reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

znając moje szczęście to ja :-):-D
albo ja!

Pola - oczywiscie bedziesz pierwsza ktora sie dowie:tak:

Kobitki sprawdzilam liste czerwcowych mamus I te co miala termin na 30/06 czyli Mickey I Miski to juz sie rozsypaly.
Na szarym koncu listy jest Iwon i ja, ale z tego co pamietam to Rysica rowniez na 27/06:tak:
Przed nami terminy maja siula , Zaza , niezapominajka

Tak, my mamy termin na ten sam dzień, ale w karcie ciąży mam 27 czerwca a powinnyśmy mieć 26 czerwca, bo był rok przestępny, bo przecież w lutym był jeden dzień więcej, no i tydzień kończymy w pon, więc we wtorek mamy termin, a wtorek to 26 a nie 27 ;P

reklama
ja jak cos to bede miala wywolywane 25ego wiec polaczymy sie w bolach :sorry2:

ja też mam się zgłosić na oddział 25-go jak nic wczesniej nie ruszy. a nie wygląda na to..szyjka na 1 cm, rozwarcie na palec, główka już niby "dochodzi" ale jeszcze "nie przygotowana do porodu":no: nie mogę oddychać przez te upały ani z dzieciem się pobawić bo sił i cierpliwosci kompletnie brak.

Bejbik czasem dochodzi w minutke wiec na to nie patrz. Moja mama tak miala ze piwlegniara do niej ze jeszcze dlugooo a tu moj bracholek bec i z dluugo zrobilo sie juz.
Ja to nawet nie wiem czy mam jakiekolwiek rozwarcie. W irlandii zyje sie w niewiedzy. Bo natura najwaxniejsza a rozwarcie to niby nic nie mowi bo moze sie zmienic w jednej chwili. Poki co masowalam sobie suty

Tak, my mamy termin na ten sam dzień, ale w karcie ciąży mam 27 czerwca a powinnyśmy mieć 26 czerwca, bo był rok przestępny, bo przecież w lutym był jeden dzień więcej, no i tydzień kończymy w pon, więc we wtorek mamy termin, a wtorek to 26 a nie 27 ;P

A ja się właśnie zastanawiałam, dlaczego w karcie ciąży mam termin 27, a wg usg (podając tą samą datę OM) 26 :tak:

Na szarym koncu listy jest Iwon i ja, ale z tego co pamietam to Rysica rowniez na 27/06:tak:

Taaa, na bardzo szarym ;-)

Hej Dziewczyny,

trzymam kciuki za te nierozpakowane jeszcze;-)

Dzięki :-)

Ja właśnie oglądam mecz Hiszpania-Chorwacja, a młody fika koziołki jak zawsze o tej porze ...

Dziewczyny jestem wykończona.
Mój Julek wstawał w nocy co 1,5h na karmienie. Od 3 do 4:15 siedział przy cycku non stop po czym obudził się o 6 domagając się jedzenia. Udało mi się go potem uśpić na 20 minut:szok: a że musiałam iść do sklepu (jestem sama przez 3 tygodnie więc młody jest wszędzie ciągany) bo w lodówce pustki to o 9 rano wpakowałam go do wózka i w drogę...
W połowie drogi zaczął się wydzierać i stałam pod drzewem pół godziny z dzieckiem na rękach i go lulałam. Udało mi się w ekspresowym tempie zrobić zakupy, oczywiście połowy rzeczy nie kupiłam bo się mi w sklepie obudził i bałam się, że zacznie się wydzierać. Od powrotu do domu usnął na 1,5 h ale jak go odkładałam do łóżeczka czy kosza to zaczynał płacz. Teraz śpi już godzinę ale pewnie jak tylko pójdę pod prysznic to się obudzi... aha tyle ze mnie pokarmu wyciągnął, że aż mnie biust boli:szok:. Już wiem jakim cudem przytył przez ostatni tydzień 0,5kg:-p
Czy jest możliwe, że dziecko w ciągu jednego dnia nauczy się usypiania na rękach? Wcześniej zawsze tak ładnie usypiał a tu takie coś.
Sprawdzałam nie miał gorączki...
Może to przez temperaturę na zewnątrz? W domu miałam 24'C

