reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

to ja wam przepisze listę sytuacji przy których należy pojechać do szpitala którą dostałam od swojej gin:
1. gdy odejdą wody
2. krwawienie
3.skurcze więcej niż 4 na godzinę
4. ruchy mniej niż 10 na godzinę.

A ja na to bla bla bla :-)
Tzn inaczej: wszystko oprócz skurczy - zgoda! Jednak jeśli chodzi o skurcze to z mojego doświadczenia powiem tak: skurcze z częstotliwością co 10 min, ale z nasileniem bólu nie do wytrzymania. Mi jedna z gin poleciła wziąć no-spę i jeśli ona nie wyciszy, rzecz dzieje się w nocy i z bólu nie możemy zasnąć - z bólu a nie z nerwów- to należy się wybrać do szpitala! Co oznacza ból nie do wytrzymania? Otóż nie jesteście w stanie rozmawiać, myśleć logicznie, ani nic robić!

Aljenka, oczywiscie, ze trzymaj sie terminy z OM, bo moim zdaniem te z usg swiadcza jedynie o wadze dziecka - jak dziecko duuuuze to termin moze byc szybszy nawet o 2-3 tygodnie, ale to nie ma nic wspolnego z tym, czy jest ono gotowe przyjsc na ten swiat...i odwrotnie - sa tez mniejsze dzieciaczki - mniejsze niz srednia, a one rodza sie w terminie z OM perfekcyjnie zdrowe, tylko nie waza tych 3,5, tylko np. 2,8 i tez sa okazami zdrowka! Ja trzymam sie zatem OM :tak:

Zagdzam się! Mój obecnie podobno ma coś ponad 2800 i jakoś się tym nie martwię!!! Mniejszy będzie - ja z M też nie należymy do ogromnych więc Dziecię też mniejsze :-D

reklama
hatszept tak tak trzymam się terminu z OM bo wychodzi z wymiarów że mała ma wymiar dwuciemieniowy 36t6d, obwód głowy 33t5d, obwód brzuszka 33t, kość udowa 35t3d,waga 2346+/- 343 g i zamiast mi wychodzić 36t2d to na usg wychodzi mi 34t5d z tych wymiarów

Moj syn wiekszy, ale moj maz byl gigantem, kiedy sie urodzil, wiec w sumie niedziwne. Ciekawa jestem, ktora z nas pierwsza urodzi, bo terminy z OM mamy takie same :tak:

Kami,Alijenka,Verita - gratuluję wizyt!!!
I ja się zgadzam z BMR co do tych skurczów - mnie odesłali ze skurczami co 7 minut trwającymi między 40-50 sekund!I yak jak BMR mówi chyba jedynym wyznacznikiem jest ból nie do wytrzymania - tylko to jest pojęcie względne!
A ja wysprzątałam całe mieszkanko i jak mnie nie ruszy to już nie wiem :angry::angry::angry:

A ja na to bla bla bla :-)
Tzn inaczej: wszystko oprócz skurczy - zgoda! Jednak jeśli chodzi o skurcze to z mojego doświadczenia powiem tak: skurcze z częstotliwością co 10 min, ale z nasileniem bólu nie do wytrzymania. Mi jedna z gin poleciła wziąć no-spę i jeśli ona nie wyciszy, rzecz dzieje się w nocy i z bólu nie możemy zasnąć - z bólu a nie z nerwów- to należy się wybrać do szpitala! Co oznacza ból nie do wytrzymania? Otóż nie jesteście w stanie rozmawiać, myśleć logicznie, ani nic robić!

to ja jeszcze dorzucę coś od siebie. Otóż na zajęciach SR położna na pytanie dziewczyn - kiedy jechać??- powiedziała tak: (oczywiście poza przypadkami, gdzie zaczyna kobieta krwawić, nie czuje ruchów itp.) piszę tu o sytuacji, kiedy zaczynamy odczuwać skurcze, a więc:
powiedziała, że jak dzwoni do niej pacjentka i mówi, że zaczęła rodzić to ona najpierw zagaduje ją przez telefon, no i tak gadają i gadają i gadają, no i ona nagle pyta pacjentkę - czy podczas naszej rozmowy miała pani skurcze?? - pacjentka na to - tak 3 - To ona wtedy wie, że to nie są jeszcze skurcze porodowe, bo gdyby nimi były, to w trakcie rozmowy przez telefon pacjentka przerywałaby, bo z bólu nie byłaby w stanie nic powiedzieć, stękałaby, jęczała, a potem wróciła do rozmowy. I takie bóle mają być w odstępie mniej niż 10 minut, po minutę każdy.

alijenka - to u Was podobnie jak u mnie. Mała jest o jakieś 2 tygodnie "mniejsza" ,tylko, że zastanawiam się, że jednak nie jestem odosobniona w tym, że malutka waży "mało" (choć mi się wydaje, że to spoko waga) i brzuszek mniejszy, a moja ginka powiedziała, że jak w przyszłym tyg. na USG nie przybierze za dużo, to mi wywołają poród...

