blond_20
Czarownica
Monika Nowa sol jest tak daleko ode mnie ze nic nie wiem nt tego szpitala. moja kolezanka z bb tam rodzila 2 razy i tylko tyle o nim slyszalam hihi
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Rysica - owszem jest troche inaczej, ale to nie dokonca tak.
Owszem tu ciaza do 12tyg nieistnieje a co za tym idzie nie robia nic aby wczesne ciaze utrzymywac. Ale od 12tyg jest sie juz pod stala opieka. i jesli wtedy zaczyna sie cos zlego dziac to jest pelna pomoc i ratowanie ciazy. Jesli chodzi o wizyty lekarskie to tu po raz kolejny jest roznica niz w polsce, bo tu ciaze prowadza polozne a nie lekarze i to one robia wszystko poczawszy od rozmow przez badania laboratoryjne, jak rowniez badania ginekologiczne, badania USG itp. Lekarz jest tylko wtedy jesli polozne podejzewaja ze jest cos nie tak, i wtedy natychmiast jest wizyta u lekarza. Jesli chodzi o wszelkie badanie laboratoryjne to krew i mocz jest pobierany przy kazdej wizycie poloznej, a te wizyty najpierw sa co 4tyg , a teraz to juz co 2tyg i do tego o kazdej porze dnia i nocy mozesz do poloznych dzwonic i jesli jest taka potrzeba to przyjezdzaja. badanie na poziom glukozy to tez jest wykonywane jesli sa wskazania lub jesli kobieta sobie tego zyczy. Ja mialam robione. A co do badania USG to standardy mowia o 2 badaniach USG i dodatkowym 3-im badaniu jesli ciaza jest zagrozona lub sa ku temu inne przeslanki. Ale to nie zanaczy ze miedzy tymi badaniami USG nie sa robione dodatkowe - ja np, mialam juz ponad 15 razy USG i jutro zreszta mam kolejne.
Badania na HIV, WR, HBS tez sa robione i to na samym poczatku ciazy . Taxo rowniez jesli pacjetka sobie zyczy.
Na pierwszej wizycie z polozna juz jest pytanie jakie badania pacjetka chce miec i problem w tym ze niestety nieznajomosc jezyka u wielu kobiet tworzy pozniej takie mity.
Tu na wszystko musza miec zgode pacjetki, o wszystko sie pytaja, nawet o zwykle badanie ginekologiczne wymagana jest zgoda pacjetki - poprostu jest inaczej ale wcale nie gorzej.
Wiekszosc wizyt to wizyty domowe gdzie polozne przyjezdzaja z calym sprzetem i to mi sie bardzo podoba ze nie musze sie tulac po jakis szpitalach czy przychodniach.
Takze nie jest tak zle jak to co nie ktorzy opisuja
ja też nie miałam badań na toxo i hiv robionych, bo mój gin ma taką metodę prowadzenia ciąży, że sprowadza wszystko do niezbędnego minimum, nawet kieliszek wina pozwala się napić ;-)
ale z kolei USG co wizytę robi