Rysica - owszem jest troche inaczej, ale to nie dokonca tak.
Owszem tu ciaza do 12tyg nieistnieje a co za tym idzie nie robia nic aby wczesne ciaze utrzymywac. Ale od 12tyg jest sie juz pod stala opieka. i jesli wtedy zaczyna sie cos zlego dziac to jest pelna pomoc i ratowanie ciazy. Jesli chodzi o wizyty lekarskie to tu po raz kolejny jest roznica niz w polsce, bo tu ciaze prowadza polozne a nie lekarze i to one robia wszystko poczawszy od rozmow przez badania laboratoryjne, jak rowniez badania ginekologiczne, badania USG itp. Lekarz jest tylko wtedy jesli polozne podejzewaja ze jest cos nie tak, i wtedy natychmiast jest wizyta u lekarza. Jesli chodzi o wszelkie badanie laboratoryjne to krew i mocz jest pobierany przy kazdej wizycie poloznej, a te wizyty najpierw sa co 4tyg , a teraz to juz co 2tyg i do tego o kazdej porze dnia i nocy mozesz do poloznych dzwonic i jesli jest taka potrzeba to przyjezdzaja. badanie na poziom glukozy to tez jest wykonywane jesli sa wskazania lub jesli kobieta sobie tego zyczy. Ja mialam robione. A co do badania USG to standardy mowia o 2 badaniach USG i dodatkowym 3-im badaniu jesli ciaza jest zagrozona lub sa ku temu inne przeslanki. Ale to nie zanaczy ze miedzy tymi badaniami USG nie sa robione dodatkowe - ja np, mialam juz ponad 15 razy USG i jutro zreszta mam kolejne
.
Badania na HIV, WR, HBS tez sa robione i to na samym poczatku ciazy
. Taxo rowniez jesli pacjetka sobie zyczy.
Na pierwszej wizycie z polozna juz jest pytanie jakie badania pacjetka chce miec i problem w tym ze niestety nieznajomosc jezyka u wielu kobiet tworzy pozniej takie mity.
Tu na wszystko musza miec zgode pacjetki, o wszystko sie pytaja, nawet o zwykle badanie ginekologiczne wymagana jest zgoda pacjetki - poprostu jest inaczej ale wcale nie gorzej.
Wiekszosc wizyt to wizyty domowe gdzie polozne przyjezdzaja z calym sprzetem i to mi sie bardzo podoba ze nie musze sie tulac po jakis szpitalach czy przychodniach.
Takze nie jest tak zle jak to co nie ktorzy opisuja
Edit. a co do wagi dziecka to tu sprawdzaja na dwa sposoby: USG to pierwszy sposob a drugi to reczny pomiar brzucha, ale nie chodzi tu o obwod. Juz kiedys o tym pisalam takze kolejna bzdura i mit jaki jest. Rowniez co do ulozenia dziecka to wiedza i to bardzo dobrze z USG i z badania recznego