reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

reklama
w badaniu ogólnym moczu wyszły dość liczne bakterie. No właśnie, czy to nie Twoje dzieciątko ma też powiększoną miedniczkę?

Tak :happy:. Jeśli to tylko w ogólnym to niekoniecznie oznacza coś złego. Jeśli pozostałe wyniki są ok, to raczej nie masz powodów do zmartwień, ale warto badanie powtórzyć i najlepiej zrobić też posiew z tym, że wiadomo łapać prosto do pojemniczka..

Ostatnia edycja:
Tak :happy:. Jeśli to tylko w ogólnym to niekoniecznie oznacza coś złego. Jeśli pozostałe wyniki są ok, to raczej nie masz powodów do zmartwień, ale warto badanie powtórzyć i najlepiej zrobić też posiew z tym, że wiadomo łapać prosto do pojemniczka..

Właśnie tak myślałam, że to z Tobą rozmawiałam na ten temat i chciałam do Ciebie napisać:-)miałam skierowanie na badanie ogólne, ale może w takim razie powinnam zrobić w poniedziałek na wszelki wypadek posiew?? czy na posiew inaczej pobiera się mocz? Jaki wychodzi Twojej Lence ciężar właściwy moczu?

ale tu cichutko dzisiaj :-p

mlodak po pierwsze kciuki za twojego męża&&&&&& w głowie mi się nie mieści ta nasza pożal się boże służba zdrowia:no:

aga daj znać jak mama twoja się czuję... a decyzja co do pracy, myślę, że jest zgodna z twoją intuicją i jest słuszna

a u nas mnóstwo nowości :-)
Sergiusz zaczął się przekręcać z plecków na brzuszek (świadomie i celowo), choć nie robi tego zbyt często, ale jestem dumna z niego jak nie wiem co ;-)
dzisiaj dostał pierwszą marcheweczkę i strasznie mu smakowało :) był zły, że tak mało dostał :-D

no i na koniec najważniesze - mój synuś powiedział "MAMA"!!!!!!!!!!!!!!! :cool2::tak::-D

wiem, że niechcący, ale i tak mi się cieplutko na serduchu zrobiło, a m zrobił się czerwony z zazdrości :-p i cały czas gada, że to nie było "mama" :-D

Ostatnia edycja:
Muńka - Ja na pewno bym zrobiła, bo jeśli w ogólnym wychodzą bakterie to warto sprawdzić, bo może się okazać, że bakterie w nerkach są, ale nie muszą być.. A koszt to około 35zł, więc nie ma tragedii..

Mocz na posiew pobiera się do jałowego pojemniczka, środkowy strumień po dokładnym umyciu (najlepiej woda przegotowana + szare mydło ) - i tutaj są różne zdania - nam kazali zdezynfekować rivanolem troszkę z zewnątrz ostrożnie, żeby zabić bakterie na skórze (ale w laboratorium jak oddawaliśmy i pytaliśmy to pani mówiła, że wystarczy dobrze umyć, ale my używamy rivanolu mimo wszystko). Do przemywania najlepiej też używać kompresów jałowych.
U nas ciężar właściwy <= 1.005, a u was jak? i jakie PH? u nas strasznie wysokie zawsze niestety :-(

Zaza gratulacje dla Sergiuszka!!!! Zdolniacha :))

Zaza - gratuluję postępów:-)

alijenka - z tego co wiem, to takiemu maluszkowi przegotowaną wodą przemywa się ząbki, albo rumiankiem.

claudette - mi mocz pobrała pediatra na wizycie bez żadnego podmywania (więc pewnie miał prawo wynik źle wyjść)...zdezynfekowała octeniseptem i nefrolog też mówił o octenisepcie. W poniedziałek zrobię jak mówisz, umyję dokładnie, zdezynfekuję i będę łapała w pojemniczek. Oddam na mocz ogólny i posiew. U nas ciężar 1.003 (a zaraz po urodzeniu miała 1.005), pH 7.
Udaje Ci się złapać w pojemniczek?? masz jakiś sposób?

Muńka no to pewnie dlatego, ale warto powtórzyć. U nas po urodzeniu miała ciężar 1.020! Do tego leukocytów 500 i białko... ph też macie wysokie, a to sprzyja bakteriom właśnie.
Udaje mi się złapać, choć nie zawsze. Sposobu nie mam niestety, na pewno trzeba zwrócić uwagę na to w jaki sposób trzyma nóżki, bo jak będą do góry to wtedy wszystko poleci na nią, a jak będzie trzymała na żabkę na boki to będzie fajnie leciało prosto do pojemniczka. Aha, no i dobrze, żeby była od razu po karmieniu, wtedy raczej dłużej siusia, a to jest dużym plusem przy łapaniu do pojemniczka.:-p Generalnie na posiew wystarcza kilka kropel, więc nawet jak złapiesz kilka ml to badanie wykonają (ja ostatnio oddałam w przybliżeniu może łyżeczkę i zrobili nawet ogólne).

Muńka no to pewnie dlatego, ale warto powtórzyć. U nas po urodzeniu miała ciężar 1.020! Do tego leukocytów 500 i białko... ph też macie wysokie, a to sprzyja bakteriom właśnie.
Udaje mi się złapać, choć nie zawsze. Sposobu nie mam niestety, na pewno trzeba zwrócić uwagę na to w jaki sposób trzyma nóżki, bo jak będą do góry to wtedy wszystko poleci na nią, a jak będzie trzymała na żabkę na boki to będzie fajnie leciało prosto do pojemniczka. Aha, no i dobrze, żeby była od razu po karmieniu, wtedy raczej dłużej siusia, a to jest dużym plusem przy łapaniu do pojemniczka.:-p Generalnie na posiew wystarcza kilka kropel, więc nawet jak złapiesz kilka ml to badanie wykonają (ja ostatnio oddałam w przybliżeniu może łyżeczkę i zrobili nawet ogólne).

dzięki Tobie będę lepiej spała, bo już miałam doła... Bardzo mi pomogłaś:-) Dziękuję!

To faktycznie wyniki po urodzeniu mieliście kiepskie, ale ciężar był chyba w normie, bo wg naszych norm, to byłby oki. Macie inne normy? No to w poniedziałek czeka mnie zadanie z łapaniem moczu do pojemniczka:tak:;-)

reklama
witam wieczorowo :-)
tradycyjnie pustki weekendowe więc nadrobiłam was w moment :happy:

zaza gratuluję postępów! super :tak:

kurcze ja to nawet o myciu ząbków nie myślałam :eek: co prawda Misia jeszcze nie ma ale jak pomyślę że po wieczornym karmieniu będzie trzeba ją jeszcze rozbudzać takim czymś...a to po mleku też trzeba czy tylko po kaszkach/kleikach???

przypominam o codziennych trzech głosikach bo już tylko sześć dni a zostajemy w tyle BebiKlub, Bebiko - Galeria

Do góry