Bablik moj to w fazie parcia mial nieprzygotowana glowke do porodu w sensie wysoko bardzo wiec to chyba nie ma wplywu na to kiedy sie porod zacznie:)gorzej ze on sie potem skonczyc nie chce:baffled: no ale mi o 20 mowili ze przed polnoca nie urodze bo wolno rozwarcie szlo ale o 22 juz sie 10 cm jednak zrobilo. na koniec przyspieszylo. no ale co z tego jak i tak doopa z tego wyszla...

Maly usnal. wreszcie. jak wstal po 17 tak do teraz czuwal. jeszcze nie mielismy takiego wyniku zeby tyle nie spal, marudny strasznie byl, nie wiem co mu bylo, chba jednak tym razem goraco bo u nas burza wlasnie przeszla, w pokoju patrze ze 29 stopni:/w dzien na dworze 32 w cieniu i duszno jak cholera. to pewnie dlatego .ja tez zaraz sie klade spac. moj dzisiaj w trase juz pojechal wiec 2 tyg sami jestesmy znowu:(((((a do tego Rafal zazdrosny strasznie, jak maly placze to on 2 razy glosniej, wszystko jest na nie, wszytsko nagle go boli, ciagle chce jesc, pic, wszyscy go bija, wszystkiego sie boi no masakra. wszystko robi zeby na siebie uwage zwrocic. z jednej strony szkoda mi go ale z drugiej to mam dosc...
to sobie pomarudzilam...:( moze rano bedzie lepszy nastroj.fajnie bylo jak byl W, a teraz to mi kurde tak smutno ze szok...

Iwon no ja tez wlasnie mialam 2 terminy, niby ten sam dzien ale jeden byl na 2 czerwca a drugi na 3...to juz wiem o co chodzilo:)
trzymam kciuki zeby sie i u Was zaczelo juz&&&&&&&&

Pytałam dziewczyny na kwietniówkach jaką rozrywkę zapewnić małemu ludziowi, bo przecież nie będę tylko się w niego wpatrywać. Może jeszcze za wcześnie, ale przyda się wkrótce:tak:.
Mam nadzieję, że się kwietniówki nie pogniewają za kopiuj wklej:-)

Lubię dźwięki, kołysanie i mamine rymowanie

W pierwszym miesiącu życia dziecka warto wykorzystać bodźce dźwiękowe. Możesz tańczyć z maluchem na ręku przy cichej muzyce, śpiewać mu piosenki, mówić wierszyki i rymowanki. Jak najczęściej dziecko głaszcz, przytulaj i delikatnie kołysz.

Trening czyni mistrza

W drugim miesiącu życia możesz już kłaść dziecko na brzuszku by trenowało podnoszenie główki, przyda się wtedy kolorowa wyraźna ilustracja czy pluszak do pomocy w trenowaniu tej umiejętności. Możesz też położyć dziecko brzuszkiem na swoim brzuchu i zachęcać je do podnoszenia główki.

Miny i minki

Rób do malucha śmieszne miny i wydawaj różne dźwięki.

Pokaż mi świat

Noś dziecko po mieszkaniu i pokazując różne przedmioty nazywaj je i mów, do czego służą.

Jestem taki zasłuchany

Jak najczęściej mów do dziecka, o tym, co akurat robisz. Co widzisz za oknem, czy w gazecie, jeśli maluszek zacznie wydawać jakieś dźwięki postaraj się na nie odpowiadać lub je naśladować. Pamiętaj daj się dziecku wypowiedzieć.

Jest! Nie ma!

Pokazuj dziecku kolorową zabawkę lub jakiś duży przedmiot o intensywnych kolorach. Gdy maluch skupi na nim wzrok zakryj ją na chwilę np. tetrową pieluchą "O! Nie ma". Po kilku sekundach odkryj i zawołaj: "O! Jest!"