Ostatnia edycja:
Witam,
gratuluje udanych wizyt:tak:

Myslalam ze juz dzisiaj lepiej u mnie ale na nowo na wieczór mnie bierze:wściekła/y:
Jestem strasznie zła, ledwo na oczy widzę, gorączkę mam, masakra:-(

bylam do poludnia u fryzjera, czulam sie w miarę oprocz kaszlu i kataru to teraz na nowo:/ ze tez nie mialam kiedy sie rozchorować, spalam o dziwo 2 godz. z Mlodym i wstalam nieprzytomna:wściekła/y:

ach sorry ze kazdej nie odpisze ale ledwo widzę:/

Delwer, ja tez mam obawy kiedy jechac...teraz mam troche wkladke mokra i zastanawiam sie, czy to wody, czy jakies bezwonne i bezbarwne uplawy, moj maly szaleje w brzuchu...tez zastanawiam sie, czy nie za bardzo gwaltownie sie rusza, czy jednak nie sprawdzic w szpitalu, co i jak...zwariowac mozna! :baffled:

Josie, fajny makaronik :tak:

MsMickey, wspolczuje pracy...oby szybko zlecial jutrzejszy dzien! Dlugo bedziesz jeszcze pracowac?
Mamina, Ty tez szalona z ta praca...niezle ;)

Kamilka, a jakie badania Cie jutro czekaja? Ty w koncu naturalnie rodzisz, prawda?

Aljenka, December, super, ze tak sie wizyty udaly! :tak:

Verita, wow jaka waga Twojego Dzieciecia!!! :tak:

Aljenka, oczywiscie, ze trzymaj sie terminy z OM, bo moim zdaniem te z usg swiadcza jedynie o wadze dziecka - jak dziecko duuuuze to termin moze byc szybszy nawet o 2-3 tygodnie, ale to nie ma nic wspolnego z tym, czy jest ono gotowe przyjsc na ten swiat...i odwrotnie - sa tez mniejsze dzieciaczki - mniejsze niz srednia, a one rodza sie w terminie z OM perfekcyjnie zdrowe, tylko nie waza tych 3,5, tylko np. 2,8 i tez sa okazami zdrowka! Ja trzymam sie zatem OM :tak:

A NO TE WSZYSTKIE BADANIA NA WYKrycie cholestazy czyli alt ast bilirubina :p ja chce cc mieć mam nadzieje, ze sie uda.. ale nikt mi gwarancji 100% nie chce dac bo to zalezy jaki lekarz akurat bedzie mial dyzur jak trafie do szpitala

reklama
Hej witam po weekendzie w poniedziałkowy już chyba wieczór :-)

kamila, december, verita , alijenka - gratuluje udanych wizyt , przepraszam jeśli kogoś pominęłam

zdrówka dla chorutkich

wy o skurczach a ja nawet nie wiem co to przepowiadające :-) wszyscy straszą, że urodzę przed terminem bo już szyjki prawie nie mam , a ja żadnych, nawet minimalnych oznak , no może poza tym że brzuch poleciał w dół 2 cm :-)

w sobotę poprasowałam resztę rzeczy maluszka i generalnie dziś bylibyśmy gotowi gdyby plany się nie pokićkały :wściekła/y: [FONT=&quot]niestety okazało się, że obiecana kołyska od znajomej nie dotrze [/FONT]:-([FONT=&quot]wiec musimy kupić łóżeczko
[/FONT][FONT=&quot]no i tak na allegro patrze i oczopląsu dostaje od tych łóżeczek , pościeli, kocyków i rożków
[/FONT] [FONT=&quot]no i nie mogę się zdecydować [/FONT][FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot],czy kupić gotowy zestaw czy sobie samej złożyć , a wybór ogromny, a budżet nieco ograniczony i tak siedzę, i myślę, i kalkuluje [/FONT]eh ... a tu się trzeba dosyć szybko zdecydować, bo już mało czasu zostało

łącze się w bólu z remontującymi, my właśnie kończymy sypialnie , zostanie salon i kuchnia do odświeżenia , ale to dopiero po porodzie :-)

Do góry