił smug, bo mam jakąś masakrę na panelach :no:

Ostatnia edycja:
Witam, my po szczepieniu w przychodni byli por wrażeniem, ze w 6tyg tylko na cycu przybrał 1240 :) więc jeszcze trochę i podwoi swoją wagę :D pielęgniarka powiedziała, ze mogę w nocy go trochę oduczać jedzenia i oszukiwać wodą herbatką- powiedziała w nocy mama ma spać :D chyba naprawdę po tych 3h snu źle wyglądałam :D oczywiście też powiedziała, ze synek rozpuszczony i rządzi mamą :D
Kurcze, ale zapomiałam spytać o ten gluten, a czas goni nas, więc dziś nie bo szczepienie, ale od jutra zacznę mu wprowadzać tylko zupęłnie nie wiem jak.
Powiedźcie mi czy kaszkę z glutenem czy do owocków- zaznaczam, ze będziemy dopiero wszysto wprowadzać, bo do te pory jadł raz pare łyzeczek dyni ciumkał jabłko i jadł kleik ryżowy.

ja kupiłam: Kaszka mleczna manna

i daję Gabi 2-3 łyżeczki w ramach wprowadzania glutenu. Wystarczy dolać wody, więc szybko się robi i nie przygotowuję 150ml, bo po co, tylko robię na 50ml tak 1,5 łyżki.

Aylin super, gratulacje:)

dziewczyny moj maly zrobil dzis mega smierdzaca sluzowa kupe koloru zielonego :dry: on zawsze ma dwie dziennie i rano zrobil zwykla twarda, a teraz jak konczylismy sloik zupki to nagle poszla ta... a zupka byla z manna pierwszy raz, ale czy tak szybko by moglo to miec wplyw? chyba nie? moze jeszcze wczorajsze jablko z morela, pierwszy raz jadl morele, no ale rano byla normalna kupa wiec nie wiem :confused:

pewnie po moreli. Moja też czasami, jak jej coś dzień wcześniej wprowadzę, cały dzień robi ładne kupy, a ostatnia jest zielona ze śluzem.

reklama
Dzieki dziewczyny :) ale zrobię chyba tak jak Munka napisała, bo jakoś po 5tyg używania laktatora mam do niego awersje :) więc odciąganie odpada. A tak swoją drogą nie myślałam, ze uda mi się go tak długo tylko na UU utrzymać :)

edek:
Ja przywiozłam tą z de ostatnie ale nie wiem czy mogę podać hmm jak myślicie? napisane jest po 6miesiącu więc nie wiem. W aukcji jest z cynamonem ja mam bez.
http://allegro.pl/pomps-bezmleczna-pszenna-kaszka-manna-350g-po6m-i2775585651.html

Ostatnia edycja:
Do góry