Paluszek gilgoczek

Nawiąż kontakt wzrokowy z dzieckiem, zamachaj dłonią, pokaż paluszka gilgoczka i z uśmiechem powiedz: "Idzie paluszek gilgoczek i połaskocze ....( tu imię dziecka) w brzuszek". Powoli poruszając palcami, zbliżaj je do skóry dziecka i delikatnie łaskotaj. Powtórz kilka razy łaskocząc w różne części ciała i oczywiście nazywaj je.

Uwaga leci pszczoła!

Trzymając dziecko na rękach siądź sobie wygodnie. Unieś palec w górę i zataczaj nim koła, udając brzęczenie pszczoły. Posadź pszczółkę na policzku malucha i delikatnie go połaskocz. Powtórz zabawę kilka razy tak, aby mógł wodzić oczami za Twoim palcem.

Świetliste kręgi

Zgaś w pokoju światło, możesz włączyć jakąś malutką lampkę. Połóż dziecko obok siebie na łóżku lub na podłodze (oczywiście na miękkim kocyku) włącz latarkę i zataczaj świetliste kręgi na suficie

A kuku! Gdzie jest mama?

Zwróć na siebie uwagę dziecka, a potem przykryj swoją głowę i twarz pieluszką lub chusteczką i zapytaj gdzie jest Mama? Po kilku sekundach zrzuć zasłonę i wykrzyknij radośnie „A kuku tu jestem!".

A kuku! Gdzie jest moje maleństwo?

Cieniutką pieluszką tetrową na krótką chwilę przykryj buzię dziecka i zapytaj gdzie jest moje maleństwo? Po chwili zdejmij pieluszkę z radosnym okrzykiem „A tu jesteś".

Mini turlanie

Połóż brzuchem na swoim brzuch malucha przytul i delikatnie przechylaj się z lewej na prawą. Robiąc to mów a teraz na lewo a teraz na prawo

Pokaż mi świat zwierząt

Przygotuj sobie duże wyraźne ilustracje zwierząt - na jednym obrazku jedno zwierzątko (możesz powycinać z gazet i nakleić na biały sztywny karton, lub skorzystać z zasobów internetu i wydrukować). Pokazuj dziecku po dwie trzy karty mówiąc, co to za zwierzę gdzie mieszka i jaki wydaje odgłos.

Skąd ten dźwięk?

Posadź a właściwie połóż malucha np. na leżaczku (tak na marginesie bardzo przydatna rzecz) i potrząsaj grzechotką lub dzwoń dzwoneczkiem z prawej strony dziecka maluszek powinien poszukać wzrokiem źródła dźwięku, kiedy zareaguje i skieruje się w jego stronę pochwal malucha. I zagrzechocz z lewej strony czekając na reakcję. Aby stymulować rozwój malucha Pamiętaj nie dzwoń i nie grzechocz maluchowi nad głową, bo nie będzie w stanie zlokalizować źródła dźwięku.

Jestem miś mam na imię Zdziś.

Pokaż dziecku misia a następnie zacznij udawać, że zabawka mówi: "cześć jestem miś mam na imię Zdziś. A ty jak masz na imię?...". Podczas tej zabawy zmieniaj intonację głosu.

Tu mama ma nosek, a tu oko

Połóż rączkę dziecka na swojej twarzy i przesuń nią po swoich oczach, nosie, ustach oczywiście mów maluchowi, co akurat dotyka i do czego służy.

Poznawanie przez dotykanie

Przygotuj sobie kilka skrawków materiałów, pluszaków lub małych poduszeczek chodzi o to, aby przygotowane akcesoria miały różną fakturę. Delikatnie dotykaj skórę dziecka na brzuszku lub kładź jego rączkę na tkaniny. Jeżeli masz duże kawałki tkanin możesz w ciepłym pomieszczeniu rozebrać dziecko i kłaść je tak, aby całym ciałem poznawało rodzaje tkanin.

Poznawanie przez wąchanie

Dawaj do powąchania swojemu dziecku różne produkty spożywcze, kartkę papieru, krem do pupy itp. mów oczywiście, co to jest i do czego służy.

Bańki Mydlane

Ułóż wygodnie malucha w leżaczku lub na kocyku i puszczaj nad nim bańki mydlane.

Kopnij piłkę

Nadmuchaj dużą kolorową plażową piłkę. Połóż dziecko na plecach, trzymaj piłkę nad jego nóżkami tak by wierzgając nóżkami mógł w nią uderzać.

Pomysły na zabawy pochodzą z własnych doświadczeń, a inspiracji dostarczyli zaprzyjaźnieni rodzice innych dzieci, oraz książki „Maluch bawi się i uczy" Peny Warner, Zabawy Fundamentalne, „Gry i zabawy z niemowlakami" Jackie Silberg.

mamuśki, co to mogło być? wczoraj przez jakiś czas Nadia miała, ale dziś już nie...
Zobacz załącznik 475640

Moja też ma takie. I dzis połozna powiedziała ze to od upalow, nie przejmowac się - samo zniknie. Co 2 dzień mamy kąpać na nadmanganianie potasu. Tylko uwaga bo to swiństo brodzik mi na rudo zabarwiło. Puszcza mlekiem....

no własnie ja tez mam problem jak ubierać- póki co długi rekaw i spodnie 3/4 ale cały czas się zastanawiam czy jej nie ejst za gorąco....

słuchajcie moja mała po porodzie miała taki wylewik podskórny na powiece i to się w ogóle nie wchłania:( i nie wiem czy u noworodków wsyztsko sie dłużej wchłania czy to znamię....

Moja waga to minus 10 do czwartku zeszłego i teraz cholera staneła w miejscu:( nawet o 100 gram nie drgnie, aja naprawde mało jem i duzo się ruszam:(

Moja ma od urodzenia powieczke do połowy oczka czerwoną. Tak jakby jakis wylewik lub ktos jej przyłozył :) A ze bic sie z nikim szansy nie miała to wersja poporoowe zostaje - i takie coś to nawet do 3 msc moze się wchłaniac.

U mnie w mieszkaniu dzos 28 stopni było. Na polu 32... masakra. Moją ubieram tylko w body. Z krótkim rekawkiem. Na spacerek tetrówka przykrywam i do spania też. W nocy śpioszki i rożek - w otulaczek nie zawijam bo by sie mi chyna ugotowała. tERAZ MAM W MIESZKANIU 25 STOPNI....

reklama
Mam pytanie: Jakich wkładów podpasek używacie w połogu??
Ja kupiłam belle, te duże podpaski ale one mnie odparzają bo od spodu mają folię z klejem.
Są jakieś podpaski bez kleju i tej foli od spodu??, ale nie wkłady poporodowe, bo są masakrycznie wielkie:baffled:
Kurcze już nie wiem co kupic.

Hmm ja tych podkłądów poporodowych uzywałam cały tydzień po porodzie, potem najzwuklejszych podpasek bella, wydaje mi się, ze one nie miały zdnej folii, ale nie pamiętam...

Dziewczyny powiedzcie mi jak śpią wasze dzieciaki?Chodzi mi o ubranie.Bo ten mój Mały Knedliczek nie zaśnie jak ma założone cokolwiek na nóżki,tzn. skarpetki są ok,ale całe nogi musi mieć gołe inajlepiej jeszcze beż kocyka:szok:Próbowałam go włożyć w ten śpiworek bez dołu,ale to mu też nie pasuje!

Do tej pory spał w bodziaku z krótkim rękawem i pajacu, ostatanie 2 noce już w samym pajacu.
Wczoraj jeszcze przykrywałam kocykiem, ale dziś chyba za ciepło.

Alicja nie znosiła być niczym przykryta i tak jej zostało do dziś :)

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry